Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU

Ujedinjena izraelska oporba: bolje i Arapi nego Netanyahu

Reuters
01.06.2021.
u 19:00

Poziv na sastavljanje vlade nacionalnog jedinstva uputio i lider krajnje desnice kojem je dosta “vječitog” premijera

“Učinit ću sve kako bismo, zajedno s mojim prijateljem Yairom Lapidom, sastavili vladu nacionalnog jedinstva”, rekao je čelnik radikalno desne izraelske stranke Yamine Naftali Bennett.

Bennett tjednima nije otkrivao hoće li se priključiti oporbenom čelniku koji pokušava sastaviti “vladu nacionalnog jedinstva” i tako prekinuti 15-godišnju vladavinu Benjamina Netanyahua (od čega je posljednjih 12 godina u kontinuitetu na vlasti), najdulju u povijesti izraelske države.

Rok je sutra u ponoć

Netanyahu je vjerovao da će zbog sukoba s Hamasom, koji je trajao 11 dana i kojeg je on na neki način izazvao kako bi opstao na vlasti, ipak uspjeti postići dogovor s Bennettom i ostalim desnim izraelskim strankama, da bi se, kako kaže, bili spremni suprotstaviti palestinskim militantnim skupinama.

No to se nije ostvarilo. Kada je Netanyahu doznao kako su Bennett i Lapid dogovorili formiranje nove izraelske ponudio je svojim desničarskim suparnicima Bennettu i Gideonu Sa’aru, bivšem ministru unutrašnjih poslova i čelniku stranke Nova nada, sporazum kojim će naizmjence preuzimati mjesto premijera da bi ostvario “partnerstvo između desničarskih vođa i sprečavanja uspostave ljevičarske vlade”.

Prema Netanyahuovu prijedlogu Sa’ar, inače prebjeg iz Netanyahuove stranke Likud, trebao bi voditi novu vladu prvu godinu i tri mjeseca, a zatim će ga Netanyahu naslijediti dvije godine, a potom bi na red došao Bennett 1,5 godine. Međutim, Sa’ar je odbio pristupiti takvoj koaliciji komentirajući ovu inicijativu na Twitteru kako je stav stranke Nova nada i dalje čvrst, te da je prioritet i cilj stranke zapravo svrgavanje Netanyahua s vlasti.

Nakon što su i Bennett i Sa’ar odbili njegov prijedlog, Netanyahu je optužio Bennetta za “prijevaru stoljeća”, podsjetivši na njegova ranija javna obećanja da se neće udruživati s Lapidom. Za tu je koaliciju rekao da je opasna za sigurnost i budućnost Izraela. – Što će učiniti za obranu Izraela? Što će učiniti s Iranom i Gazom?

Što će reći vladi u Washingtonu? – upitao je Netanyahu, po svemu sudeći premijer na odlasku koji nije uspio osigurati potrebnih od 61 od 120 zastupnika u Knessetu kako bi formirao “desnu vladu” koju je priželjkivao.

Ako Lapid do sutra u ponoć, kada istječe zakonski rok, ne formira vladu nacionalnog jedinstva u koju bi ušli i ljevica i centar i desnica, Izrael očekuju još jedni prijevremeni izbori.

– Ili ćemo imati pete izbore ili vladu nacionalnog jedinstva – rekao je Bennett te dodao da “nije moguće” sastaviti desnu vladu “pod Netanyahuovim vodstvom”.

Da bi se sastavila “vlada nacionalnog jedinstva”, koju zovu i “vladom promjena”, Lapid treba dobiti potporu 61 zastupnika, a za to mu, osim Bennettove, treba i potpora barem jedne od dviju stranka izraelskih Arapa. Koaliciji Bennett – Lapid mogla bi se pridružiti ujedinjena arapska lista Raam, južno krilo islamskog pokreta, na čelu s Mansourom Abbasom, odcijepljena od Zajedničke liste arapskih stranaka u Izraelu, koja je osvojila pet mjesta u Knessetu, i koja je preko noći postala odlučujuća stranka na izraelskim općim izborima.

To je prvi put u povijesti izraelske države da će jedna mala arapska stranka odlučivati o premijeru i vladi. Prema zadnjem popisu stanovnika, izraelskih Arapa ima milijun i 400 tisuća koji potječu od 160 tisuća Palestinaca koji su ostali na svojoj zemlji nakon uspostave Države Izrael 1948. te čine 17,5 posto stanovništva.

Rotirajući premijeri

Čelnik stranke Yamine Naftali Bennett, pristao je formirati koalicijsku vladu s čelnikom stranke Atid Yairom Lapidom. Dvije strane dogovorile su se da će Bennett prvi biti premijer do rujna 2023., nakon čega će Lapid preuzeti dužnost do studenog 2025. godine, a očekuje se da će se ceremonija polaganja prisege nove vlade u izraelskom Knessetu održati 7. lipnja.

Postoji mogućnost da će se premijerski mandati podijeliti na tri čelnika u slučaju da se njihovoj koaliciji pridruži i Gideon Sa’ar, koji se odcijepio od Netanyahuove stranke Likud, nakon što je krenulo suđenje premijeru za korupciju i kriminal. Sudeći po trenutačnoj situaciji, Izrealci će izbjeći pete parlamentarne izbore u dvije godine, međutim, i najbolji poznavatelji izraelske politike oprezni su i ipak čekaju da se iz Knesseta vine bijeli dim.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije