Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Zašto stranke sve manje u svojim nazivima imaju riječ "hrvatska"

naslovnica
Foto: VL
01.04.2015.
u 00:00

Imena stranaka: Iz novih naziva program se rijetko može iščitati

Hrvatska demokratska zajednica, Hrvatska seljačka stranka, Hrvatska narodna stranka, Hrvatska socijalno-liberalna stranka, Hrvatska stranka prava, Socijaldemokratska partija Hrvatske... – imena su to dijela od 12 političkih stranaka osnovanih početkom 90-ih. Uočljivo je da je tada, ali i kasnije, u nazivima stranaka prevladavala riječ "hrvatska".

No, u posljednjih nekoliko godina svjedočimo rađanju mnoštva novih političkih stranaka čija imena (i njihove kratice) unose neki posve novi trend na našu političku scenu. Tako sad imamo mlade političke stranke nazvane: ORaH, Hrast, Živi zid, Most, Novi val – stranka razvoja, Nacionalni forum i Radnička fronta. Tu su još i Hrvatska zora – stranka naroda, Narodna stranka – Reformisti, Hrvatska konzervativna stranka, ali i najnovija, stara tek nekoliko dana, Bandić Milan 365 – stranka rada i solidarnosti.

Što se iz tih imena može iščitati, zašto sada sve manje stranaka u svom nazivu ima riječ "hrvatska", zašto se uzimaju efektni, zvučni i simbolični nazivi?

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede ili prelistajte u e-izdanju Večernjeg lista

>>Tko je tko u stranci Bandić Milan - 365 - stranka rada i solidarnosti

Foto: VLm

Komentara 67

Avatar Chupacabra
Chupacabra
22:32 31.03.2015.

Što je to čudno,..??.. Pa izbacuju riječ "Hrvatska" čak i ondje gdje je bila... Tako sada imamo samo "sabor", "ministarstvo branitelja"... ??!!!... Čiji sabor??? Čije ministarstvo branitelja..??... A uz sve to izbacuje se i Hrvatski grb gdje god se može..... A Hrvatska zastava je kako komunisti vele, simbol desničara i prijetvornih 'rvata..??!!!...Čak je alergiju od Hrvatskih simbola imao i bivši preCednik regiJona..???... Nevjerojatno.... Ali vratiće se zastave, grbovi i sveto Hrvatsko ime, opet,.. na velika vrata....

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
22:24 31.03.2015.

Ispravak, tj. ispljuvak. Socijaldemokratska Partija Hrvatske se tada kamuflirano zvala "Stranka Demokratskih Promjena". Tek ju je Zoki vratio u Partiju.

Avatar A-10
A-10
22:41 31.03.2015.

Ako vi novinari ne znate zašto onda pitajte Jusipoviće, Teršeličke, Pusičke, Milanoviče, Opačićke, nekakve Mirtovce, Ercege i ostale jatake koji su se svim silama trudili da ocrne ime Hrvatsko. To je njihov "pravi put".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije