Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za privremene udomitelje često nam se javljaju stranci

Ove godine Sklonište za životinje Dumovec udomilo je 379 pasa, 50 manje nego prošle godine u istom razdoblju
07. srpnja 2019. u 06:30 4 komentara 1050 prikaza
Sklonište za nezbrinute životinje Dumovec
Foto: Robert Anic/PIXSELL

1. Pred ljeto ulice su pune napuštenih pasa. Čini se da ih je ove godine još više. Je li to točno, budu li otkriveni i kažnjeni oni koji ostavljaju pse?

Broj dojava u Infocentru koje se odnose na pse je oko 180 mjesečno, uključujući i pse koje uzmu udruge. Broj dojava uvijek je tu negdje, ali broj primljenih pasa ovisi o udomljavanju. U svibnju i lipnju manje smo ih udomili, ali i dalje smo ih primali i sad više nemamo kamo sa psima. Oni koji ostave pse vrlo rijetko budu otkriveni, za to gotovo i ne znamo, a kad se pronađe takav vlasnik to je vijest. Svaki mjesec vlasnicima se vrati 30-40 pasa, to su čipirani psi koji su odlutali ili pobjegli i vlasnici ih traže.

2. Apelirate na ljude da ne ostavljaju životinje, a na one koji ih pronađu da ih makar nakratko pričuvaju. Odazivaju li se građani vašoj molbi, koliko je pasa privremeno smješteno kod građana?

Neki se odazovu, a drugi nemaju razumijevanja. U sklonište stane onoliko pasa koliko stane i ni jedan više. Kad nam netko kaže da sigurno možemo još jednog negdje stisnuti ne zna da smo ih već tako stisnuli 30 i to je kraj. Psi se počinju razbolijevati od prevelikog broja, neki i uginu, i zato ne primamo više ni jednog. Građani se ljute na zaposlenike Infocentra koji se javljaju na telefon, a neodgovorni vlasnici i dalje napuštaju svoje kućne ljubimce, legla štenaca i mačića. I nitko se na to i ne osvrne.

Na privremenom čuvanju imamo više od 50 životinja, a često nam se javljaju stranci, kojima je pomoć životinji, smještanje u svoj dom i traženje novog doma dio kulture.  Kad tu životinje udome, onda uzmu novu. Upravo se dogovaramo sa studentom iz Izraela koji već ima macu i sad će uzeti i psa.

3. ’Udomi, ne kupuj’ i vaša je egida. Koliko je pasa udomljeno od početka godine, je li to više ili manje nego prošle godine?

Ove godine dosad smo udomili 379 pasa, 50 manje nego prošle u istom razdoblju. Smatramo da se ljubav ne treba kupovati i nema potrebe za kupnjom pasa kad ih skloništa i udruge za zaštitu životinja imaju za svaku obitelj – velikih i malih, čistokrvnih, križanaca. Karakter je ono što je važno, jer trebamo razmišljati o tome da nam kućni ljubimac odgovara životnim stilom, a ne bojom dlake.

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
  • Neo001:

    Ovakva skloništa su sklonšta za uhljebljivanje, izvlačenje novaca iz države, raznih prosjačkih akcija. Kada sam iz jednog skloništa tražio jednog psa, njihova komisija je došla u izviđanje uvjeta koji nisu zadovoljili, ne velikom uređenom seoskom dvorištu kojem je uvijek bio ... prikaži još! barem jedan pas koji je doživio duboku starost, a tamo su u jednom boxu od 2 m2 po tri psa. Ta ista udruga nije se odazvala na više poziva da pomognu psu nepoznatog vlasnika koji je umirao tjedan dana od udara automobila.

  • bf2:

    dakle,za pse ima novaca,a za bolesnu djecu ne?? (ili takve licemjerne usporedbe vrijede samo za modernizaciju HV-a koja nekim samoproglašenim moralnim veličinama izuzetno smeta,a koje su uz pomoć "hrvatskih" medija provodile pravu hajku)

  • Savski_pijesak:

    Ovo kosta grad Zagreb oko 3 milijuna kuna i spasi se 379 pasa sto znaci 1 pas 10 000 kuna Istodobno nema ct aparata u bolnicama pa godisnje zbog lose dijagnostike umre stotine ljudi . "Put u pakao je poplocan ... prikaži još!n dobrim namjerama " Kaznit vlasnike pasa velikim kaznama ,Njemacka ima porez na pse ......