Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMAJU PRAVO ZNATI

Vijeće Europe: Nema više anonimnog doniranja sperme

Banka sperme
Foto: GettyImages
07.05.2019.
u 13:59

Skupština Vijeća Europe preporučuje zabranu korištenja anonimno doniranih spermija i jajnih stanica te poziva Odbor ministara da razmotri da preporuke postanu obvezujuće za 46 država

Švedska je bila prva zemlja na svijetu koja je 1985. ukinula anonimnost donora spermija i jajnih stanica, desetljećima se u Europi favorizirala anonimnost donora, da bismo danas došli do toga da Parlamentarna skupština Vijeća Europe preporučuje da se anonimnost donora ukine u svim državama Vijeća Europe i da se zabrani korištenje anonimno doniranih spermija i jajnih stanica!

Procjenjuje se da je više od 8 milijuna djece u svijetu rođeno pomognutom oplodnjom, od kojih mnoga donacijom sperme, jajnih stanica ili zametaka.

Novi trend u EU

U preporuci „Anonimna donacija sperme i jajnih stanica: balansiranje prava roditelja, donora i djece”, usvojenoj u travnju, Parlamentarna skupština Vijeća Europe navodi se da djeci začetoj iz doniranih spolnih stanica treba omogućiti da sa 16 ili 18 godina imaju pravo saznati informacije o porijeklu, odnosno o identitetu donora i odlučiti žele li ih i kada kontaktirati.

Preporučuju i da djeci treba omogućiti i kontakt s mogućom polubraćom ili polusestrama. Parlamentarna skupština Vijeća Europe poziva Odbor ministara da razmotri hoće li te preporuke u konačnici postati pravno obvezujuće za 46 članica Vijeća Europe.

Ne čudi ova preporuka jer je u EU trend da sve veći broj zemalja propisuje neanonimnu donaciju spolnih stanica kako bi se djeci osiguralo pravo da s 18 godina mogu dobiti informacije o svom porijeklu, a sukladno Konvenciji UN-a o pravima djeteta prema kojoj svako dijete ima pravo znati svoje porijeklo.

Djeca mogu doznati identitet biološkog roditelja u Švedskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Islandu, Švicarskoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj. Njemačka zabranjuje donaciju jajnih stanica, no ima banke sperme pa je u javnost svojedobno dospio slučaj Sarah P. (22) koja je tužila banku sperme želeći doznati istinu o svom porijeklu.

Kad su je na sudu pitali zašto želi znati identitet biološkog oca, rekla je da želi bar jednom vidjeti osobu koja je 50% odgovorna za njezino postojanje. Sudac je presudio da liječnik mora otkriti identitet donora sperme jer je pravo da se dozna vlastito porijeklo temeljno ljudsko pravo.

Britanija je ukinula anonimnost donora spolnih stanica 2005. Hrvatska prema Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji iz 2012. propisuje neanonimnu donaciju spolnih stanica i zametaka, no nemamo banku spolnih stanica jer, prema spoznajama Hrvatskog društva za humanu reprodukciju, od 2012. nije bilo zainteresiranih darivatelja. Hrvati na liječenje nepartnerskom donacijom najviše odlaze u Češku.

Preko FB-a do oca

Anonimnost donora spolnih stanica jamče Češka, Francuska, Belgija, Španjolska, Portugal, Grčka, Danska, Bugarska... No nema apsolutnog jamstva anonimnosti jer je u Francuskoj punoljetno dijete uz pomoć Facebooka i genetskog testa 2018. pronašlo biološkog oca.

Prema preporukama, donori ne bi imali pravo kontaktirati djecu niti imaju prema njima obiteljsko-pravne obveze, a djeca ih imaju pravo upoznati kao i moguću polubraću ili polusestre ako to žele.

Članice Vijeća Europe bi trebale voditi nacionalni registar donora da se olakša razmjena informacija, i ona prekogranična, i da se osigura da djeca u krvnom srodstvu ne stupe u vezu ili brak. Ako preporuke postanu pravno obvezujuće, djeca začeta iz doniranih spolnih stanica bit će u pravima izjednačena s posvojenom djecom, što ne znači da će prestati smatrati roditeljima one koji su ih odgojili. No ukidanje anonimnosti donora ne bi vrijedilo retroaktivno.

Meghan Markle rodila dječaka

Komentara 8

DU
Deleted user
14:29 07.05.2019.

Odlicni su. Bit ce zanimljivo vidjeti koliko ce se smanjiti broj donora nakon ovoga. Zelis nekome pomoci da ima djecu, a drzava ti zakonima vrati da ti za 18 godina netko pokuca na vrata. Pa tko bi to htio?

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
14:38 07.05.2019.

Tu su tri problema, biološki, emocionalni i pravni. Dobro je znati donore jer se na taj način izbjegava kasnija oplodnja bliskih rođaka ili sulude ideje pojedinih liječnika da svojom spermom sami bez znanja drugih oplode stotine žena. Dobro je i zbog mogućeg saznanja o nasljednim bolestima. Emocionalno je dobro znati tko ti je biološki roditelj, s njime si povezan genetski. Pravni problem je briga o djeci ili roditeljima, nasljeđivanje također, postoje li i obveze? Što ako roditelji umru a ostane samo donor, osobno bih prihvatio brinuti se o svom biološkom djetetu u takvoj situaciji jer sam možda najbliža osoba koja bi mogla biti stvarna podrška takvom djetetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije