Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠETNJA ZAGREBOM

Doznajte sve o jedinoj ulici u centru nazvanoj po stranom gradom i kako je Zrinjevac povezan s Česima

Zagreb: Građani uživaju na otvorenom
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/4
22.11.2021.
u 10:30

Mnogi ne znaju po čemu je Praška dobila ime, a ime je dobila 1928. godine i simbolizira hrvatsko-češke veze koje su jako bogate.

Zagreb vrvi zanimljivostima iz svoje bogate povijesti, a mnogo je njih povezano s Česima. U još jednoj epizodi Večernjakovog serijala "Šetnja Zagrebom" obišlo smo Zrinjevac i Prašku ulicu u samom srcu metropole, a o njima nam je nešto više ispričao predsjednik Hrvatsko-češkog društva, Marijan Lipovac.

- Praška je jedna od najpoznatijih ulica. Zanimljiva je po tome što je jedina ulica u centru grada koja nosi ime po stranom gradu, i to po Pragu. Malo je ulica u centru koje se zovu po drugim gradovima. Imamo, primjerice, Petrinjsku koja je dobila ime po Petrinji i zato što vodi prema tamo, odnosno vodila je. Malo južnije imamo i Varšavsku - govori Lipovac.

Mnogi ne znaju po čemu je Praška dobila ime, a ime je dobila 1928. godine i simbolizira hrvatsko-češke veze koje su jako bogate. U Pragu, spomenimo, postoji i Zagrebačka ulica koja u centru ima fontanu.

- Od nekad su Hrvatska i Češka usko povezane. U Pragu su, primjerice, na tamošnjem sveučilištu mnogi Hrvati studirali. Prema tome, nije slučajnost da jedna ulica u samom središtu Zagrebu nosi ime Praška. Prvo se zvala Ulica Marija Valerija po najmlađoj kćeri Franje Josipa. Zatim se zvala Strossmayerova, a kad je Strossmayer dobio svoj trg, ulica je dobila ime Praška. Za vrijeme NDH je ime ponovno joj promijenjeno, i to u Ulicu Stipe Javora koji je bio borac za samostalnu Hrvatsku - objašnjava predsjednik Hrvatsko-češkog društva. 

Praška je, dodaje, najpoznatija po sinagogi koja se ondje nalazila dok je nije srušila tadašnja vlast.

- Srušili su je ustraše s obrazloženjem da se nije uklapala u tadašnji raspored. Postoji već desetljećima inicijativa da se ponovno na istom mjestu, odnosno zemljištu koje je vraćeno židovskoj zajednici, izgradi sinagoga. Zagreb i dan danas nema svoju sinagogu - kaže Lipovac.

Što se pak Zrinjevca tiče, u priču o hrvatsko-češkim vezama uklapa se jer ga je projektirao Rupert Melkus, češki inženjer i urbanist. 

- Prvi trg koji je napravljen u sklopu zelene potkove, što se danas pripisuje Lenuciju, projektirao je Rupert Melkus 1869. godine. Nekad je to bio stočni sajam. Nasuta je površina bila pijeskom i podigla mu se razina. Napravljeni su i kanali za oborinske vode te posađeno drveće. Danas je to jedna od glavnih atrakcija Zagreba. Projektirao je usto i Mirogoj, školu u krajiškoj, Miroslav Krleža na Kaptolu... Kad je umro, novine su tad pisale da iako je bio Čeh, toliko je toga učinio za metropolu da se može nazvati posinkom Hrvatske - govori predsjednik Hrvatsko-češkog društva. 

Što se tiče današnjih zagrebačkih prezimena, tu se isto mogu vidjeti bliske veze Hrvatske i Češke jer su mnoga od njih porijeklom upravo iz zemlje poznate po, među ostalim, hokeju i pivu.

- Evo, primjerice, Jasenko Houra ima češke korijene. Tu su i prezimena Doležal, Jirasek, Houdek... - nabraja povjesničar.

>>> VIŠE DETALJA POGLEDAJTE U VIDEU

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije