Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U prvim redovima

VIDEO Putinov govor slušao i Bratislav Živković, navodni zapovjednik četničkog pokreta u Srbiji

Russian President Putin delivers his annual address to the Federal Assembly in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.02.2023.
u 17:00

Srbijanska policija uhitila je 2018. godine Živkovića temeljem sumnje da je organizirao sudjelovanje u oružanim sukobima u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je svoje godišnje obraćanje parlamentu u utorak, nekoliko dana prije prve godišnjice ruske invazije Ukrajine. U prvim je redovima sjedio i Bratislav Živković, navodni zapovjednik četničkog pokreta u Srbiji. Posljednje informacije o Živkoviću pojavile su se u javnosti 2022. godine, kada je rečeno da je teško ozlijeđen i da je prebačen na liječenje u Moskvu, navodi Klix. Živković se danas, na obraćanju ruskog čelnika, pojavio sa štakama.

Njega, kako dodaje Klix, istražuje ukrajinsko tužiteljstvo zbog sudjelovanja u napadima na ukrajinske snage u Donjecku i Luhansku na strani proruskih separatista. Kako je Večernji list objavio 2018. godine, srbijanska policija uhitila je Živkovića temeljem sumnje da je organizirao sudjelovanje u oružanim sukobima u Ukrajini. Uhićenje Živkovića tada je za Radio Slobodna Europa u pisanom odgovoru potvrdilo Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije.

Pripadnici MUP Srbije Živkovića su uhitili po nalogu višeg javnog tužiteljstva u Kruševcu, "zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo organiziranje sudjelovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi". Određeno mu je policijsko zadržavanje do 48 sati.

Živković je tada obuhvaćen istragom općeg tužiteljstva Ukrajine o sudjelovanju šestorice državljana Srbije u sukobima u istočnoj Ukrajini na strani proruskih pobunjenika, pisao je RSE pozivajući se na svoja izvješća iz lipnja 2018. godine. Prema tom izvješću, državljani Srbije obuhvaćeni su istražnim postupkom zbog napada na ukrajinske snage u oblastima Donjeck i Luhansk na strani proruskih separatista kao dio ekstremne desničarske organizacije "Unité Continentale“.

Ukrajinsko tužiteljstvo navelo je tada kako je utvrđeno da su od srpnja 2014. u skupini stranaca uključenih u borbe protiv ukrajinskih snaga na području Donecke i Luhanske oblasti, među 54 člana organizacije "Unité Continentale", i šestorica državljana Srbije - Zoran Kljajić, Stevan Milošević, Stefan Ćelavi, Ivan Mačkić, Radomir Počuča i Bratislav Živković.

Komentara 5

Avatar RuAF
RuAF
17:33 21.02.2023.

To su te vrijednosti koje zagovaraju Putlerovi trolovi na VL. The chetniks, prvi antifašisti okupirane Europe koji su se istaknuli .odličnom suradnjom sa nacističkim i fašističkim okupatorima kao i masovnim pokoljima u pravilu nenaoružanih civila. Na ponos svom srpskom rodu i njihovoj agresorskoj ruskoj braći.

HE
Herceg56
20:12 21.02.2023.

Srbija je danas potpisala ugovor o proizvodnji dronova koji su namjenjeni za napade i bit će u proizvidnji za 6 mjeseci!

DU
Deleted user
18:23 21.02.2023.

U dvorani su bila i dva Hrvata te cjelokupno izaslanstvo Republike Srbske na celu sa predsjednikom tamosnje Skupstine.Isto ce prisustvovati potpisivanju sporazuma o ruskom Mirovnom Centru koji se gradi juzno od Prijedora i vidljiv je na Google Maps a u stvari se radi o naoruzavanju iste ruskim oruzjem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije