Kad krećemo na put automobilom, obično razmišljamo o svemu – punimo hladnjak sendvičima, nosimo vodu, tablete za mučninu, rezervne baterije za tablet. No rijetko tko razmišlja o tome što se događa u tijelu, točnije u crijevima, kada nekoliko sati sjedimo u vrućem autu, jedemo van kuće i izlažemo se potpuno novim bakterijama iz hrane i okoline. I još rjeđe se pitamo: kako se s tim nosi dječji probavni sustav?
Crijeva reagiraju na stres
Već i sama priprema za put može biti snažan izvor stresa za djecu jer ona često ne spavaju dobro noć prije od uzbuđenja, bude se prerano, ali i osjećaju neizvjesnost i nelagodu zbog narušene rutine. Taj emocionalni stres ne ostaje samo „u glavi“ već snažno utječe i na probavni sustav. Kroz tzv. "os crijeva i mozga", mozak šalje signale koji mijenjaju rad crijeva. Kod djece, čiji su živčani i imunološki sustavi još u razvoju, ti su učinci još izraženiji pa zbog pojačanog lučenja hormona stresa može doći do bolova u trbuhu, mučnine, zatvora ili proljeva, pri običnoj promjeni rutine prije puta.
Nepravilna prehrana pogoršava stanje
Vrlo brzo nakon početka putovanja, dolazi i promjena prehrambenih navika. Dijete koje je kod kuće jelo doručak u određeno vrijeme i imalo stabilan ritam obroka, odjednom jede kasnije, neredovito, možda više slatkog, prerađenog i masnijeg. Uz to dolazi gazirani sok iz boce, možda sendvič iz pekare koji je stajao satima na 30+ stupnjeva. U tom trenutku crijevna mikrobiota s milijarde korisnih bakterija koje naseljavaju probavni sustav, doživljava šok. Kod djece, čiji mikrobiom još nije u potpunosti razvijen, ovakva nagla promjena u prehrani može uzrokovati neravnotežu koja rezultira nadutošću, grčevima, nepravilnom stolicom ili akutnim proljevom.
Kontakt s novim mikroorganizmima
Osim što unose drugačiju hranu, djeca na putovanjima dolaze u kontakt s bakterijama iz vode, hrane i površina koje njihov organizam ne prepoznaje. Iako možda nije riječ o “egzotičnim” destinacijama, već običnom putovanju do mora, voda u drugom gradu, led u soku, jagoda kupljena uz cestu, svi ti izvori mogu sadržavati mikroorganizme koji kod lokalne populacije ne izazivaju tegobe, ali u djetetovim crijevima mogu potaknuti upalni odgovor.
To se često manifestira kroz tzv. "putničku dijareju" – stanje koje pogađa od 40-60% putnika, a kod djece može dovesti do brze dehidracije, iscrpljenosti i naravno – prekida odmora. Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), najčešći uzročnici putničke dijareje su bakterije poput enterotoksigene Escherichia coli (ETEC), Salmonelle, Shigelle i Campylobactera koje se najčešće nalaze u kontaminiranoj hrani ili vodi. Te bakterije proizvode toksine koji oštećuju sluznicu crijeva i izazivaju pojačano izlučivanje tekućine, što dovodi do vodenaste stolice. Kod djece, gubitak tekućine i elektrolita zbog proljeva događa se brzo, a može biti i opasno ako se ne reagira na vrijeme.
Dijareja brzo iscrpljuje djecu
Putnička dijareja ne javlja se uvijek odmah, ali često dolazi unutar 1–3 dana od izlaganja patogenu. Kod djece može početi s laganim grčevima, smanjenim apetitom i lošim raspoloženjem, ali vrlo brzo prelazi u pojačano pražnjenje, vodenastu stolicu, a ponekad i temperaturu. Ove infekcije posebno su učestale tijekom ljeta, kada se bakterije lakše razmnožavaju na visokim temperaturama, osobito u hrani koja nije pravilno skladištena. U većini slučajeva, dijareja prolazi sama, ali kod djece može potrajati i izazvati iscrpljenost, gubitak apetita i poremećaj elektrolita. Ipak, djece je posebno opasna zbog dehidracije, jer mali organizmi brzo gube elektrolite i tekućinu.
Zaštitite crijeva na vrijeme
Jedan od rijetkih probiotičkih sojeva čija je učinkovitost u prevenciji i liječenju putničke dijareje potvrđena u brojnim kliničkim ispitivanjima je Riječ je o probiotičkom kvascu koja djeluje na više razina: sprječava vezanje patogena za crijevnu stijenku, neutralizira toksine koje oni proizvode i potiče obnovu sluznice. Najnovije studije iz 2025. pokazale su da redovito uzimanje S. boulardii nekoliko dana prije puta i tijekom putovanja, značajno smanjuje rizik od putničke dijareje, skraćuje trajanje simptoma ako do njih dođe i sprječava ponovnu pojavu.
Upravo zato sve je više roditelja koji u svojoj putnoj ljekarni imaju Bulardi Junior – jedan od rijetkih proizvoda na tržištu koji sadrži klinički ispitan soj Saccharomyces boulardii kvasca, dodatno obogaćen cinkom – ključnim mineralom za obnovu crijevne sluznice i jačanje imuniteta.
Bulardi Junior dostupan je u kapsulama i vrećicama koje se lako otapaju u vodi, soku ili jogurtu, što ga čini praktičnim za djecu svih uzrasta. Za odrasle koji se suočavaju sa sličnim problemima na putovanju, tu su Bulardi kapsule za odrasle koje također sadrže klinički ispitan soj S. boulardii, zaštićen istom @TECH tehnologijom. Idealan su izbor za sve koji žele jednostavno, pouzdano i stabilno rješenje protiv putničke dijareje, bez potrebe za hladnjakom, čak i na visokim temperaturama.
Idealno je početi s uzimanjem Bulardia barem 3-5 dana prije puta, kako bi crijeva imala dovoljno vremena za pripremu i kolonizaciju korisnim mikroorganizmima. Tijekom puta Bulardi se nastavlja uzimati svakodnevno, osobito ako dolazi do promjene prehrane, konzumacije lokalne vode ili pojave prvih simptoma nelagode.
Putovanja su prilika za opuštanje, nova iskustva i stvaranje uspomena, a kako bi sve prošlo bez stresnih pauza na benzinskim postajama, bez noćnih smjena u kupaonici i bez straha od bakterijskih neugodnosti, vrijedi opremiti cijelu obitelj Bulardi kapsulama za odrasle i Bulardi Juniorom za djecu.
Sadržaj nastao u suradnji s Abela Pharmom.