Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Regija se naoružava, a Srbija prednjači. 'Stvaraju se preduvjeti ako propadnu pregovori'

'Ovakva Hrvatska ne predstavlja prijetnju za Srbiju, BiH ne predstavlja prijetnju nikome, Crna Gora također. Stvaraju se preduvjeti za nešto drugo'
17. kolovoza 2020. u 09:45 367 komentara 31619 prikaza
Pogledajte galeriju 1/0

Iako je opremanje oružanih snaga u tijeku i u ostalim državama u regiji, Srbija, koja je samo prošle godine povećala ulaganja u vojnu industriju za trećinu, uvjerljivo prednjači. Naoružanje se uglavnom kupuje od Rusije, Bjelorusije i Kine. Srbija je modernizirala avione, od Rusije i Bjelorusije dobila donaciju od 10 lovaca MIG-29. Kupila je i sustav dronova, pet helikoptera, oklopna vozila, najavila kupovinu 20 bombardera… Aleksandar Vučić konstantno tvrdi da se sve poduzima u obrambene svrhe te da Srbija želi ostati vojno neutralna, ali vojnopolitički analitičar Berko Zečević smatra da se radi zapravo o stvaranju strateških preduvjeta za vojnu intervenciju na Kosovu ako propadnu pregovori s Prištinom.

U Kninu održana završna svečanost obuke za razvoj vođa "Marko Babić" MARIO BANOŽIĆ: 'Ne treba nas zabrinjavati naoružavanje Srbije. Hrvatska je NATO-zemlja'

– Ne postoji sukob s Rumunjskom, Bugarskom ili Mađarskom, ovakva Hrvatska ne predstavlja prijetnju za Srbiju, BiH ne predstavlja prijetnju nikome, Crna Gora također. Prema mojem mišljenju, stvaraju se strateški preduvjeti da u nekom trenutku, ako propadnu pregovori s Prištinom, vojna intervencija na dijelu Kosova bude rješenje. A sve ovo sada se radi da bi bilo kakva intervencija izvana bila onemogućena jakom protuzračnom obranom i avionima koji bi spriječili vanjsko djelovanje na prostoru Srbije. Na takav način promatram ove posljednje faze naoružavanja, imajući u vidu da se istodobno vrši modernizacija tenkovskih jedinica – kazao je Zečević za Dnevni Avaz.

Vojnopolitički analitičar Neven Kazazović smatra da je Srbija svoju vojsku “ojačala” i polovnim naoružanjem čije je servisiranje skuplje od same nabavke, tako da je pitanje zna li Srbija uopće kamo ide. – Laik može postaviti pitanje sprema li se to ona vojno osvojiti Kosovo. To je nemoguće. Kada bi i pokušala, izazvala bi ratni sukob gdje bi ona opet bila izložena udarcima. Ja u to ne vjerujem. Mislim da je to u sklopu neke Vučićeve politike da bi na neki način prikrio stvarnu činjenicu što će biti s Kosovom – kaže Kazazović.

Dodaje da bi svaka tendencija prema BiH izazvala samo jedan oštar sukob na Balkanu i to nikome ne pada na pamet, jer zna se kako su se završavali ti sukobi – na štetu onog tko bi ih počinjao.

Beograd: Aleksandar Vučić komentirao odlazak Srba na proslavu Oluje beograd poslije oluje Kako će Vučić uvesti Srbiju u Europu, a da je ne izvede iz ratova koje sam održava

Drina ostaje granica, tako je 1000 godina, zna se tko stoji iza te granice i nema tu mnogo igre – ističe Kazazović.

Bivši šef Misije BiH pri NATO-u, prof. Alija Kožljak upozorava na ''lokalno hegemonističke ambicije Srbije''. Kožljak, naime, tvrdi da je nakon usvajanja Sigurnosne strategije Srbije vojna neutralnost, naglašena u tom dokumentu, jedan od momenata koji treba zabrinuti BiH i regiju.

– Sada sa Srbijom ne možemo dijeliti te integracijske ambicije. U tom dokumentu se, između ostalog, naglašava da se ne isključuje agresija na Srbiju, te da su ratovi među državama i dalje opcija i u ovom modernom okruženju. I treći moment – zaštitit ćemo Srbe gdje god oni živjeli. To treba zabrinuti i Crnu Goru i BiH, a BiH direktnije jer se u tom dokumentu Srbija poziva na svoju odgovornost da zaštiti RS. Sve su to momenti koji naglašavaju lokalno hegemonističke ambicije Srbije.

 

 

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Mislav28:

    Kakva "regija" što je to ? Valjda susjedne države se naoružavaju ili naouružavanje u susjedstvu, regije postoje jedino unutar Hrvatske ako se na to mislili.

  • samohrani samojed:

    Tko ne hrani svoju vojsku,hrani tuđu.

  • Svevid:

    Srbija? Neće dati mira susjednim državama. Zato Vučić zove na jedinstvo Srba u "rasejanju" što je direktno mješanje u sve zemlje u okruženju. I ni jedan političar nije digao glas. A očekivao sam, jer sve države žele drugačiji put od Srbije.