Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRANJENO ŽENEVSKOM KONVENCIJOM

Ukrajinska veleposlanica u SAD-u: Rusi upotrijebili vakuumsku bombu

FILE PHOTO: Ukrainian Ambassador the the U.S. Oksana Markarova speaks about Russia's attack on Ukraine, in Washington
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS
1/3
01.03.2022.
u 00:55

Termobarično oružje ne koristi konvencionalno streljivo.

Rusija je u ponedjeljak upotrijebila vakuumsku bombu u svojoj invaziji na Ukrajinu, rekla je ukrajinska veleposlanica u SAD-u Oksana Markarova.

"Danas su upotrijebili vakuumsku bombu, što je zapravo zabranjeno Ženevskom konvencijom", rekla je Markarova nakon brifinga članovima američkog Kongresa. "Razaranje koje Rusija pokušava nanijeti Ukrajini je veliko", dodala je, prenosi Reuters.

Termobarično oružje ne koristi konvencionalno streljivo. Umjesto toga, napunjeni su visokotlačnim eksplozivom i usisavaju kisik iz okoliša kako bi stvorili iznimno snažnu eksploziju i val tlaka.

Njihovo korištenje već je viđeno u ruskoj republici Čečeniji, prema tvrdnjama Human Rights Watcha, prenosi BBC.

U subotu je CNN izvijestio da je vidio termobarični raketni bacač u blizini ruskog grada Belgoroda.

VIDEO: Ukrajinci u gradu Berdiansku uzvikuju: "Putine, j*bi se!"

Komentara 3

BA
Barbasmora
05:30 01.03.2022.

Nisi Rusi Izraelci, da bi mogli koristit zabranjeno oruzje na zabranjeni nacin! Samo Jos to fali da komunisti Kijevo napadnu belim fosforom nalik Izraela, Koji je da granatama tog fosfora napao na zabranjen nacin i u vrijeme največje guzve nana ulicama Gaza city i Jabalaye palestinsku djecu na putu u/iz skole! Bog je velik! Dole komunjare!

AN
antes
11:41 01.03.2022.

Ispravljam: lanser nije kalibar 250mm nego 220mm. Oznaka lansera je TOS-1, a neslužbeni nadimak mu je "burattino" iako nema ništa zajedničko s dobroćudnim Pinocchiom.

AN
antes
11:25 01.03.2022.

To oružje ima naziv i aerosolna bomba. Lansira se iz višecijevnih lansera kalibra 250mm. Na cilju stvara oblak aerosolnih zapaljivih čestica, koje sa kisikom iz zraka čine vatreni oblak sličan napalmu. Koristi se protiv ciljeva na otvorenom prostoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije