Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kao u filmu

Dok je brusio ključeve, upoznao je svog idola i postao – glumac

'02.03.2011., Ulica Pod zidom 6, Zagreb - Samouki glumac koji izvodi monodramu: Kuzis, stari moj, bravar Renato Canaki u svojoj radioni gdje izradjuje kljuceve.  samouki glumac koji izvodi monodramu:
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
04.03.2011.
u 09:12

Od tinejdžerskih je dana ovog naturščika očaravala legendarna zagrebačka priča o Glisti i ekipi

U brusionici kod Dolca bravar Renato Čanaki izrađuje ključ. Zvoni mobitel. Zvonimir Majdak javlja da u nedjelju dolazi na predstavu te da će svratiti na kavu.

– Sad je on živčaniji nego ja – smije se Renato.

Majdakova knjiga "Kužiš, stari moj" izašla je 1970., kad je Renatu bilo dvije godine. Ali mu je obilježila život.

Riječ po riječ napamet

Na tinejdžerskom poslu, slušao je omiljenu kazetu s legendarnom zagrebačkom predstavom, zapisivao tekstove s didaskalijama i učio ih napamet. Prije nekoliko godina selio se i našavši papire prisjetio se svega. U društvu bi često izgovarao dijelove.

– Prijatelj mi je darovao CD na koji je presnimio ploču s predstavom koju je jedva našao. Rekao mi je da moram naučiti, pa ću im izvesti – prisjeća se Renato. Dogovor je pao, ali Renato ga nije shvaćao definitivnim. Dok se nije umiješala sudbina.

– U radionicu mi je ušao čovjek sa šeširom i ostavio škare i rekao da će navratiti po povratku iz Kluba književnika. Kad je rekao da mu je prezime Majdak, noge su mi se odsjekle. Samo mi je izletjelo da ga trebam kad se vrati, na pet minuta – priča Renato, koji je svoju ideju Zvonimiru Majdaku i iznio, na što mu je pisac rekao neka to napravi, te ostavio broj mobitela da ga pozove na premijeru. Tek tada – nastala je "frka".

Čano, kako ga prijatelji zovu, pripremio se i otišao u MMC pitati bi li mogao tamo izvesti monodramu "Kužiš, stari moj". I uspjelo je. Nakon prvog smijeha, sve je bilo lako i pretpremijera za prijatelje prošla je odlično, a na premijeru je došao i sam Zvonimir Majdak.

– Sjedio je u prvom redu i cijelo sam ga vrijeme gledao. Bio je tako ozbiljan, da sam mislio da nisam ispunio očekivanja. Poslije mi je rekao da sam to izveo vrlo decentno i da su neki dijelovi bolji od originala. I to je ta priča – smiješka se Renato.

"Nova" mu je prijateljica i kći Mladena Budiščaka, glumca koji je tu predstavu osamdesetih godina odigrao više od 1000 puta.

– Rekla mi je da se tatine predstave slabo sjeća, ali da je to to – ponosan je Čano.

Izvedba u Hard Placeu

U nedjelju će u rock klubu Hard Place izvesti monodramu koju je izveo već dvadesetak puta.

– Ja sam to spremio za jednom. To mi je bio san i da je bilo samo jednom, bio bih zadovoljan – govori skromno zagrebački 'dječak'.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije