Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAVNATELJICA KLINIČKE BOLNICE SVETI DUH

'Upozorit ćemo liječnike odgovorne za propuste, popravit ćemo se u vođenju medicinske dokumentacije i zaposlit ćemo psihologa'

Foto: Robert Anic/PIXSELL/HRT screenshot
1/3
02.06.2022.
u 16:29

Pacijentica je zaprimljena u našu bolnicu u utorak navečer, u srijedu je zatražen nalaz magnetne rezonancije i već u četvrtak ujutro je pacijentica i obavila pretragu magnetne rezonancije, kazala je ravnateljica

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva pokrenula je prekršajni postupak protiv Kliničke bolnice Sveti Duh jer su Mireli Čavajdi uskratili ključne informacije po pitanju njezina zahtjeva za prekid trudnoće, nakon što je utvrđeno da plod ima tumor na mozgu. 

Inspekcija je utvrdila da je prvostupanjska komisija KB-a Sveti Duh o njezinu zahtjevu za prekid trudnoće odlučivala 3. svibnja 2022., ali pacijentici nije dostavila svoju odluku, a nisu je obavijestili ni da ima pravo obratiti se drugostupanjskoj komisiji. Time je prekršen Zakon o pravima pacijenata, koji jamči pravo na potpunu obaviještenost o tijeku postupanja pri pružanju zdravstvene zaštite pacijentima. Inspekcija je utvrdila navedene propuste, odnosno nepoštivanje odredbi zakona i pokrenula prekršajni postupak, potvrdili su nam u Ministarstvu zdravstva. 

Ako Općinski prekršajni sud u Zagrebu utvrdi prekršajnu odgovornost, zakonom su predviđene novčane kazne za zdravstvenu ustanovu u iznosu od 10.000 do 50.000 kuna, a za odgovornu osobu od 5000 do 10.000 kuna. A odgovorna osoba je prof. Ana-Marija Šimundić, odnedavno ravnateljica te gradske bolnice.

Odgovorila nam je danas na prijepore u slučaju Čavajda, ali i na okolnosti oko izbora novog šefa ginekologije, prof. Ratka Matijevića, na čiji su se izbor žalili protukandidati dr. Habek i dr. Marton.  

Što je inspekcija Ministarstva zdravstva utvrdila, je li došlo do propusta u postupanju s pacijenticom Mirelom Čavajdom?

Osobito mi je drago da inspekcija MIZ-a nije utvrdila propuste u pružanju zdravstvene skrbi pacijentici. Inspekciji smo iskazima naših djelatnika i dokumentacijom kojom raspolažemo dokazali da je naša bolnica u vrlo kratkom vremenu odradila potrebnu dijagnostičku obradu zbog koje je pacijentica bila zaprimljena u našu ustanovu. Naime, pacijentica je zaprimljena u našu bolnicu u utorak navečer, u srijedu je zatražen nalaz magnetne rezonancije i već u četvrtak ujutro je pacijentica i obavila pretragu magnetne rezonancije. Naši su se radiolozi o nalazu konzultirali s kolegama iz KBC Zagreb, koji su potvrdili dijagnozu radiologa iz naše ustanove. Nalaz je pacijentici usmeno iskomuniciran odmah idući dan ujutro, tj. u petak, nakon čega je pacijentica zatražila otpust iz bolnice na vlastiti zahtjev.

Koristim ovdje priliku da napomenem da iz gore navedenog slijedi da nisu točni navodi u medijima o tome „da je pacijentica čekala 9 dana na nalaz magnetne rezonancije, zato što su liječnici bili na godišnjem odmoru“ – kako su neki mediji prenosili.

Nažalost, neke od koraka u našoj proceduri nismo adekvatno dokumentirali. Konkretno, ne postoji zapis o provedenoj konzultaciji s kolegama iz KBC-a Zagreb, kao niti zapis koji potvrđuje da je pacijentica puštena kući na vlastiti zahtjev. To je ujedno i jedna od tri stavki, koje je inspekcija MIZ-a utvrdila u svom nadzoru.

Druge dvije stavke odnose se na postupak donošenja odluke temeljem zahtjeva za prekid trudnoće i postupak vezan uz informiranje pacijentice.

Naša je prvostupanjska komisija donijela prvu odluku dva puta. Prvi puta je naša odluka upućivala na drugostupanjsku komisiju, umjesto da je utvrdila je li zahtjev opravdan. Nakon što nam je drugostupanjska komisija vratila predmet na ponovno odlučivanje, naša nova odluka potvrdila je pacijentici da je njen zahtjev opravdan, no da joj mi tu uslugu nismo u mogućnosti pružiti u našoj bolnici. U toj odluci smo pacijenticu informirali o tome da ima pravo uložiti prigovor komisiji drugog stupnja u roku od tri dana od zaprimanja naše odluke. Propust koji inspekcija MIZ-a navodi je činjenica da pacijentici nismo u odluci naveli da se radi o komisiji u okviru Kliničkog bolničkog centra Zagreb. 

Temeljem provedenog nadzora MIZ je 26.5.2022. bolnici uručio i obavijest o svojoj namjeri da podnese optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja u vidu uskrate pacijentu njegovih prava na obaviještenost, sukladno Zakonu o zaštiti prava pacijenata. Optužni prijedlog još nismo dobili.

Kakve su sankcije?

U ovom času mi imamo samo obavijest o namjeri Minstarstva da pokrene prekršajni postupak. Ukoliko do toga dođe i ukoliko se i pravnim putem utvrdi naša odgovornost za ono za što nas se tereti, propisana kazna iznosi 10.000,00 – 50.000,00 kuna za zdravstvenu ustanovu i 5.000,00 – 10.000,00 kuna za ravnateljicu.
 
Što ćete poduzeti?

Apsolutno smo spremni prihvatiti odgovornost za svoje propuste. Primjerice, kad se radi o vođenju medicinske dokumentacije, svjesni smo manjkavosti u toj proceduri i pokrenut ćemo žurno popravne radnje s ciljem da taj segment značajno unaprijedimo. Provest ćemo edukaciju osoblja i naložiti svim predstojnicima i pročelnicima klinika i zavoda u našoj bolnici da vode brigu o tome da se u njihovim klinikama i zavodima uredno vodi sva medicinska dokumentacija.

Liječnicima koji su direktno odgovorni za propuste u ovom slučaju izreći ćemo upozorenje i naložiti da se u svom daljnjem radu pridržavaju zakona i propisa. 
 
U kojoj je fazi izbor predstojnika Klinike za ginekologiju i koja je daljnja procedura po pitanju tog izbora?

Dana 20. travnja 2022. ravnateljica Bolnice je donijela odluku o izboru i imenovanju prof. dr. sc. Ratka Matijevića, dr. med. predstojnikom Klinike. Nekoliko dana kasnije, točnije 4. svibnja 2022. smo zaprimili prigovor na tu Odluku, koji su podnijeli kandidati prof. prim. dr. sc. Dubravko Habek i prof. prim. dr. sc. Ingrid Marton. Prigovor je 10. svibnja 2022. odbijen od strane ravnateljice kao potpuno neosnovan.

Prof. Matijević je svojim kvalifikacijama i kompetencijama koje je pokazao na razgovoru apsolutno najbolji kandidat od svih koji su se prijavili na natječaj. Jako smo zadovoljni što je pokazao interes i javio se na naš natječaj za predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo. Nadalje, 26. svibnja 2022. prof. prim. dr. sc. Dubravko Habek i prof. prim. dr. sc. Ingrid Marton su uložili žalbu Upravnom vijeću bolnice protiv rješenja od 10. svibnja 2022. Upravno vijeće je na svojoj sjednici održanoj 31. svibnja 2022. odlučivalo o žalbi.

Kako službenu odluku Upravnog vijeća nemamo, nismo u ovom trenutku u mogućnosti dati više informacija o ovom slučaju.
Slijedom prijave Državnom inspektoratu RH od strane prof. prim. dr. sc. Dubravko Habek i prof. prim. dr. sc. Ingrid Marton, pokrenut je i inspekcijski nadzor od strane Službe za nadzor radnih odnosa. Bolnica je Državnom inspektoratu dostavila sve tražene dokumente vezano uz ovaj natječaj i u ovom trenutku čekamo odluku inspekcije.  
 
Kad će bolnica zaposliti psihologa?

Na nedavnoj sjednici Upravnog vijeća odobreno nam je zapošljavanje psihologa. Sutra ćemo uputiti prema Gradu zamolbu za suglasnost za zapošljavanje psihologa. Čim dobijemo suglasnost gradonačelnika, zatražit ćemo suglasnost ministra zdravstva. Vjerujem da ćemo potrebne suglasnosti ubrzo dobiti i nadam se da ćemo što prije pokrenuti natječaj za zapošljavanje.

>> VIDEO Mireli Čavajdi stigao novi nalaz: 'Tumor djeteta rapidno raste i pritišće dijelove mozga'

Komentara 6

RA
radolizem
17:12 02.06.2022.

Ok, zaposliti će neku psihologinju da pruža psihološku pomoć abortanticama, a ta psihologinja se može pozvati na priziv savjesti i odbiti pružanje usluga i u radno vrijeme pisati članke za Glas Koncila. Što smo dobili? Ništa!

RA
radolizem
16:50 02.06.2022.

Prvo - smjena ravnateljice. Drugo - smjena voditelja odjela. Treće - svima kaznene prijave za nesavjesno liječenje. Četvrto - svima po džepu. No, niti to ne bi pomoglo...Žene upućujem na važnost planiranja trudnoće jer sve drugo vodi u velike probleme što vidimo po slučaju "Čavajda -mali Grga".

RA
radolizem
16:46 02.06.2022.

Ovo su neke beznačajne i općenite mjere. Jedino što bi bilo učinkovito jest kazniti odgovorne sa 6 x 20% od prethodno isplaćene plaće. Samo po tekućem računu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije