Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nisu ponovili mandat

Za njih nema više: U EU parlament neće Vuljanić, Petrović-Jakovina...

Nikola Vuljanić Sandra Petrović Jakovina
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
26.05.2014.
u 13:27

S liste SDP-ove koalicije zbog nižih mjesta i slabijeg rezultata dosadašnji eurozastupnici Oleg Valjalo i Sandra Petrović Jakovina izgubili priliku dobiti novi mandat, isto kao i HDZ-ova Zdravka Bušić. Iako nositelj liste, nije se plasirao ni Laburist Vuljanić, a SDP-ovca Baldinija sad nije ni bilo na listi

Marino Baldini, Oleg Valjalo i Sandra Petrović Jakovina bili su zastupnici SDP-ove koalicije u Europskom parlamentu izabrani na lanjskim, prvim euroizborima u Hrvatskoj. Tada su bili troje od ukupno 5 SDP-ovih (i 12 hrvatskih) zastupnika.

Tamo su se plasirali zbog mjesta na listi, iako su dobili puno manje preferencijalnih glasova od, primjerice, Joze Radoša. On je zato na ovim izborima ostvario gotovo identičan rezultat u broju pojedinačnih glasova, ali ga je u parlament vinulo i visoko 3. mjesto na kandidacijskoj listi.

Valjalo i Petrović Jakovina ostali su također na otprilike istom, malom postotku preferencijalnih glasova, ali im 6. i 8. mjesto na listi, zbog slabijeg rezultata cijele liste, nisu omogućili novi, puni mandat u Bruxellesu i Strasbourgu (i s tim vezane prihode od 8000 eura mjesečno). Baldinija na listi nije ni bilo.

 

Od ostalih gubitnika, onih koji neće opet u europarlamentarnim klupama braniti i promicati hrvatske interese, "prednjači" Nikola Vuljanić. Unatoč zavidnom broju onih koji su za njega preferirano glasali i prvom mjestu na listi, ukupni skor stranke od 3,40 posto udaljio ga je od novoga mandata.

Uz njega je i HDZ-ova Zdravka Bušić - lani je bila 5. na listi, iznad Ruže Tomašić, a ove godine nije bila kandidirano u odabranih 11, čime je izgubila priliku ponovno se natjecati.

 

Od novih je lica RH u EU, kao što je poznato, ušao Ivan Jakovčić  te ORaH-ov Davor Škrlec, koji je uskočio umjesto nositeljice liste Mirele Holy.

>>HSP AS ključan u pobjedi desnice. GONG: Nakon statiranja nema kajanja

>>Lesar: Preuzimam odgovornost, podnio sam ostavku i ona je izvršna

>>Počinje okršaj u SDP-u: Prave su izborne pobjednice Petir, Tomašić i Holy

Komentara 11

SA
saba
14:05 26.05.2014.

Napisati ću samo jedno : Sandra Petrović Jakovina ! Zaslužili su izgubiti, toliko su kritizirali HDZ i nepotizam da bi kada su došli na vlast pokazali HDZ.ovcima kako se to radi. Ona je samo jedan primjer.

DU
Deleted user
14:00 26.05.2014.

Meni je najvise zao pupija.....nista od setnje briselskim odajama sa zutom trakicom na rukavu

SE
sestrićna
14:11 26.05.2014.

znači srbija nema više lobista ako petrovićka ne ode u eu parlament..eh sad moraju nekog drugoga vrbovati..npr jozo radoš :)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije