Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon mjeseci peripetija

Umro dječačić iz Jemena čijoj je majci iznimno bio dopušten ulazak u Sjedinjene Države

bolnica
Foto: Getty Images
1/3
29.12.2018.
u 20:52

Iako joj je sin bio hospitaliziran, Shaimi Swileh je nekoliko puta odbijena viza na temelju migracijskog dekreta Donalda Truma , koji ulazak u SAD zabranjuje državljanima šest, uglavnom muslimanskih zemalja, a među njima je Jemen

Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) objavilo je da je umro bolesni dječačić iz Jemena čijoj je majci nakon pravne borbe iznimno odobren ulazak u Sjedinjenje Države, inače zabranjen državljanima Jemena na temelju ukaza predsjednika Donalda Trumpa. 

Dvogodišnji Abdullah Hassan, koji je imao američko državljanstvo po ocu, bolovao je od rijetke genetske bolesti u terminalnoj fazi. Umro je u petak u bolnici Oaklanda u Kaliforniji.

Iako joj je sin bio hospitaliziran, Shaimi Swileh je nekoliko puta odbijena viza na temelju migracijskog dekreta Donalda Truma , koji ulazak u SAD zabranjuje državljanima šest, uglavnom muslimanskih zemalja, a među njima je Jemen.

Mediji su pratili tu aferu i nakon molbe djetetova oca pred kamerama, američko veleposlanstvo u Kairu dopustilo je Shaimi Swileh ulazak u Sjedinjene Države kamo je konačno stigla 19. prosinca do sina na umoru.

Abdullah je bolovao od bolesti mozga i otac ga je doveo na liječenje u bolnicu Benioff Children's Hospital u Oaklandu u Kaliforniji. 

Republikanski milijarder je borbu protiv imigracije upisao među glavne teme svoje izborne kampanje i jednim od prioriteta svog mandata u Bijeloj kući. Tjedan dana nakon stupanja na dužnost šokirao je svijet migrantskim ukazom, koji su njegovi protivnici proglasili "protumuslimanskom " mjerom. 

Zbog tog ukaza vodila se duga pravna bitka da bi u siječnju Vrhovni sud konačno prihvatio revidirani tekst. Ukazom se američke granice zatvaraju za oko 150 milijuna stanovnika Jemena, Sirije, Libije, Irana, Somalije i Sjeverne Koreje. 

bolnica
1/7
Ključne riječi

Komentara 3

VJ
vjaceslav
04:57 30.12.2018.

je li otac to dijete odvojio od majke i odveo ga u sjedinjene države? je! je li dijete mjesecima liječeno u bolnici o kojoj mi možemo samo sanjati? je! je li majci ipak dopušten ulazak u sjedinjene države? je! bii li nesretno dijete umrlo i da su uz njega bili i djed i baka iz jemena? bi! tužna je smrt djeteta, ali ne treba druge optuživati za nju. svi bi mi radije dijete liječili u kaliforniji u oaklandu, nego u hrvatskoj u metkoviću.

ZI
zimerman
09:32 30.12.2018.

Samo pljujete po Americi ,kad je u pitanju bilo koja tema .A milijuni ljudi daju svoje živote da bi se dokopali te slobodne zemlje i to je naj bolji dokaz da je ta država dobra .

Avatar Observer
Observer
10:24 30.12.2018.

Liberali i Sorosevci koriste smrt djeteta,koja se dogodila usprkos lijecenju u Americi, kao propagandni materijal protiv Trumpa i Amerike. Jako prozirno, nisko i podlo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije