Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.04.2011. u 12:00

Da su vlasti nešto na vrijeme poduzele i učinile, možda nam generali ne bi ni bili u Nizozemskoj.

Nakon što se u Haagu presudi našim generalima, poslije ulaska u Europsku uniju i parlamentarnih izbora, možda je vrijeme da Hrvatska dvadeset godina od proglašenja samostalnosti podvuče crtu, da se zbroji, da napravi političku računicu i vidi gdje je, što se za dvadeset godina uradilo, a što nije, što je trebalo učiniti, a nije učinjeno, ili što je urađeno, a nije se trebalo uraditi. To bi trebalo biti vrijeme zbrajanja, no moglo bi biti vrijeme oduzimanja, vrijeme zbunjenosti i zaprepaštenja nad onim što se učinilo, odnosno nije.

U kratko bi se vrijeme moglo zbiti nekoliko bitnih događaja, možda i presudnih za budućnost Hrvatske. Od podvlačenja političke crte i rezultata te računice, a posebno od zaključaka proisteklih iz te političke matematike, najvjerojatnije će ovisiti i hoće li Hrvatska biti subjektom ili objektom historije.

Prema presudama u Haagu, koji su naši tradicionalnome poltronstvu skloni “Hrvateki”, s vremenom pretvorili u gotovo glavni grad Hrvatske, možda će se pisati i neka dogovorna povijest i Hrvatske i „regiona“. Budu li hrvatski generali osuđeni po optužnici nekadašnje “prijateljice” Hrvatske, kojoj se ovdje klanjalo do neukusa, Hrvatska će po crti “udruženog zločinačkog pothvata“ iz ratne pobjednice biti prevedena u ratnog gubitnika. I još k tome u dvostrukog agresora, tj. državu koja je na hrvatske Srbe izvršila unutarnju, a na Bosnu i Hercegovinu vanjsku agresiju. Što su za dva protekla desetljeća ovdašnje vlasti učinile glede tih optužbi? Da su nešto učinile, generali nam ne bi ni bili u Haagu niti bi domoljubni dio puka bio zabrinut što će čovjek s crnom togom u Haagu pročitati. No da su vlasti u vezi s tim nešto na vrijeme poduzele i učinile, možda nam generali ne bi ni bili u Nizozemskoj. Ali za to je trebalo i više diplomatskoga umijeća i patriotskoga žara nego ga je bilo u naših političara.

O haaškim presudama vjerojatno neće ovisiti hrvatski izbori, jer naši izbori kanda i ne ovise o bitnom. A što bi pak bitno spram Haaga i generala, a sebi u prilog imale reći i vlast i opozicija? Opozicija je svojedobno Haagu predala i nadležnost za Oluju, a vlast po svijetu ganjala generala Antu Gotovinu kao da je gangster, a ne čuveni ratnik i najviši časnik. I vlast i oporba mogu se pokriti ušima i šutjeti, generali im na izborima, bili izbori prije ili poslije ulaska u EU, mogu donijeti jedino nula bodova. Uđe li Hrvatska formalno u EU krajem lipnja, HDZ i njegovi sateliti, ili dražesnije, eufemistički rečeno – “koalicijski partneri”, tj. HSS i SDSS, uzdaju se da će zbog toga dobiti izbore.

Nasuprot njima, SDP i njegovi politički trabanti, HNS i IDS, nadaju se da će pregovori s EU biti produženi, a oni stoga dobiti šansu za izbornu pobjedu.

Dva politička bloka očekuju i nadaju se da će pobijediti na izborima, a zapravo i nema ozbiljnoga razloga glasati za jedne ili druge. Osim valjda po mentalnoj tromosti i iz navike. Možda bi i ispod takvih običaja također trebalo podvući crtu pa vidjeti što su te koalicije realizirale od onoga što su obećavale. To bi trebao biti svačiji osobni račun i pojedinačni politički obračun s vlastitim navikama i stranačkim očekivanjima. Jer, na stari se način više ne može.

Može se samo propasti, jednako u Europskoj uniji i izvan nje. Imamo li mi barem nekakav svoj plan spasa iz sadašnjega političkoga i gospodarskoga labirinta ili jedino čekamo da se pojavi neka novovjeka, EU Arijadna i da nas iz labirinta izbavi svojom čarobnom niti. Samo, ni u mitologiziranoj EU nema mitoloških bića. Ovo je za Hrvatsku vrijeme racionalizma i političke matematike, a ne vrijeme fantazija i mitova.

Ključne riječi

Komentara 26

Avatar seneka
seneka
12:57 13.04.2011.

A ČEMU SLUŽE FAJERICE ?

PB
predrag borna
12:58 13.04.2011.

Sjećam se vrlo dobro trijumfalnog Tuđmanovog smijeha kada se osnivao haški sud.Munjeni je bio uvjeren da će se tamo suditi samo Srbima....

SM
Strina Mara
12:19 13.04.2011.

Vrijeme je istine ! Izvršena je velika izdaja i prijevara hrvatskog naroda. Borili smo se za samostalnu , demokratsku, slobodnu, privredno uspješnu Hrvatsku. Mislili smo da smo dobili Hrvatsku vlast , ali dobili smo na vlasti djecu komunista Jugoslavena koji Hrvatsku nisu zeljeli i ne vole je. Iza ledja hrvatskog naroda na sve su je načine sustavno razarali. Zaposjeli su sve polozaje, moć i bogatstvo. Izgleda da će ustoličiti i svoje unuke. Ima li nade ? Bog zna i jedino On moze učiniti čudo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?