Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ured za upravljanje u hitnim situacijama

Jednim sms-om u slučaju katastrofe mobilizirat će 8000 dobrovoljaca

Civilna zaštita
Foto: Goran Stanzil/PIXSELL
1/4
05.11.2016.
u 14:00

Pročelnik Ureda Pavle Kalinić kazao je da stručnjaci s Građevinskog fakulteta završavaju i studiju za saniranje posljedica potresa

Kada bi Zagreb zatresao potres sličan onima koji su uzdrmali talijanske gradove, u roku od sat vremena slanjem samo jednog SMS-a okupilo bi se više od 8000 civila na dogovorenim položajima, odakle bi krenuli spašavati svoje sugrađane.

Riječ je o članovima civilne zaštite koju je osnovao Ured za upravljanje u hitnim situacijama čiji je pročelnik Pavle Kalinić jučer na konferenciji za novinare kazao kako je u nju uloženo više od 10 milijuna kuna.

Foto: Goran Stanzil/PIXSELL

- Spremnost sustava Ured provjerava na redovnim vježbama od kojih su neke međunarodnog karaktera, a osnovali smo i specijalističku postrojbu civilne zaštite s 550 educiranih pripadnika koja ima najmoderniju opremu za spašavanje u koju smo uložili oko 3,5 milijuna kuna - istaknuo je Kalinić. Tako su nabavljena tri kontejnera za smještaj opreme za spašavanje iz ruševina ukupne vrijednosti 1.38 milijuna, dvije prikolice s opremom za tehničke intervencije i spašavanje iz ruševina vrijednosti 765 tisuća kuna, tri kompleta hidrauličkih alata za tehničke intervencije u vrijednosti 883 tisuće kuna te tri uređaja za pretraživanje u ruševinama vrijednosti 515 tisuća kuna.

Za civilnu zaštitu kupljena je pak radna zaštitna odjeća i obuća u vrijednosti četiri milijuna kuna, tj. 4000 kompleta (poluvisoke zaštitne cipele, zaštitna kaciga, radne zaštitne rukavice, reflektirajući prsluk, radni kombinezon, kapa "šilterica", kišna kabanica i ruksak). Za uspostavu komunikacijskog sustava operativnih snaga uloženo je oko dva milijuna kuna.

Foto: Željko Lukunić/PIXELL

Ured je za nabavku ostale pomoćne opreme za zaštitu i spašavanje kao što su spremnici za pitku vodu, daske za imobilizaciju i prijenos unesrećenih, defibrilatori, te razne specifične ručne alate izdvojio sredstva u iznosu većem od 800 tisuća kuna.

Kalinić je kazao i da stručnjaci s Građevinskog fakulteta završavaju studiju za saniranje posljedica potresa koja će biti završena za mjesec dana te je napomenuo da su skopili sporazum o suradnji u slučaju katastrofe i velike nesreće s 48 građevinskih tvrtki koje će biti na raspolaganju u slučaju razornog potresa kako bi raščišćavale evakuacijske koridore i pravce (48 lokacija za prihvat osoba i 19 evakuacijskih površina za situiranje šatorskih naselja.

Foto: Goran Stanzil/PIXSELL

Najavio je da će skoro početi i s podjelom 12 tisuća plakata s uputama za slučaj potresa, a podijelit će ih predstavnicima stanara, a slične poruke naći će se i u vozilima ZET-a.

Do sada su u sva kućanstav podijeljeno sedam letaka u više od tri milijuna primjeraka, a riječ je o lecima: 4 koraka do sigurnosti, Zaštita od zračenja, Opasne kemikalije, Potres, Zaštita od utjecaja ionizirajućeg zračenja, Požar te Letak sa savjetima građanima o samozaštitom ponašanju - provale u domove).

Komentara 7

Avatar ROCKATANSKY MAKS
ROCKATANSKY MAKS
00:13 08.11.2016.

Samo me interesira, koje su to građevinske tvrtke, tko je prodao opremu, kontejnere, vozila i alate? I otkud novci?

KR
kresimirn
20:23 07.11.2016.

to su oni iz tenk ureda otkrili da postoji "sms"

DU
Deleted user
06:24 08.11.2016.

Bilo bi bolje da se naloži inspekcija statike zgrada i kuća kako bi se znalo koju razinu potresa mogu podnjeti pa se shodno tome građani ponašaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije