Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vidović Krišto o napuštanju Domovinskog pokreta: Imam tri načela od kojih ne želim odustati

Upitali smo o kakvim se to spletkarenjima i političkim pritiscima radilo u stranci
05. siječnja 2021. u 16:32 247 komentara 46642 prikaza
Karolina Vidović Krišto u Saboru
Foto: Screenshot

Saborski zastupnici Karolina Vidović Krišto i Milan Vrkljan u utorak su obznanili kako napuštaju klub zastupnika Domovinskog pokreta.

Tu vijest na svom je Facebook profilu objavio Vrkljan, objavu je supotpisala i Vidović Krišto. Kao glavne razloge za napuštanje naveli su stanovite političke pritiske te spletkarenja koja su se odvijala unutar stranke. Kao razlog odlaska još su naveli i "duboku državu", politološki termin kojim se nazivaju državni dužnosnici, državna tijela, državna poduzeća ili državni mediji koji de facto i najčešće mimo zakona i ustavno-pravnih propisa faktički obnašaju državnu vlast po principu političke trgovine i vlastitog interesa i to bez obzira na legitimno izabranu Vladu

Iako su odmetnuti zastupnici u svojoj objavi naveli kako će više detalja o svom izlasku iz kluba zastupnika obznaniti na konferenciji za medije u četvrtak, Vidović Krišto ipak nam se javila na telefon.

"Prije svega želim reći da nikoga iz Domovinskog pokreta ne želim vrijeđati ili prozivati. Nemam takav karakter i ne želim se time baviti", kazala je Vidović Krišto.

ISTAKNUTI ČLANOVI Raskol u Domovinskom pokretu: Vidović Krišto i Milan Vrkljan napuštaju stranku

Upitali smo o kakvim se to spletkarenjima i političkim pritiscima radilo u stranci.

"Riječ o pritiscima koji su bili ispod pristojne političke razine, onim pritiscima koji su kolegu Vrkljana i mene sprječavali da u svoje osobno ime te u ime Domovinskog pokreta ostvarimo zbiljske i korjenite reforme koje su Hrvatskoj i hrvatskom društvu neophodne. Tu prije svega mislim na vladavinu pravu, bezuvjetnu borbu protiv korupcije i socijalnu pravdu", kazala je Vidović Krišto dodavši kako su to njezina tri načela zbog kojih je ušla u politiku i od njih nikada neće odstupiti. 

Htjeli smo saznati proizlazi li iz toga da je stranačka hijerarhija odnosno sam Miroslav Škoro sputavao Vidović Krišto u političkom radu kroz kojeg je, kako navodi, htjeli ostvariti spomenuta tri načela.

"Prerano je za govoriti o tome. Kao što sam rekla ne želim protiv nikoga pričati ad hominem, ali mogu reći da će sa svim detaljima javnost i novinari biti upoznati u četvrtak na konferenciji za mediju na koju su svi pozvani. Tamo ćemo pričati otvorenije", dodala je Vidović Krišto koja nije htjela otkriti svoje nove političke ambicije kao ni detalje budućeg djelovanja u Hrvatskom Saboru.

Zbog kontejnera Ministarstvo oštro odgovorilo Domovinskom pokretu: Parazitirate na sijanju panike i straha

Ipak, kako smo neslužbeno doznali od upućenih u stranci, sukob Vidović Krišto s maticom Domovinskog pokreta traje već neko vrijeme, a uzrokovala su ga ideološka neslaganja i način na koji je Vidović Krišto komunicirala u javnosti, a što je, kazuju nam, bilo problematično jer je to često radila 'na svoju ruku' i bez prethodno utvrđenog stranačkog stava. 

To nam je između redaka potvrdio i Milan Vrkljan.

"Nema nikakve velikih zavrzlama. Naš odlazak je pitanje časti i dostojanstva, odnosno pitanje vizije kako stranka treba izgledati i funkcionirati", kazao nam je Vrkljan dodavši kako on i Vidović Krišto u Saboru ostaju kao nezavisni zastupnici koji će do kraja principijelno braniti svoje stavove i neće pristajati na bilo kakav oblik kompromisa, političke trgovine ili autocenzure. 

morao se osvrnuti
Kakav peh! Dok je novinar izvještavao uživo s jezera, gledateljima pozornost privukao prizor u pozadini
Dacia Sandero Stepway
ROBUSTAN I SVESTRAN
Avanturistički duh plus dobar roštilj jednako dan za pamćenje
 • Marina21:

  Vi na desnici nikako da se složite. Djelujete kao vreća rogova. Ako ovako nastavite HDZe će vladati sljedećih 20 godina.

 • Deleted user:

  76 patuljaka i Snješko mogu zadovoljno trljati ruke...

 • Avatar Medusa
  Medusa:

  Zanimljivi su komentari stranačkih poslušnika... Ulizice i farizeji. A svi znamo da su u političkim strankama lopovi i društveno dno.