Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Započelo zimsko prebrojavanje ptica močvarica

Svake godine u ovome tradicionalnom prebrojavanju samo u Hrvatskoj sudjeluju deseci promatrača, a broj prebrojenih ptica veći je od stotinjak tisuća.
05. siječnja 2010. u 12:26 2 komentara 15 prikaza
ptice
Foto: arhiva vl

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode poziva sve ljubitelje prirode da se između 4. i 24. siječnja 2010. pridruže tradicionalnome međunarodnom zimskom prebrojavanju ptica močvarica.

Ovih dana širom Europe udruge i znanstvene organizacije za zaštitu ptica i prirode pozivaju na promatranje ptica na stotinama lokacija, te da se zajedno procijeni veličina njihovih populacija. Siječanj je za prebrojavanje močvarica pogodan jer je najhladniji mjesec u godini te se smatra da su do tada sve ptice močvarice na svojim zimovalištima i tada je na tim mjestima njihova koncentracija najveća. Jednako se tako smatra da još nisu započele s proljetnom seobom pa zbog toga neće doći do dvostrukog prebrojavanja.

Ptice močvarice sve su ugroženija skupina ptica zbog uništavanja močvarnih staništa širom svijeta, kažu iz ovog društva.

Zato je potrebna međunarodna suradnja ljubitelja prirode, a u promatranju i razmjeni podataka mogu sudjelovati svi koji to žele.

Jelena Dokić
nesalomljiva
Branio je kćeri vezu s Hrvatom: Tukao me remenom, pljuvao, tjerao da stojim gola
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
  • shq_controI:

    valjda neće ubrojati i onog šiptara Pticu?

  • ceranac1:

    evo i ja počeo pebrojavit po komšiluku!!! U komšije Jose 10 kokoši i jedan ofucani pijeto, u komšije Đuke par mršavih pilića, al zato u komšije Ive tako dobra kokica, ma za prste polizat od kojih 25 god.