Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Digitalni barmen točit će sva pića jednim klikom preko mobitela

Otvorena je peta izložba inovacija u Ivanić-Gradu na kojoj su predstavljeni radovi učenika i studenata iz cijele Hrvatske
18. svibnja 2018. u 08:34 2 komentara 161 prikaza
Pogledajte galeriju 1/7

Solarni automobili, robotičke ruke koje igraju šah ili one čije se šake pomjeraju i najmanjim pokretom mišića nadlaktice, mnoštvo dvonožnih hodajućih robota, digitalni barmen, turbo roštilj, pametna kuća ili pametno ogledalo. Sve je to samo dio ideja i inovacija koje su, zapravo, i izložbeni eksponati pete izložbe inovacija “Ivanić-Grad I3G” koja je otvorena jučer u hotelu Sport u Ivanić-Gradu. Radovi kojima učenici i studenti iz cijele Hrvatske sudjeluju u popularizaciji robotike i STEM područja mogu se pogledati još danas.

3D printer u NSK Sporazum o suradnji STEM revolucija se nastavlja - micro:bitovi i 3D printer i u NSK

Izložba kao generalna proba

- Uzeli smo elektromotor iz staroga printera, a pomoću 3D printera ispisali smo maketu s kućom, cestom i vjetroelektranom. “Ledice” smo spojili s elektromotorom koje, kada im se da energija, zasvijetle. Za cijeli projekt trebala su nam tri tjedna - objašnjavao je učenik šestoga razreda Gabrijel Mlinarić iz Osnovne škole “Vladimir Bosnar” iz Stubičkih Toplica dok je fenom stvarao vjetar, odnosno energiju svojim “ledicama”. Naime, uz nešto inspiracije s Youtubea, učenici iz Stubičkih Toplica na izložbu su donijeli pravu malu vjetroelektranu, a svim su zainteresiranim strpljivo objašnjavali princip njezina rada. Nekim učeničkim radovima izložba je poslužila i kao generalna proba prije natjecanja učeničkih inovacija.

- Učenici od drugoga do četvrtoga razreda Srednje škole “Dugo Selo” pravili štopericu koja se pokreće i zaustavlja zahvaljujući senzorima. Odnosno, kada trkaći automobil prođe ispod senzora, vrijeme se krene odbrojavati, a kada završi utrku, ono se automatski zaustavi - pojasnio je smisao “eksponata” dugoselske škole učenik Stjepan Podgorski Lipar. Upravo će taj autić sudjelovati na međunarodnom natjecanju iz robotike koje će se održati idući tjedan u njihovoj školi.

Učenici Elektrotehničke i ekonomske škole “Nova Gradiška” predstavili su se inovacijom pomoću koje se piće toči iz tzv. digitalnoga barmena.

Prekidač preko mobitela

- Zasad je nemoguće piće točiti dok se ispod senzora ne stavi čaša, a plan nam je “sokomat” spojiti s mobitelom kako bi se moglo točiti na klik - pojasnio je maturant Filip Cicar te dodao kako je inovacija nastala u sklopu školske radionice. Inspiraciju za točenje pića preko klika pronašli su u već postojećem uratku.

- Toliko smo puta bili lijeni ustati i ugasiti svijetlo pa smo došli na ideju napraviti “prekidač” koji je zapravo povezan na mobitel, a upravo ćemo taj princip primijeniti i na barmena - rekao je Filip.

Na Danu otvorenih vrata Fakulteta elektrotehnike i racunarstva pokazani su zanimljivi eksperimenti KARIJERNE MOGUĆNOSTI FER-ovci pronađu posao već na trećoj godini studija EU Odgovornost u doba robota i umjetne inteligencije Danica Kragić DANICA KRAGIĆ Hrvatska robotičarka zvijezda je u Švedskoj: Razvijam inteligentne robote
Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • Avatar dr. Evil
    dr. Evil:

    tako treba, radnicima otkaze i uvesti robote...ako je ovo budućnost...onda ne želim biti u njoj

  • djobu68:

    A sto cemo s ljudima? Sve u novi svjetski rat?