Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Anketa

Većina Slovenaca za inzistiranje na arbitražnom rješenju

Savudrija
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/4
18.12.2019.
u 10:46

Čak 77,7 posto ispitanika navelo je da se slaže sa stajalištem svoje vlade kako arbitraža nije kompromitirana i da arbitražno rješenje samo treba implementirati, 14,3 posto ih je za povratak na bilateralni dijalog, dok se ostali nisu znali opredijeliti.

Većina Slovenaca smatra da bi Hrvatska morala implementirati presudu arbitražnog suda o granici, a skloni su blokiranju integracije Hrvatske u schengenski prostor ako do toga ne dođe, pokazuju rezultati ankete koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Anketu o stajalištima slovenskih građana prema pitanju arbitraže prošlog je tjedna za taj list provela agencija Mediana, ali uz upozorenje da se nije radilo o klasičnom terenskom ili telefonskom anketiranju nego odgovorima preko internet platformi na uzorku od 500 ispitanika. Zog toga je, kako navode, moguće pretpostaviti da uzorak sadrži nešto manje onih s nižim obrazovanjem, osoba slabijeg imovnog stanja  i starijih.

Čak 77,7 posto ispitanika navelo je da se slaže sa stajalištem svoje vlade kako arbitraža nije kompromitirana i da arbitražno rješenje samo treba implementirati, 14,3 posto ih je za povratak na bilateralni dijalog, dok se ostali nisu znali opredijeliti.

Odgovornost za nastalu situaciju u kojoj dvije susjedne države i članice EU-a i NATO saveza nemaju odnose kakvi bi trebali biti većina pripisuje političarima na obje strane, ali drže da bi Hrvatska trebala opozvati izlazak iz arbitraže i pristati na implementaciju arbitražne presude, kako joj predlaže slovenski državni vrh, pokazalo je ispitivanje slovenske javnosti prošlog tjedna.

Skoro četvrtina ispitanika, osim hrvatske strane, za neimplementaciju arbitraže krivi i slovenske političare iz oporbe, jer smatraju da narušavaju čvrstu poziciju vlade o tom pitanju.

Na pitanje treba li Slovenija kao članica blokirati ulazak Hrvatske u schengensku zonu i Organizaciju za ekonomsku suradnju  i razvitak (OECD) ako ona ne primijeni arbitražno rješenje, potvrdno je odgovorilo 70,3 posto ispitanika, 17,7 posto ih je protiv takvog uvjetovanja, dok se ostali nisu očitovali.

Što se tiče mogućnosti da se sud EU-a proglasi nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog arbitraže, kako to očekuje i Hrvatska, više od 60 posto slovenskih ispitanika smatra da bi to negativno djelovalo na slovensko-hrvatske odnose.

S druge strane njih 6,6 posto navodi da bi prestanak procesa na tom sudu imao pozitivan učinak,  dok 22 posto sudionika ankete misli da stajalište spomenutog suda na odnose s Hrvatskom neće imati nikakvog utjecaja.

Komentara 5

DU
Deleted user
11:22 18.12.2019.

Krive za to Hrvatsku!? Na beri dol: quote/ Ovo je svakako presedan, ovo je nešto strašno i nešto što se nije smjelo dogoditi. Ta nedopuštena komunikacija Jerneja Sekolecai Simone Drenik najveća je međunarodnopravna i diplomatska pogreška Slovenije od njezina nastanka. To je povreda međunarodnog prava jer neovisnost sudstva, u koje se ubraja i Arbitražni sud, generalni je princip civiliziranih naroda, princip koji je ovim događajem ugrožen. Zabrana komunikacije stranke i suda vrijedi za sve sudove. Ovdje je neprikladnom komunikacijom ozbiljno povrijeđena jedna od temeljnih normi međunarodnog prava. To je kao da ste u sporu sa svojim susjedom oko granice, a istodobno tajno dogovarate sa sucem mogući ishod spora i kako će on napisati presudu! Ovaj će primjer puniti fakultetske udžbenike, mi profesori međunarodnog prava o ovome ćemo govoriti svojim studentima – komentirao je tada za Novi list dr. Pogačnik. Bio je prognozirao da će Sud u Haagu, unatoč priličnoj kompromitaciji, nastaviti arbitražu između Hrvatske i Slovenije i po inerciji je privesti kraju, što se na kraju pokazalo točnim. Inače, Pogačnik je od 2001. do 2008. godine bio glavni slovenski pregovarač o granici s Hrvatskom. Kad je 2008. godine, unatoč činjenici da je postignut dogovor u 95 posto spornih pitanja, došlo do zaokreta Ljubljane, sam je dao ostavku.///

Avatar MarkoHR
MarkoHR
11:43 31.01.2020.

Već duže od desetak godina se kompletna slovenska politička scena "profilira" na osnovu toga koliko jako neka stranka ili političar skaču na hrvatsku grbaču, i kakve pretenzije pri tome izražavaju.. Na tome se dobivaju glasovi i simpatije birača... Stranka ili političar koji bi priznali da Slovenija pokušava oteti tuđe more, tuđe teritorije, tuđe novce i tuđa prava, sami sebi bi na taj način potpisali smrtnu presudu..

JA
jadranko111
12:36 31.01.2020.

Velikoslovenska na zapadu,kao nastavak velikosrpske politike samo na suptilniji način.Tako je to kad imaš prelijepu zemlju i more,ali i dijelom sulude političare,sa "državničkim"stavovima s kojima nigdje ne bi smjeli obnašati visoke državne funkcije(zapravo nikakve)a ne da poklanjaju nešto što je naše,pa te presedane i tu slabost i glupost protivnici koriste ne bi li dobili nešto što im nikako ne pripada i na tome grade temelje za otimačinu tuđega uvjeravajući cijeli svijet da oni na to imaju pravo,jer su eto i sami Hrvati to "potvrdili".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije