Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEDICINA

U Grčkoj rođena beba s dvije mame i jednim tatom

beba
Foto: GettyImages
11.04.2019.
u 12:45

U središtu postupka je motohondrij - sićušni dio stanice koji hranu pretvara u energiju

Liječnici u Grčkoj i Španjolskoj stvorili su bebu od tri osobe kako bi riješili problem neplodnosti jedne žene, prenosi u četvrtak BBC. Dječak težak 2.9 kilograma rođen je u utorak, a liječnici kažu da su i on i majka u dobrom stanju. Stručnjaci se hvale da su "ispisali novu stranicu u povijesti medicine" koja bi mogla pomoći neplodnim parovima diljem svijeta.

No, drugi upozoravaju na etičnost tog eksperimentalnog postupka oplodnje koji je uključivao jajašce majke, spermu oca i još jedno jajašce žene donora. Procedura je razvijena kako bi se pomoglo obiteljima s poviješću smrtonosnih mitohondrijskih bolesti koje se prenose s majke na dijete. Dosad je iskušana samo u jednom slučaju, obitelji iz Jordana i izazvala je velike kontroverze.

U središtu postupka je motohondrij - sićušni dio stanice koji hranu pretvara u energiju. Kod bolesti je oštećen, pa bi kombinacija majčine DNA i doniranog mitohondrija mogla spriječiti nastanak bolesti. Pacijentica je bila 32-godišnja Grkinja koja je prošla četiri neuspješna ciklusa umjetne oplodnje.

Sada je majka, ali sin je dio genetskog koda naslijedio od donatorice, budući da mitohondrij ima svoj vlastiti DNK. Grčki tim surađivao je sa španjolskim centrom Embryotools, koji je objavio da u ispitivanju sudjeluju još 24 žene i da je osam embrija spremno za implantaciju, navodi BBC. 

Beba stara 23 dana raznježila sve onime što je izgovorila

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije