Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskoro 3. Tripe Fest

Za ljubitelje fileka 1. lipnja destinacija je restoran Kod Bake

Rene Karaman
23.05.2024.
u 13:24

U Kapelici kod Garešnice održat će se 3. Tripe Fest, natjecanje u kuhanju fileka koje je zapravo okupljanje svih ljubitelja ovog tradicijskog jela

Možete ih voljeti ili ne morate, ali morate se pomiriti da ćete povremeno iz haustora ili obližnjeg restorana osjetiti taj miris. Fileki, tripice, škembići ili vampi osebujno su jelo od iznutrica, junećih, janjećih ili telećih, od kojih će vještiji među nama znati napraviti bestsellersko jelo u restoranu. Kao što to znaju u poznatom Kod Bake u Kapelici nedaleko Garešnice gdje od fileka rade raznolike delicije, ali i godišnje, već dva puta do sada, organiziraju Tripe Fest, natjecanje u pripremanju fileka. Ove godine 1. lipnja održat će se treći po redu Tripe Fest.

Foto: Rene Karaman

- Ove godine po treći put organiziramo međunarodno natjecanje u kuhanju fileka. Riječ je o namirnici koja je u zadnje vrijeme dosta zapostavljena pa organiziramo ovaj festival na koji nam dolaze kuhari amateri iz država koje su u našem okruženju, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Mađarske, Srbije, a po prvi puta ove godine trebali bi kuhati i Slovenci. Želimo sačuvati tu tradiciju, želimo da ljudi vide kako osim gulaša, fiševa, graha, postoje i druga jela koja se mogu kuhati i biti kvalitetna. I treba ih ostaviti mladima, generacijama iza nas, kazao je organizator natjecanja Zdravko Andri. Rekao je kako na natjecanje može pristupiti 30 ekipa, u trenutku predstavljanja festivala na Bundeku bilo je prijavljeno 24, a suci dolaze iz Hrvatske, Rumunjske i Srbije.

Foto: Rene Karaman

- Organizacijski odbor broji osam članova među kojima su poznate osobe kao što je Branko Ognjenović, Domagoj Jakopović Ribafish, Rene Karaman, Bramko Uvodić, a oni s nama već treću godinu zaredom organiziraju festival fileka. U restoranu Kod Bake doista znaju kako se fileki rade, mogli smo to okusiti i na predstavljanju pa je prava sreća bila kada je Danijela Crnjak Andri objavila da se – neće natjecati! Doista to umijeće bilo bi bilo kome teško pobijediti, a veliki je ljubitelj fileka i Branko Ognjenović, legendarni naš chef koji i sam kuha ovo tradicijsko jelo.

- Riječ je o po meni jednom savršenom jelu koje ima jedan fini okus, kada su, jasno, dobro napravljeni, a Kod Bake ih uvijek dobro naprave. Ali, neće biti lako odabrati niti među ekipama koje će se natjecati, toliko ih je da će prevladavati nijanse, kazao je naš chef. Prošle godine i sami smo bili pogledati kako izgleda Tripe Fest i doista moramo reći kako je interes već onda bio iznenađujuć, a ove godine bit će i veći. Svake godine je Domagoj Jakopović Ribafish bio u žiriju, tako će biti i ove godine.

Foto: Rene Karaman

- Ovo je prilika i za one koji vole komentirati na društvenim mrežama, ali čije fileke još nismo probali. Slobodno neka dođu, jer i nije riječ o natjecanju koliko o druženju ovakvog posebnog ali odličnog jela, rekao je Ribafish. S Tripe Festom koji je i ove godine predstavio još jedan legendarni promotor svega domaćeg Branko Uvodić, potvrđuje se kako fileki doista već odavno više nisu jelo siromašnih već doista pripadaju u pravi tradicijski restoran te traže vremena, znanja i strpljenja kao i neka puno razvikanija. Žiri u sastavu Rene Karaman, Branko Ognjenović i Domagoj Jakopović Ribafish a očekuje se i barem još jedan međunarodni član, već je lagano počeo s nizinskim pripremama i jedva čeka početak kuhanja.

- Ekipe koje do petka uplate startninu od 15 eura po članu, dobit će dva kilograma fileka, majicu „Volim fileke“ i plaćen ručak. Nadamo se da će i ove godine festival proteći u zabavi i veselju, kao i svaki puta do sad. Baka ne sudjeluje u natjecanju, ali će se u lokalu moći kupiti i jela od fileka, kao i sve ostalo na a la carte ponudi, kazao je Zdravko Andri.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije