Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za vikend 4000 motociklista zatvara naplatne postaje, granične prijelaze i trajektne luke

"Od vas se zapravo ne traži ništa što u svijetu nije normalno, već samo ono što ste obećali na sastanku u Zagrebu u vašem Ministarstvu i na prethodnim sastancima (ukupno pet), a niste ispunili ništa", poručili su bajkeri ministru Olegu Butkoviću
27. kolovoza 2019. u 16:18 49 komentara 16228 prikaza
Prosvjed motociklista na Krčkom mostu zbog naplate mostarine
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Oko 4000 motociklista ovog će vikenda blokirati brojne naplatne postaje, granične prijelaze i trajektne luke jer nisu ispunjeni njihovi zahtjevi ministru prometa Olegu Butkoviću o povećanju sigurnosti motociklista, najavila je u utorak udruga Karavana za život - bikeri na cesti.

Oleg Butković REDOVNA SKUPŠTINA Ministarstvo: Na skupštini Hrvatskih cesta o poslovnim izvješćima i stanju u upravi

"Diljem Hrvatske 31. kolovoza i 1. rujna okupit će se nas preko 4000 i usporit ćemo promet na naplatnim postajama Lučko, graničnim prijelazima Rupa, Kaštel i Plovanija, trajektnim pristaništima Korčula, Split, Zadar, Rab, Pag te most Krk", stoji u priopćenju te udruge.

Dodaje se kako će usporavanje prometa biti "u potpunosti zakonito" te da se ni na koji način neće kršiti zakoni ove države. 

Bajkeri tvrde kako je ministar Butković izjavio kako su oni "marginalna skupina koja šteti svojoj zemlji",  a da je pritom zaboravio kako su upravo bajkeri, kao branitelji, obranili državu i predali je u ruke političara koji je "sustavno uništavaju nebuloznim rješenjima".

"Od vas se zapravo ne traži ništa što u svijetu nije normalno, već samo ono što ste obećali na sastanku u Zagrebu u vašem Ministarstvu i na prethodnim sastancima (ukupno pet), a niste ispunili ništa", tvrde bajkeri.

Josip Škorić i Oleg Butković SUKOB U UPRAVI Butković šalje svoje stručnjake za javnu nabavu da pročešljaju sporne ugovore Hrvatskih cesta

Oni su i jučer održali nenajavljeni prosvjed upozorenja pri čemu, kažu, nije bilo "kaosa", uz vožnju s najvećim mogućim oprezom.

"Mi nismo ti koji žele kaos na cestama. Vi ga svjesno radite neispunjavanjem vlastitih obećanja. Za nas je preko 10 tisuća motociklista iz Hrvatske, a jučer su nam podršku dali i motociklisti iz Slovenije koji će sudjelovati i u slijedećoj akciji. Zašto Slovenija? Jer i njima neargumentirano i nepotrebno podižete cestarine u sezoni za 10 posto. Mislite li da su turisti glupi?", stoji u priopćenju.

Motociklisti su predali ministru zahtjeve kojima traže zaštitne ograde na cestama, donošenje novoga znaka "zahtjevna dionica za motocikliste", primjena boja otpornih na proklizavanje pneumatika, bitumensku ispunu prometnice s posipom od kvarcnog pijeska, prekidanje prakse poskupljenja cestarine od 10 posto u sezoni za motocikliste.

Također traže i smanjenje cestarina za motocikle za 50 posto u odnosu na automobile, objašnjavajući kako je motocikl za 50 posto manji (širina) i lakši od automobila.

Prosvjedna vožnja autobusima od Velesajma do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Štrajk upozorenja Vozači autobusa kod Ministarstva: 'Ako nam ne ispune zahtjeve, idemo u generalni štrajk'

"Nama ne treba novac, mi ćemo sve što smo i do sada radili, raditi i dalje, sve svojim sredstvima, svojim motociklima i znanjem koje se ne može kupiti nigdje. Samo hitno ispunite ono što ste odavno obećali jer agonija traje već godinama", stoji u priopćenju.

Upozorili su kako će se povezati i sa štrajkom vozača, a koji su svoj štrajk, za sada, najavili za prvi dan škole, 9. rujna.

"Opravdanja da vam treba više vremena više ne prihvaćamo, prošlo je više od pet godina od prvog zahtjeva, tri godine od prvog kontakta i sastanka, dvije godine od prvog pismenog obećanja i više nikome ne vjerujemo", naglasili su iz Udruge koja očekuje da joj se zahtjevi ispune u roku od 15 dana.

President Donald J. Trump  and First lady Melania Trump return to the White House
Nije joj prvi put
Nakon debate kamere su snimile ovo neobično ponašanje Melanije Trump
Advanced Driver Assistance Systems
CVH
Kako funkcioniraju napredni sustavi za podršku vozaču pri upravljanju vozilom (ADAS)?
  • Bel:

    Usporavanjem prometa ce samo nastetiti ljudima koji satima putuju do svog odredista i navuci bijes svih sudionika prometa. Neka blokiraju Markov trg ako se usude. Lako je meni onemogucavati promet, neka ga onemoguce Butkovicu !

  • Bel:

    A sto se njihove sigurnosti tice, oni su prijetnja na prometnicama svakom normalnom vozacu. Svi se prosto najezimo kad nam bajkeri sisaju kraj auta.

  • W_P38:

    ...bajkeri, kaj nemate pametnijeg posla, idite na Markov trg pa tam protestirajte... nego, pitanje za vas: koliko vas ne forfara po punoj crti - recimo na staroj cesti od Karlovca prema Korenici i dalje? Koliko vas forfara kolonu...? Čast izuzecima, ali malo ih je...