Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Velika izložba fotografija – 30 godina hrvatske neovisnosti

Pridružite nam se na putovanju u hrvatsku povijest uz izložbu „30 godina hrvatske neovisnosti“ u Gliptoteci HAZU
30. travnja 2021. u 15:47 8 komentara 19263 prikaza
30 godina hrvatske neovisnosti
Foto: Josip Bistrović
Pogledajte galeriju 1/5

U novoj 2021. godini Večernji list dostojno će obilježiti 30. obljetnicu uspostave samostalne demokratske Hrvatske. Ostvarenju toga povijesnog sna naraštaja hrvatskog naroda posvećen je naš  veliki projekt „30 godina hrvatske neovisnosti“.

Ovaj značajni projekt počeli smo objavom dvaju velikih specijala Večernjeg lista „Hrvatsko proljeće“ i „Hrvatska – 30 godina neovisnosti“. U njima smo zagrebli u neke od najvažnijih trenutaka hrvatske povijesti, a sada ćemo vam to vizualno dočarati uz pomoć 300 nikad ili rijetko viđenih fotografija.

30 godina hrvatske neovisnosti | Autor : Drago Havranek Foto: Drago Havranek

Hrvatsko proljeće reformski je pokret koji je uzdrmao dotadašnji politički i gospodarski ustroj Jugoslavije te navijestio stvaranje samostalne Hrvatske. Riječ je o masovnom narodnom pokretu koji se počeo razvijati u drugoj polovici 1960-ih godina na poticaj reformskog vodstva Saveza komunista Hrvatske, a u kojem se tražio ravnopravan položaj Hrvatske i Hrvata u jugoslavenskoj federaciji.

30 godina hrvatske neovisnosti | Autor : Davorin Višnjić/PIXSELL Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Borba za neovisnost kulminirala je 25. lipnja 1991. kada je Hrvatska proglasila samostalnost i počela postupak razdruživanja od ostalih republika bivše Jugoslavije, a nastavila se obranom u Domovinskom ratu. O prvih trideset godina Republike Hrvatske mogu se ispričati dvije priče: jedna o uspjehu, a druga o neuspjehu i propuštenim prilikama. Stvaranje države, iako jedna od najkrvavijih i najbolnijih etapa u povijesti hrvatskoga naroda, bilo je vrijeme domoljubnog zanosa, velikih ideala i odlučnosti da se obrani svoja država, vrijeme slave i ponosa. Bilo je teško, ali narod je vjerovao da će nevolje proći i da će doći vrijeme u kojem ćemo, oslobođeni okova nedemokratskih režima, napokon izgraditi pravednu i bogatu zemlju.

30 godina hrvatske neovisnosti | Autor : Josip Bistrović Foto: Josip Bistrović

Pridružite nam se na putovanju u hrvatsku povijest uz izložbu „30 godina hrvatske neovisnosti“ u Gliptoteci HAZU. Izložba će biti otvorena 28. svibnja i trajat će do 18. lipnja.

Milan, Zvonimir Boban shopping downtown
Otvorio dušu
Zvonimir Boban: Napravio sam najveću glupost u životu. Ne mogu sebi to oprostiti
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
  • jadnatikoza:

    Šušak, Korade i Rojs su sramota za imena časnih generala poput Stipetića, Bobetka i Gotovine

  • Startrack:

    Bitno je da devize od turizma neidu vise u tudji glavni grad. Cak sta vise EU, tj Njemacka salje devize u Hrvatsku za most itd..

  • Stipan:

    Ima tu kriminalaca i ratnih profitera. Di je vojska...