Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vatikan traži hitan dijalog slovenske i hrvatske Crkve

Nakon što su se javno sukobile komisije Iustitia et pax dviju Crkava o granici, u Zagrebu bi se trebale naći kako bi smanjile međusobne tenzije
07. studenoga 2009. u 20:00 107 komentara 4 prikaza
josip bozanić
Foto: Antonio Bronić/Pixsell

Tjedan dana od objavljivanja izjave Komisije “Iustitia et pax” Hrvatske biskupske konferencije o hrvatsko-slovenskom razgraničenju, koja je bila protiv premijerkina potpisivanja arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, crkveni vrh, čini se, nije jedinstven oko stajališta iznesenih u izjavi.

Kako neslužbeno doznajemo, jedan od najnezadovoljnijih načinom kojim je izjava sročena i prezentirana javnosti upravo je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Protiv Bozanića
– Kardinal je jedan od najzauzetijih ljudi, ne samo u Crkvi nego i šire, kad je u pitanju hrvatski pristup EU. On je tijekom svih ovih godina uložio golemu energiju i lobirao na najutjecajnijim adresama po tom pitanju, pa mu ova izjava nikako ne ide u prilog.

Naravno, ne može se javno od nje ograditi jer bi to bilo suprotno uvriježenim odnosima, ali on je sigurno ne bi tako sročio, ako bi uopće bio za to da ona ikada izađe u tome trenutku – rekao nam je naš sugovornik iz crkvenog vrha i dodao kako je izjavu potpisao zagrebački pomoćni biskup i predsjednik Komisije Vlado Košić, ali je svima jasno da je ključni autor član Komisije “Iustitia et pax” dr. Neven Šimac.

– Biskupi ne govore jezikom “koridora”, “pomorskog prava” ili “arbitražnih sudova”. Čak i kada progovaraju o politici ili gospodarstvu, čine to specifičnim i primjerenim “crkvenim jezikom” – tvrdi on.

Izjava posve odgovara tzv. crkvenim euroskepticima i onom dijelu episkopata koji je protiv ovakva srljanja Hrvatske u EU.

– Izjava se prezentira kao crkveni stav, a to odgovara i meni osobno. Posve je u skladu s mojim stavovima pa ne bih ništa ni dodavao ni oduzimao – rekao nam je nekoliko dana nakon njezina objavljivanja jedan od biskupa kojega se svrstava u tzv. tvrđe, desnije crkveno krilo.

Posve nepotrebna
Međutim, dok dijelu Crkve posve odgovara i ton i tajming objavljivanja izjave, dio crkvenih službenika misli kako je izjava kontraproduktivna i – nepotrebna.

Odnosno, ne samo što nije postigla nikakav rezultat u Hrvatskoj nego je poremetila i inače odlične odnose sa slovenskom Crkvom jer su na izjavu hrvatske komisije “Iustitia et pax” žurno reagirali iz njezine slovenske inačice.

O svemu je obaviješten i Vatikan, prema čijoj bi se inicijativi, kako neslužbeno doznajemo, uskoro trebale u Zagrebu susresti hrvatska i slovenska komisija “Iustitia et pax” kako bi se smanjile tenzije te kako bi obje crkve podržale svoje političare u rješavanju hrvatsko-slovenskoga spora.

Na zagrebački Kaptol uskoro bi trebala d

Na zagrebački Kaptol uskoro bi trebala doći i hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Njezin se posjet već dulje planira, ali kako bi razgovarala o posve konkretnim pitanjima povrata crkvene imovine (o čemu je nedavno bilo riječi u susretu državne i crkvene komisije u Ministarstvu kulture u Zagrebu). No, susret će se zacijelo iskoristiti i za politička pitanja, posebice hrvatsko-slovenske odnose, ali i za smanjivanje tenzija koje su nastale između Kaptola i Banskih dvora nakon prošlotjednog objavljivanja izjave Komisije “Iustitia et pax HBK”.

Komisija će pak u ponedjeljak na Kaptolu predstaviti svoju novu izjavu “Protiv negacionizma – nijekanja zločina komunizma”. Ta konferencija za novinare organizirana je u povodu 20. obljetnice pada Berlinskoga zida.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
HAMAG-BICRO
Priča o uspjehu
Obiteljska tvrtka iz Makarske: Naš sladoled tražen je i na drugim kontinentima
  • -obrisani-:

    Mihac Vala zemljača, đes ba!? Tooooo, opleti :))))!

  • Lujo123:

    07.11.2009. u 20:38h Patriot je napisao/la: Neka političari rade svoj posao a za nas Slovence je najvažnije da čemo ploviti po svom moru uz obalu Savudrije prema otvorenom.\" - E NEĆETE!!!

  • Milkan:

    VI sto mlatite minuse,primitivci ,PRVO NACIJA pa onda vjera,sto.o jedna!