Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
baranja

Zbog težine snijega, peteročlanoj obitelj iz Kopačeva uništen dom

urušen krov (1)
Foto: JPVP Osijek
1/4
18.02.2012.
u 11:04

Prvo smo čuli pucketanje, a onda je grunulo! Supruga i ja pokušavali smo ne dizati paniku među djecom, spremili smo se i mirno izašli na ulicu. Bili smo u šoku, kazao nam je potreseni vlasnik kuće Ivan Piljić

Samo čudo spasilo je peteročlanu obitelj Piljić iz baranjskog Kopačeva od sigurne tragedije. Dok je troje mališana mirno spavalo, a roditelji se spremali u krevet, urušio im se krov nad glavom. Sve se zbilo u sekundi, a prava se drama odigravala u noći na subotu, pola sata poslije ponoći.

– Prvo smo čuli pucketanje, a onda je grunulo! Taj se stravični zvuk ne može opisati – kaže nam potreseni otac Ivan (34). Istrčao je iz kuće i vidio da krova – nema. Sobu im je zasula zemlja i komadići štukature, no grede su, srećom, izdržale pa se strop nije urušio na ukućane.

– Pokušavao sam ne dizati paniku među djecom, spremili smo se i mirno izašli van – nastavlja. S ulice su u šoku promatrali što se dogodilo. Ivanu i supruzi Ljerki (31) najvažnije je bilo na sigurno odvesti djecu, od kojih najmlađe ima samo tri, a najstarije jedanaest godina.

– Spašavao sam dokumente i fotografije iz obiteljskih albuma. Sjetio sam se, naime, da nismo uspjeli ponijeti ni jednu fotografiju kada smo 1991. prognani iz Dalja – prisjeća se naš sugovornik.

Kuća stara, procjenjuje se, gotovo 140 godina nije izdržala teret snježnog i ledenog pokrivača. Vatrogasci i susjedi, koji su jučer pomagali nesretnoj obitelji, doslovce su se utrkivali s vremenom. Pitanje je trenutka, kažu, kada će se urušiti i štukaturni strop te će se cijela kuća “raspasti kao kula od karata”.

– Spašavamo što možemo. Iznosimo namještaj, ali moramo biti oprezni, rizično je ulaziti unutra – kazali su nam vatrogasci DVD-a Bilje. Dom Piljićevih, procjenjuju, ne može se obnoviti. Kupnja nove kuće Piljićevima je nemoguća. I Ivan i Ljerka su, naime, nezaposleni. Snalaze se kako god znaju da prehrane mališane. Ivan je inače građevinar po struci, a ima i završene dvije godine građevinskog fakulteta. Za prvu ruku obitelj će biti smještena u napuštenu kuću u susjedstvu, čiji je vlasnik umro prije tri mjeseca.

– Tu će bar moći prezimiti. Vidjet ćemo ima li u susjednim općinama slobodnih APN-ovih kuća jer ih u našoj nema. Pomoć im je obećao i Crveni križ – kaže Čabo Cickai, donačelnik općine Bilje koji je, kao dobrovoljni vatrogasac, pomagao iznositi stvari. Drugog izbora, osim čekati pomoć dobrih ljudi, kaže Ivan, nemaju. Urušena kuća u Ulici Košut Lajoša, inače u vlasništvu njegove supruge, bila je praktički jedino što su imali. U hrpu cigli jučer su zamišljeno gledali i njegovi sinovi Silvije (8) i Denis Dario (11). Braća imaju još sestru Katrin Martu (3).

– Najvažnije je da smo svi na broju i da je živa glava na ramenu! Ostalo ćemo već nekako preživjeti – sliježe Ivan pomirljivo ramenima grleći starijeg sina. Svi koji želi pomoći nesretnoj obitelji donacije mogu uplatiti na žiro-račun Ivana Piljića otvoren u Raiffeisen banci, na broj 3112483003.

Komentara 3

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
14:34 18.02.2012.

Što reći : bili su lijeni očistiti snijeg s krova ! i sad bi trebalo : ajmo broj Žiro rč. ali i opet će se srušiti nebudu li održavali !

OB
-obrisani-
20:03 18.02.2012.

Baranja je najbogatija zemlja u Europi sa najsiromašnijim ljudima.

DU
Deleted user
16:10 19.02.2012.

A di će drugdje nego na sirotinju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije