Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što je u pozadini

Unosan biznis: Na hrvatskom pravopisu zarađuju milijune

'26.08.2009. Zagreb,Hrvatska- Prodaja skolskih udzbenika u Skolskoj knjizi u Masarikovoj ulici.   Photo: Igor Kralj/24sata'
Foto: 'Igor Kralj/24sata'
1/4
26.04.2013.
u 07:54

Svako novo izdanje objavljuje se u 
barem deset tisuća primjeraka, koji se i rasprodaju

Prvi službeni napad na prijedlog hrvatskog pravopisa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje nije trebalo dugo čekati. Razred za filološke znanosti HAZU ocijenio je da izrada novog pravopisa unosi nemir i nestabilnost u jezična pitanja u zemlji.

Khuenovske metode

U izjavi Hini, tajnik Razreda akademik August Kovačec čak je izjavio da ga uvođenje novog pravopisa podsjeća na metode uređivanja jezika iz doba Khuena Héderváryja!? I dok je portal Instituta s prijedlogom pravopisa posjetilo oko 20.000 ljudi, a rasprava traje još dva tjedna, jasno je da ideja o jedinstvenom i obvezujućem pravopisu ima brojne protivnike.

Tome se nitko ne treba čuditi jer je objavljivanje pravopisa unosan posao. U vrijeme kad se knjige slabije kupuju, pravopis je zlatna koka. Tako je Matica hrvatska prvo izdanje svog Hrvatskog pravopisa iz 2007. godine u samo pola godine rasprodala, a riječ je o 10.000 primjeraka. Uslijedilo je drugo izdanje, koje je u veljači ove godine dobilo i dozvolu za pomoćno nastavno sredstvo Agencije za odgoj i obrazovanje, što bi trebalo dodatno pospješiti prodaju.

Apsolutni hrvatski pravopisni hit zapravo je onaj slavni Londonac Stjepana Babića, Božidara Finke i Milana Moguša. Taj je pravopis u Hrvatskoj doživio devet izdanja. Prema Babićevu tekstu, samo 1990. godine planulo je 100.000 primjeraka. Ako uzmemo da je prosječna cijena bila sedamdesetak kuna, dobivamo promet od 7.000.000 kuna, što je impresivna brojka i ne samo za izdavaštvo. Smrću Božidara Finke, Stjepan Babić i Milan Moguš pripremaju novo izdanje Hrvatskog pravopisa, koji izlazi 2010. i 2011. godine, te se hvale da je usklađen s preporukama Vijeća za normu hrvatskog standardnog jezika na čijem je čelu bio akademik Radoslav Katičić.

I tiska i distribuira

Tome valja pribrojiti i Hrvatski školski pravopis u kojemu se Babiću i Mogušu pridružuje i jezikoslovka Sanda Ham. I taj je pravopis, prvotno objavljen 2005. godine, usklađen s odlukama Katičićeva vijeća, a dobio je i preporuku ministra Dragana Primorca. Do danas su objavljena četiri njegova izdanja.

Sve spomenute pravopise objavila je Školska knjiga, koja ih tiska u svojoj tiskari, a ima i vlastitu distribuciju. Neslužbeno se doznaje da je Školska knjiga u dvadesetak godina prodala oko pola milijuna raznih izdanja pravopisa, što bi joj moglo donijeti dobit koja se 
može računati u milijunima eura.

Hrvatski pravopis Vladimira Anića i Josipa Silića imao je četiri izdanja. Prvo izdanje iz 1986. godine, 25.000 primjeraka, rasprodano je za mjesec dana. Izdanje iz 2001. danas se prodaje za 380 kuna.

>>Počeo jezični rat: Akademici protiv novog pravopisa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije