Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U subotu rasplet?

Umjesto izbacivanja iz SDP-a, izglednija je varijanta suspenzija

Peđa Grbin
Jurica Galoic/PIXSELL
09.07.2018.
u 10:00

Na sjednici GO SDP-a u subotu vjerojatno će se postaviti pitanje sankcija za kolovođe pobune Grbina, Hajdaša Dončića i Zmajlovića.

Sjednica Glavnog odbora SDP-a sazvana za subotu mogla bi označiti početak raspleta sukoba koji mjesecima dijeli stranku. Iako dnevni red sjednice još nije utvrđen, na njoj će se zasigurno raspravljati o pobuni koju je protiv šefa SDP-a pokrenuo dio ljudi iz vodstva stranke.

Vjerojatno će se postaviti i pitanje sankcioniranja neposlušnika, prije svega trojca iz Predsjedništva Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića i Mihaela Zmajlovića, koje se smatra glavnim kolovođama pobune. Nakon što je Predsjedništvo zaključilo da su svojim istupima prekršili Statut stranke, njima prijeti ili izbacivanje iz SDP-a, što je manje vjerojatno, ili suspenzija u Predsjedništvu, što je realan scenarij.

– Nije tu više problem Davor Bernardić. Ako pisanje pisama i peticije prihvatimo kao legitimnu metodu i način na koji se ruši šefa, onda smo tek gotovi. Gdje je tu kraj i tko može garantirati da se isto neće dogoditi i nekom novom predsjedniku – kaže član vodstva stranke blizak Bernardiću. Naglašava, međutim, kako ni Davor Bernardić ne može više ostati predsjednik stranke i kako je pitanje dana kada će se i njega zamoliti da odstupi.

Ne sjede prekriženih ruku

– To bi se dogodilo i prije da ekipa pučista nije krenula sa svojim akcijama. Kada bi sada Bernardić otišao, ispalo bi da su oni bili u pravu, a to nije tako – tvrdi naš izvor.

I u ekipi “pobunjenika” svjesni su da će se na Glavnom odboru postaviti pitanje njihova sankcioniranja, no poručuju kako ni sami ne sjede prekriženih ruku, već pripremaju strategiju za nadolazeću sjednicu.

– Bilo bi zanimljivo vidjeti kako netko tko je na 15. mjestu po popularnosti među SDP-ovim biračima suspendira nekoga tko za stranku radi u Saboru – kazao nam je jedan od “pobunjenika”.

Novi u Predsjedništvu

Pokrene li Bernardić sankcije za neposlušnike, oni mogu uzvratiti prijedlogom opoziva predsjednika, što po Statutu može učiniti četvrtina članova Glavnog odbora, no mogu li i hoće li to doista i učiniti, “pobunjenici” za sada ne otkrivaju. U toj su ekipi uvjereni kako Bernardić sankcijama zapravo želi ojačati svoju struju u Predsjedništvu stranke, u koje bi umjesto Zmajlovića i Hajdaša Dončića ušli Bernardiću skloni Davorko Vidović i Mladen Novak. Grbina bi, doduše, naslijedio Željko Jovanović ili Karolina Leaković, ovisno o ključu kojim će se voditi Glavni odbor, a ni jedno ni drugo nije po volji Bernardiću. No i s tom računicom Bernardićeva ekipa u Predsjedništvu ojačala bi se za dva glasa.

Peđa Grbin
1/8

Komentara 9

Avatar Peterančan
Peterančan
11:01 09.07.2018.

Za 6 mjeseci više se niko ne bude ni sjećao srpske demokratske partije.

Avatar rubinet
rubinet
11:25 09.07.2018.

dosadna tema..izgubio sam volju komentirati...

Avatar raco
raco
10:12 09.07.2018.

Jel se to meni čini ili Dončić fizički sve više podsjeća na Čačića?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije