Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOVOR TIJELA

Komunikologinja ocjenjuje Putina: On je sada krhka osoba, djelovao je kao jelen pod reflektorima

Russian President Putin delivers his annual address to the Federal Assembly in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
21.02.2023.
u 16:25

Ugledna komunikologinja dr. Ljiljana Buhač za Večernji list analizira govor tijela Vladimira Putina uoči godišnjice napada na Ukrajinu

Koliko god kroz riječi Putin moralizira i želi sebe prikazati žrtvom a sve druge u agresore i napadače vidi se iz držanja tijela da kod njega više nema one snage, nemate više onog Putina koji jaše na konju, koji puca i lovi lava. On je sada jedna krhka osoba. Po govoru tijela možete vidjeti da su njegova ramena sada spuštena, zatvorena, a on je prije uspravno hodao, imao taj paunovski gard i hod. Sada je djelovao kao jelen pod reflektorima, bio je jednostavno preplašena osoba – rekla je za Večernji list ugledna komunikologinja dr. Ljiljana Buhač, trenerica komunikacijskih vještina i analitičarka međusobnih odnosa javnih osoba, komentirajući današnje obraćanje predsjednika Rusije Vladimira Putina, pred godišnjicu napada na Ukrajinu.

On je htio pokazati svoju samouvjerenost, riječi je izgovarao, ali je tijelo govorilo suprotno od onoga što je izgovarao. Da je nesiguran i da je pokazao praktički i svoju nevidljivost se može vidjeti po položaju tijela i bio je uvučen malo u sebe, kao kornjača. Imali smo i to čvrsto držanje za govornicu s time da možete vidjeti kako je, što je više ulazio u razgovor, to je sve čvršće držao se za stol. Ja sam u jednom momentu mislila da će mu palac puknuti, to se točno vidi bol – kazuje dr. Buhač koja smatra da je današnji Putinov govor bio nastup „došao, pročitao i otišao“, ali koji ukazuje na slabosti Putina i onog što je htio prikazati i reći.

Ja sam pomislila da će mu se u jednom trenutku iznad glave pokazati aureola, koliko je nevinosti htio prikazati od sebe, a vidljivo je da je cijelo vrijeme pokušavao tu svoju agresiju zatvoriti. Ali bezuspješno. Poruke mu nisu bile usklađene s govorom tijela, poruke su bile da je on žrtva, a govor tijela je zapravo govorio da je on agresor, pokazivao je te agresivne radnje, sječenje zraka s dlanovima, lupanje prstima o postolje, čvrsto držanje za govornicu, udaranje sa šakama po njoj. Zatim, u dijelu kad je govorio naciji vidjelo se da ima visoku razinu stresa. Povlačenje usana prema unutra pa lickanje, to je znak stresa, ali i znak nesigurnosti u nastojanju postizanja uvjerljivosti u ono o čemu govori – dodaje komunikologinja koja dodaje i kako se na publici vidjelo kako mu ne vjeruje.

Mogli ste vidjeti da mu ni publika baš puno ne vjeruje. Publika koja ga je slušala je davala komornu sliku, svi imaju zabrinute izraze lica. A ona jedna duža stanka koja je bila i poziv da se plješće, onda su se digli i pljeskali, ali nije bilo na licima euforije i zadovoljstva onim što su čuli – napominje dr. Buhač koja smatra i kako je cjelokupni nastup predsjednika Rusije očitavao jednu zbunjenost i nesigurnost.

Čitao je govor i jednostavno to nije bila ona euforija koju smo prije mogli vidjeti kao samouvjerenog Putina. Odradio je svoj zadatak i vidjela se nesigurnost. Može se to dvojako tumačiti jer ne znamo pozadinu onoga što se govori oko njegove bolesti. Ono njihanje tijela, prebacivanje tijela s jedne noge na drugu, no ako zanemarimo moguću bolest to bi moglo odavati znakove visoke razine nervoze i zbunjenosti. Jednostavno je svojim načinom i riječima htio uvjeriti sve da su nevini, a govorom tijela je govorio sasvim suprotno.“ – dodaje dr. Buhač stoga zaključuje:

Po meni je to bio jedan nastup iz kojeg možemo zaključiti kako želi sebe prikazati žrtvom, a sam govor i način govora tijela je govorilo nešto sasvim drugo - da u njemu kipi. I očito je da u njemu nema više one snage da bi mogli govoriti o čovjeku kojem možemo vjerovati – rekla je dr. Ljiljana Buhač.

Komentara 61

MI
Mixy
16:32 21.02.2023.

Baš me zanima šta bi dotična rekla za govor tela kada je američki predsednik pokušao da se rukuje sa osobom koju je samo on video. Ili je to tabu tema i politički nekorektno?

DU
Deleted user
16:41 21.02.2023.

Da je rekla pozitivne strane kod njega ne bi je nitko ni objavio isto kao šta su kod korona histerije radili.

KI
Kinger
16:46 21.02.2023.

Putin krhka osoba, Biden se trese dok hoda, izgleda da smo najebali... Definitivno..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije