Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PONUDA BERNARDIĆU

Zanima ga Pantovčak: Predrag Matić želi biti predsjednički kandidat

Predrag Matić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
22.12.2018.
u 12:00

Bivši ministar nikad nije strahovao od političkih bitki, htio je voditi Vukovar pa Zagreb, a danas ga navodno zanima Pantovčak

Bivši SDP-ov ministar branitelja Predrag Fred Matić u bitki s Kolindom Grabar Kitarović za novi predsjednički mandat. Iako na prvu zvuči neobično, član vodstva SDP-a Predrag Matić navodno doista ima želju biti SDP-ov kandidat za predsjednika države. On sam tu informaciju nije želio komentirati, no od više izvora iz vrha stranke sve se češće čuje da je Matić ozbiljan u toj svojoj namjeri i da vjeruje kako ima i ozbiljne šanse za pobjedu.   

Bez podrške za Zagreb

Jedno je sigurno. Predrag Matić nikada nije imao strah od ulazaka u političke bitke. Svojedobno je htio biti kandidat za gradonačelnika Vukovara, a na prošlim lokalnim izborima stranci je predlagao da njega kandidiraju za gradonačelnika Zagreba umjesto toga da podrže tadašnju HNS-ovku Anku Mrak Taritaš. U intervjuu koji je u siječnju 2017. godine dao Večernjem listu Matić je otkrio i na koji je način Predsjedništvu pokušao objasniti zbog čega bi bilo dobro da baš on bude kandidat za gradonačelnika Zagreba.

- Rekao sam im da kažu koga boljeg od mene imaju. Ne tvrdim da sam kapitalac, ali za većinu ljudi koji sjede u Predsjedništvu SDP-a itekakav sam kapitalac. Meni bi ta kandidatura bila veliki izazov i znam da imam veću potporu od Zagrepčana nego od same stranke - kazao je koncem siječnja 2017. godine za Večernji list Matić. 

Međutim, SDP se na kraju ipak odlučio podržati nestranačku kandidatkinju za gradonačelnicu ne samo zbog toga što je Mrak Taritaš slovila za favorita već i zato što Matić u to vrijeme nije imao nikakvih šansi da ga vodstvo SDP-a podrži s obzirom na to da u to vrijeme i nije bio u najboljim odnosima s većinom članova Predsjedništva, posebice samog stranačkog vrha.

"Bio sam u srpskom logoru i dobar dio čuvara prema meni se ponašao bolje nego neki članovi Predsjedništva SDP-a", njegova je izjava iz tog vremena i najbolje opisuje kakav je položaj Matić imao na početku mandata Davora Bernardića kao predsjednika stranke. No od tada do danas mnogo se toga promijenilo, a posebice Matićev status. Od žestokog Bernardićeva kritičara Matić je danas među onim članovima vodstva koji Bernardiću čuvaju leđa, odnosno među onima koji su bili protiv njegova rušenja s mjesta šefa stanke. 

Galerija: Kolinda Grabar-Kitarović 47. najmoćnija žena na svijetu

Predrag Matić
1/8

Jedan je od onih koji otvoreno poručuju da Bernardiću treba dati šansu do prvih izbora na koje će stranku povesti s obzirom na to da su lokalni uslijedili vrlo brzo nakon što je postao šef stanke. I da ga treba smijeniti ako stranka osvoji manje od četiri mandata. Bernardić je upravo Matića postavio i za potpredsjednika Kluba zastupnika nakon što je Gordan Maras podnio ostavku na tu dužnost. Sve su to razlozi, kažu naši izvori iz vodstva SDP-a, zbog kojih bi se lako moglo dogoditi da stanka Matićevu ponudu i prihvati.

SDP i nema drugih kandidata

- Pogotovo zato što i nemaju baš mnogo drugih kandidata. Jasno je da Tonino Picula želi u EU parlament, a ne na predsjedničke izbore, a Zoran Milanović, ako uđe u tu utrku, ući će kao nezavisni kandidat, a ne kandidat SDP-a. Tako da Matić doista nije bez šansi - kaže jedan član vodstva SDP-a. 

Slučajno ili ne, upravo je Kolinda Grabar Kitarović jedna od omiljenih meta Predraga Matića koji u svojim nastupima, kada govori o aktualnoj predsjednici, nerijetko prijeđe i granice dobrog ukusa.

>> Pogledajte kako predsjednica pleše s navijačima

 

Komentara 42

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
12:06 22.12.2018.

Kakvo je zdravstveno stanje gosn kandidata Matića, je li mu zarastao onaj nokat koji mu je urastao u krivi prst onomad u listopadu 1991. u Vukovaru, zbog kojeg je dobio poštedu od prve linije?

KO
koraknaprijed
12:04 22.12.2018.

Zanima mene Trampova fotelja,imamo jednaku šansu .

Avatar Le-Freak
Le-Freak
12:11 22.12.2018.

Jeiii moja podrska, hahaha. Ovaj bar nema osjecaj za sramotu kao i Milanovic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije