Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči sjednice skupštine

GLAS: 'Iz dnevnog reda Skupštine vidljivo da je Bandić bio spreman za poraz'

Predsjednica stranke GLAS Anka Mrak Taritaš dala je izjavu za medije
Davorin Visnjic/PIXSELL
12.03.2021.
u 13:50

Kordić je ustvrdio je da je među 74 točke Skupštine najavljene za 16. ožujka i skupina od desetak točaka kojima gradske vlasti “nastoje finiširati poslove s njegovom klijentelističkom mrežom”. Zbog toga će, najavio je, na početku sjednice tražiti njihovo skidanje s dnevnog reda


Klub zastupnika GLAS-a i HSU-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini ocijenio je u petak da se iz dnevnog reda njezine sljedeće sjednice može zaključiti da je pokojni gradonačelnik Milan Bandić bio spreman za poraz.

-Tu je samo jedna točka koja je podsjećala na finiše prethodnih izbornih ciklusa kad se pustošenjem gradske blagajne povećavala šansa za izbornu pobjedu - rekao je zastupnik GLAS-a Stanko Kordić na konferenciji za novinare uoči sjednice Gradske skupštine.

Aludirao je pritom na točku o dizanju cenzusa za umirovljenike s najnižim mirovinama s 1500 na 1700 kuna, čime se, rekao je, krug potrebitih građana koji ulaze u sustav socijalne skrbi povećava za oko 5500 umirovljenika. Najavio je da će tu točku poduprijeti jer im nije sporna iako je “jasno da je za predizborne svrhe”, a i prije su, dodao je, i sami nešto slično predlagali.

Kordić je ustvrdio je da je među 74 točke Skupštine najavljene za 16. ožujka i skupina od desetak točaka kojima gradske vlasti “nastoje finiširati poslove s njegovom klijentelističkom mrežom”. Zbog toga će, najavio je, na početku sjednice tražiti njihovo skidanje s dnevnog reda.

-To je i prilika da se ‘novostvorena oporba’, najjači oporbeni zastupnici iz redova HDZ-a, očituju i kažu jesu li ili nisu pristalice tog modela - ironično je poručio Kordić.

Najupečatljivijom je ocijenio točku o pročišćivaču otpadnih voda na razini trećeg stupnja, čiji bi cijeli proces, kako je rekao, trebao stajati 56 milijuna eura.

Istaknuo je da sustav odvodnje Grad stoji manje od samog pročistača, a Grad, dodao je “još dodatno troši desetke milijuna kuna svake godine za zbrinjavanje nusproizvoda – mulja”.

-Ista ekipa će izvoditi, od istih banaka će se uzimati kredit, a istovremeno će se trošak za građane dići za stotinjak milijuna kuna, čime ćemo godišnje za sustav pročišćavanja plaćati više od pola milijarde kuna - upozorio je.

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš rekla je u vezi s izvješćima o stanju imovine za 2019. i 2020. te u vezi s prijedlogom godišnjeg plana upravljanja imovinom za 2020./2021. kako je iz 20 stranica teksta “vidljivo da nema ideje kako se upravlja gradskom imovinom”.

-Grad Zagreb nije znao, ne zna ili ne želi znati što s njom - istaknula je Mrak-Taritaš, koja sve tri konstatacije smatra pogubnima.

Očekivali su, rekla je, da će iz akcijskog plana doznati koja je vrijedna gradska imovina, koja je za najam, koju je Grad odlučio staviti u funkciju ili prodati.

-Tu nema ideje ili vizije - dodala je.

Najavila je zato da točke vezane za prodaju i ukidanje statusa javnog dobra te sve one vezane uz zemljište, kada dođu na red na sjednici, njihov klub neće poduprijeti.

-Sve dok nemamo jasne ideje što s gradskom imovinom želimo raditi, mi to ne možemo podržati - poručila je.

-Uspjeli smo natjerati da imamo izvješće, strategiju, ali nismo uspjeli natjerati da imamo pravi akcijski plan godinu po godinu- ustvrdila je predsjednica GLAS-a, koja se nada da će se u idućem sazivu napraviti iskorak prema jasnijoj politici i ideji što s gradskom imovinom.

Gradska zastupnica Sonja König osvrnula se na činjenicu da je Zagreb četvrti u svijetu po onečišćenosti zraka, nakon Pekinga, Katmandua i Beograda.

Poručila je da svi podatci upućuju na to da je potrebno hitno izraditi akcijske planove za poboljšanje kvalitete zraka.

Komentara 3

Avatar Stankić
Stankić
17:24 12.03.2021.

A da umjesto slike ove misice-toaletkefice stavite sliku Krampusa, da ne ugrožavate psihičko zdravlje čitatelja?

GE
geler203
14:20 13.03.2021.

Pa zar vi to nas sve zahebavate redom. Nakon kriminalca kojega nas je spasio Sv. Petar umjesto pravosuđa, sada gurate druge sigurne i provjerene kriminalce?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije