Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BALKAN POD LUPOM SVIJETA

Utrka za 'bijelom naftom': Hrvatska još nema nalazište litija, no jedna susjedna zemlja ima zalihe za cijelu EU

FILE PHOTO: Sigma Lithium Corp production at the Grota do Cirilo mine in Itinga, in Minas Gerais state
Foto: WASHINGTON ALVES/REUTERS
1/4
10.02.2024.
u 08:50

S obzirom na europsku strategiju i europski zeleni plan koji u sebi ima zapisan kompletan prelazak s dizelskih motora na električne i hibridne automobile, znači da će se ustvari potražnja za litijem u narednim godinama, a govorimo o europskom Zelenom planu do 2050. godine, uvišestručiti.

Zelena tehnologija kakvu danas poznajemo nije moguća bez rudarstva. Jedna boca ulja ili vode napravljena je od nafte, a za izradu jednog auta potrebna je tona bakra. Kada se govori o izvorima energije, u baterijskom smislu, tu trenutačno vodeću ulogu u svijetu ima upravo metal litij, koji mnogi još nazivaju "bijelim zlatom" ili "bijelom naftom".

Čak 75% ukupnog svjetskog eksploatiranog litija koristi se za naše mobilne uređaje za baterije. Također za laptope, tablete, električne romobile i za električne automobile. S obzirom na europsku strategiju i europski zeleni plan koji u sebi ima zapisan kompletan prelazak s dizelskih motora na električne i hibridne automobile, znači da će se ustvari potražnja za litijem u narednim godinama, a govorimo o europskom Zelenom planu do 2050. godine, uvišestručiti, ističe za Dnevnik.hr Sibila Borojević-Šoštarić, profesorica na Rudarsko-naftno geološkom fakultetu u Zagrebu.

FILE PHOTO: Sigma Lithium Corp production at the Grota do Cirilo mine in Itinga, in Minas Gerais state
1/5

No osim automobilske industrije i baterija za mobitele i tablete, koristi se i u drugim tehnologijama koje su trenutno nezamjenjive čovječanstvu. Onih preostalih 15% litija koristi se ustvari u industrijama poput keramičke, metalurške i industrije stakla, gdje se neprerađeni litij, dakle litijski minerali dodaju i koriste kao fluks u industriji snižavaju tališta, poboljšavaju viskoznost smjese i tako snižavaju ukupnu energiju koja je potrebna da bi neki proces bio tražen.

Udio litija u zemljinoj kori je svega 0,002 %, zbog čega su ležišta litija itekako dragocjena. Nažalost, u Hrvatskoj još uvijek nije pronađeno ležište ovog značajnog metala. Međutim, na nekim mjestima postoje velike koncentracije. Među vodećim država u EU spominje se španjolsko-portugalska granica, ali i Srbija, koja ima ležište koje može zadovoljiti potrebe Europske unije u sljedećih 50 do 100 godina. Također, kako piše N1, u Bosni i Hercegovini postoji sedam nalazišta litija, pokazuju preliminarni podaci rudarskih stručnjaka. Nitko ne zna koliko ga ima jer nisu rađena detaljna istraživanja, no, s obzirom na to da su zalihe ove rude u svijetu ograničene na dvije tisuće i sto godina, mala balkanska regija pod lupom je svijeta.

VEZANI ČLANCI:

Ovom rudom je bogato sedam nalazišta u BiH. Uz Lopar, gdje su istraživanja završena, potencijalna nalazišta su magmatske stijene od Srbeca do Foče. "Uglavnom magmatske kisele stijene. Na geološkoj karti izdvojili smo perspektivna mjesta: planinu Motajicu na sjeveru, pored nje Prosaru, kompleks magmatskih kiselih stijena na području Srednje Bosne, zatim istočno od Čajniča, Foče, Goražda i Srebrenice. To su lokaliteti koji su s aspekta stijena povoljni, ali bi svakako trebalo istražiti koncentraciju litija", kazao je za N1 Elvir Babajić, profesor s Rudarsko-geološkog fakulteta u Tuzli.

Inače, zemlja s najvećim dokazanim nalazištima litija na svijetu je Čile. No, Australija, unatoč dvostruko manjim nalazištima, prednjači u ekstrakciji litija, a nakon nje slijede Čile, Kina i Argentina. Problematično je pritom što je iskopavanje rude litija i prerada prilično prljav proces koji značajno zagađuje i uništava okolinu, uništavajući i podzemne vode i zagađujući tlo. 

VIDEO Dacia Spring, najjeftiniji električni auto u Hrvatskoj

 

Komentara 25

DS
dado_sk
09:27 10.02.2024.

Hvala Bogu da ga nemamo. Narod od toga ništa nebi imao. Rudnici su ekološka katastrofa. Ogromne rupe koje ostaju zauvijek.

Avatar Zgubider..
Zgubider..
09:53 10.02.2024.

" ...Problematično je pritom što je iskopavanje rude litija i prerada prilično prljav proces koji značajno zagađuje i uništava okolinu, uništavajući i podzemne vode i zagađujući tlo. ..."____Znači prelazimo iz jedne prljave tehnologije na drugu prljavu tehnologiju. I to samo da bi se zgrnulo još više love i da bi zeleni opravdali svoje postojanje...

MK
MKinkognito60
10:07 10.02.2024.

Rudna bogatstva u hrvatskoj nisu bap mala, u vrijeme pbe Jugoslavije se čak kočilo istraživanje u tom smjeru a ni neovisnoj Hrvatskoj nije bolje. Nafta koja je pronađena u Hrvatskoj je skoro sama izlazila na površinu, Ina je radila traženja i vjerujem kako još uvijek nisu sve trake sa snimljenim podacima dubinskih explozija nisu analizirane i to upravo one koje bi mgle pokazati isplative količine. Zanimljivo je kako neka mjesta gdje dokazano izvire nafta na površinu nisu nikad ni istražiali. Hrvatska ima boxit ali nikad nije ozbiljno istraživano ili nije nikad mislilo na ozbiljnu exploataciju. Imamo i malo bakra, a što se litija i još nekih rijetkih metala sigurno ima ali kao da ih se traži baš tamo gdje ga nema i ako netko pokaže dobre dokazi gdje bi moglo biti ušutkaju ga. Gdje ima bakra, zlata (dokazano ga ima) ima i litija. Inače i rusija hoće pokoriti Ukrajinu upravo radi Litija jer je veliki dio doline dnjepra vrlo bogat litijem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije