Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U NOVOM SAZIVU

Vukovar i V. Gorica imat će po dva dužnosnika u Saboru

Zagreb: Doček izbornih rezultata u stožeru Domovinskog pokreta
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
25.07.2020.
u 19:57

Prema zakonu, jedino župani ne smiju biti ujedno i zastupnici pa su u Sabor poslali svoje zamjene. To su, na primjer, učinili međimurski župan Matija Posavec, bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs, varaždinski Radimir Čačić...

Prisegom gradonačelnika Ivana Penave i njegova zamjenika Marijana Pavličeka (zajedno na slici) na dužnost zastupnika Vukovar je i službeno postao grad s dva dužnosnika u Hrvatskom saboru. Tim su povodom ovi članovi Domovinskog pokreta održali konferenciju za novinare, s koje su poručili da Vukovar i dalje ostaje u njihovu fokusu te kako će, u odnosu na prethodno razdoblje kada su se za grad borili samo s lokalne razine, sada to moći činiti i s nacionalne.

– Bilo bi nepošteno prema građanima koji su mi iskazali povjerenje da ih predstavljam i zastupam interese Slavonije i Srijema u vrhovnom zakonodavnom tijelu RH da prepustim mandate. Istodobno, ostajem i na dužnosti gradonačelnika Vukovara jer smatram da mi ove dvije dužnosti zajedno omogućavaju širinu političkog djelovanja te veće mogućnosti borbe za gospodarski i demografski oporavak čitave Slavonije – rekao je Penava.

Penava i Pavliček prebacili su svoje plaće na državni proračun, a Grad će voditi kao volonteri. Inače, u novom sazivu Sabora sjedit će i gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika Velike Gorice, HDZ-ovi Dražen Barišić i Krešimir Ačkar, ali i niz drugih dužnosnika. Kao zamjena za ministra Darka Horvata u saborske klupe sjeo je gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek (HDZ), koji će primati saborsku plaću, a Grad također voditi kao volonter. Gradonačelnici Čakovca i Nove Gradiške Stjepan Kovač i Vinko Grgić (SDP) već drugi mandat obnašaju i funkcije zastupnika i prvih ljudi svojih gradova.

I koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić (SDP) sjedit će na dva stolca, kao i bjelovarski Dario Hrebak (HSLS). U Saboru su i gradonačelnici Požege Darko Puljašić (HDZ), Drniša Josip Begonja (HDZ), Samobora Krešo Beljak (HSS), Pakraca Anamarija Blažević (HDZ) te još njih desetak. U Sabor zato neće splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Prema zakonu, jedino župani ne smiju biti ujedno i zastupnici pa su u Sabor poslali svoje zamjene. To su, na primjer, učinili međimurski župan Matija Posavec, bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs, varaždinski Radimir Čačić...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije