Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Wall Street: Cijene dionica potonule na najniže razine od 2003.

20. studenoga 2008. u 09:39 6 prikaza

Cijene dionica na Wall Streetu potonule su u srijedu više od 5 posto, zaronivši na najniže razine u pet i pol godina, nakon niza novih vijesti koje upozoravaju na pogoršanje situacije u gospodarstvu i zbog nesigurnosti u vezi financijske pomoći automobilskoj industriji.

Dow Jones indeks potonuo je 427 bodova ili 5,07 posto, na 7.997 bodova, što je njegov prvi pad ispod razine od 8.000 bodova od ožujka 2003. godine. S&P indeks strmoglavio se, pak, 6,12 posto, na 806 bodova, također najnižu razinu u pet i pol godina, dok je Nasdaq indeks izgubio čak i više, 6,53 posto, zaronivši na 1.386 bodova.

Ulagači su nervozni jer nema nikakvog napretka u pregovorima između američke vlade i demokratske većine u Kongresu o pomoći najvećim proizvođačima automobila niti nakon što su izvršni direktori tih triju kompanija jučer upozorili u Kongresu da bi stečaj samo jednog od njih značio gubitak nekoliko desetaka tisuća radnih mjesta i produbio krizu gospodarstva.

Demokrati u Kongresu i čelnici General Motorsa, Forda i Chryslera traže da se iz paketa od 700 milijardi dolara pomoći financijskom sektoru 25 milijardi dolara odvoji za automobilski, koji uskoro zbog nedovoljno gotovine neće moći normalno poslovati. No, republikanci i vlada na to ne pristaju, nego predlažu da se u tu svrhu prenamijeni dio sredstava iz nedavno prihvaćenog programa pomoći za automobilski sektor, vrijednog 25 milijardi.

Zbog balansiranja na rubu stečaja, cijena dionice GM-a pala je jučer u jednom trenutnu na najnižu razinu u 66 godina, a Forda na najnižu razinu od 1982. godine.

Snažno su pale, mnoge i po dvoznamenkastim stopama, i cijene dionica banaka jer se ulagači plaše posljedica recesije na financijski sektor.

Tim više što je jučer objavljeno da je broj započetih izgradnji kuća u listopadu pao za daljnjih 4,5 posto, na rekordno nisku razinu, a osjetno je pao i broj građevinskih dozvola. Ulagači se plaše da će slabljenje gospodarstva i rast nezaposlenosti potaknuti novu rundu neplaćanja kreditnih obveza ne samo građana, nego i poduzetnika.

Zbog toga se cijena dionice Citigroupa strmoglavila više od 23 posto, dok su dionice Bank of America i JPMorgana pojeftinile 14, odnosno 11 posto. S&P indeks financijskog sektora potonuo je jučer 11,6 posto.

Strah od recesije ojačao je i zbog procjene američke središnje banke da bi u 2009. godini bruto domaći proizvod SAD-a mogao pasti za 0,2 posto. Iz jučer objavljenog zapisnika s posljednje sjednice Feda, na kojoj je ključna kamata smanjena s 1,5 na 1 posto, vidljivo je da su čelnici središnje banke razmatrali i veće smanjenje cijene novca, što ukazuje na ozbiljnost situacije.

Premda je vrlo izgledno da će Fed nastaviti sa smanjenjem kamata kako bi potaknuo gospodarski rast, to nije ohrabrilo ulagače. Naime, previše prostora više nema, s obzirom da je od početka godine središnja banka kamate srezala za 3,25 postotnih bodova, na samo 1 posto.

Ulagače nije ohrabrio ni pad potrošačkih cijena u listopadu za čak 1 posto u odnosu na rujan, što je najveći mjesečni pad inflacije u posljednjih 60-ak godina. To je dobro za potrošače, ali bi moglo naštetiti dobiti kompanija. Uz to, niže cijene pojačavaju prijetnje od deflacije, trajnije silazne spirale cijena, objašnjavaju analitičari.

Koliko su nakon svega ovoga ulagači zabrinuti pokazuje i jučerašnji skok VIX indeksa Čikaške burze opcija, poznatog kao 'indeks straha', za gotovo 10 posto, na 74 boda.

"Ulagači se povlače s tržišta. Ne znam što bi to moglo biti, ni kada što bi dovelo do preokreta na tržištu i ponovno navelo ulagače na kupnju", kaže rezignirano Jon Biele, direktor tvrtke Cowen & Co.

I na europskim su burzama u srijedu cijene dionica oštro pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 4,8 posto, na 4.005 bodova, povećavši svoj gubitak od početka godine na 38 posto. DAX indeks Frankfurtske burze pao je, pak, 4,9 posto, na 4.354 boda.

(Hina)

Plazma keksi
PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH
Predsjednik Europske nogometne federacije podržao važan projekt u Hrvatskoj
Bambi
DRUŠTVENA SOLIDARNOST
Jedna od najvažnijih regionalnih konditorskih tvrtki ugradila je društveno poslovanje u svoju poslovnu filozofiju