Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Jednim sms-om u slučaju katastrofe mobilizirat će 8000 dobrovoljaca

Pročelnik Ureda Pavle Kalinić kazao je da stručnjaci s Građevinskog fakulteta završavaju i studiju za saniranje posljedica potresa
05. studenoga 2016. u 14:00 7 komentara 1432 prikaza
Civilna zaštita
Foto: Goran Stanzil/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Kada bi Zagreb zatresao potres sličan onima koji su uzdrmali talijanske gradove, u roku od sat vremena slanjem samo jednog SMS-a okupilo bi se više od 8000 civila na dogovorenim položajima, odakle bi krenuli spašavati svoje sugrađane.

Riječ je o članovima civilne zaštite koju je osnovao Ured za upravljanje u hitnim situacijama čiji je pročelnik Pavle Kalinić jučer na konferenciji za novinare kazao kako je u nju uloženo više od 10 milijuna kuna.

Civilna zaštita | Autor : Goran Stanzil/PIXSELL Foto: Goran Stanzil/PIXSELL

- Spremnost sustava Ured provjerava na redovnim vježbama od kojih su neke međunarodnog karaktera, a osnovali smo i specijalističku postrojbu civilne zaštite s 550 educiranih pripadnika koja ima najmoderniju opremu za spašavanje u koju smo uložili oko 3,5 milijuna kuna - istaknuo je Kalinić. Tako su nabavljena tri kontejnera za smještaj opreme za spašavanje iz ruševina ukupne vrijednosti 1.38 milijuna, dvije prikolice s opremom za tehničke intervencije i spašavanje iz ruševina vrijednosti 765 tisuća kuna, tri kompleta hidrauličkih alata za tehničke intervencije u vrijednosti 883 tisuće kuna te tri uređaja za pretraživanje u ruševinama vrijednosti 515 tisuća kuna.

Za civilnu zaštitu kupljena je pak radna zaštitna odjeća i obuća u vrijednosti četiri milijuna kuna, tj. 4000 kompleta (poluvisoke zaštitne cipele, zaštitna kaciga, radne zaštitne rukavice, reflektirajući prsluk, radni kombinezon, kapa "šilterica", kišna kabanica i ruksak). Za uspostavu komunikacijskog sustava operativnih snaga uloženo je oko dva milijuna kuna.

Civilna zaštita | Autor : Željko Lukunić/PIXELL Foto: Željko Lukunić/PIXELL

Ured je za nabavku ostale pomoćne opreme za zaštitu i spašavanje kao što su spremnici za pitku vodu, daske za imobilizaciju i prijenos unesrećenih, defibrilatori, te razne specifične ručne alate izdvojio sredstva u iznosu većem od 800 tisuća kuna.

Kalinić je kazao i da stručnjaci s Građevinskog fakulteta završavaju studiju za saniranje posljedica potresa koja će biti završena za mjesec dana te je napomenuo da su skopili sporazum o suradnji u slučaju katastrofe i velike nesreće s 48 građevinskih tvrtki koje će biti na raspolaganju u slučaju razornog potresa kako bi raščišćavale evakuacijske koridore i pravce (48 lokacija za prihvat osoba i 19 evakuacijskih površina za situiranje šatorskih naselja.

Civilna zaštita | Autor : Goran Stanzil/PIXSELL Foto: Goran Stanzil/PIXSELL

Najavio je da će skoro početi i s podjelom 12 tisuća plakata s uputama za slučaj potresa, a podijelit će ih predstavnicima stanara, a slične poruke naći će se i u vozilima ZET-a.

Do sada su u sva kućanstav podijeljeno sedam letaka u više od tri milijuna primjeraka, a riječ je o lecima: 4 koraka do sigurnosti, Zaštita od zračenja, Opasne kemikalije, Potres, Zaštita od utjecaja ionizirajućeg zračenja, Požar te Letak sa savjetima građanima o samozaštitom ponašanju - provale u domove).

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
 • Avatar ROCKATANSKY MAKS
  ROCKATANSKY MAKS:

  Samo me interesira, koje su to građevinske tvrtke, tko je prodao opremu, kontejnere, vozila i alate? I otkud novci?

 • kresimirn:

  to su oni iz tenk ureda otkrili da postoji "sms"

 • Deleted user:

  Bilo bi bolje da se naloži inspekcija statike zgrada i kuća kako bi se znalo koju razinu potresa mogu podnjeti pa se shodno tome građani ponašaju.