Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Uhićeni šef Janafa ima čak 4 tvrtke, a nijedna nema zaposlenih: Evo kako su poslovale

Prema vlastitim priznanjima u Kovačevićev klub su zalazili i aktualni predsjednik RH Zoran Milanović, bivši predsjednik Stipe Mesić, ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić...
25. rujna 2020. u 09:14 46 komentara 24883 prikaza
Dragan Kovačević
Foto: Igor Kralj, Jurica Galoić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Sad već bivši predsjednik uprave Janafa Dragan Kovačević u svojoj imovinskoj kartici prijavio je vlasništvo, odnosno suvlasništvo nad dvije tvrtke – jedna je Finkor, čiji je 100-postotni vlasnik, a u imovinskoj kartici navodi da je upravljačka prava nad tom tvrtkom prenio na odvjetnički ured Šoštarić. Kovačević je naveo i da je suvlasnik pet posto tvrtke Rašeljke iz Novske, a svoja upravljačka prava iz te tvrtke također je prebacio na odvjetnički ured Šoštarić.

No, Kovačević je vlasnik i tvrtke Centar ekonomskog razvoja – CER, koja je zajedno s njim navedena kao osnivač tvrtke Finkor. No vlasništvo nad CER-om nije naveo u svojoj imovinskoj kartici. Kao direktorica obiju tvrtki navodi se Ivana Širić. Finkor je pri tome prijavljen na adresi Slovenska 9, a CER u Ulici Božidara Adžije 22 u Zagrebu. Finkor je pak osnivač tvrtki Glob Fi i Eko-Glob u kojima je također direktorica Ivana Šerić, a registrirane su u Slovenskoj 9.

DRAGAN KOVAČEVIĆ Novo otkriće: Istražitelji u autu uhićenog šefa Janafa pronašli milijun eura gotovine

Nije znala da je imenovana

Prema podacima Poslovne Hrvatske, Finkor je registriran za djelatnost nespecijalizirana trgovina na veliko. Tvrtka je lani ostvarila ukupan godišnji prihod u iznosu od 301.099 kuna te neto dobit od 137.600 kuna. Glob Fi bavi se računalnim programiranjem i lani je imao 35.000 kuna prihoda te 31.000 kuna dobiti. Eko-glob je pak registriran za skupljanje neopasnog otpada, a lani je imao 49.000 kuna prihoda i 21.000 kuna dobiti. CER je pak lani uprihodovao 128.000 kuna i imao neto dobit od 72.000 kuna. Ni u jednoj od ovih tvrtki koje se povezuju s Kovačevićem nema zaposlenih. Kovačević u svojoj imovinskoj kartici nije prijavio ni da je član, pa ni predsjednik udruge HR+.

Sjedište HR+ je također u Slovenskoj 9, a osnivačka skupština udruge je održana 2016. Kao cilj HR+ navedeno je da je ta udruga osnovana za promicanja i stvaranja izvrsnosti u ekonomskim društvenim odnosima, promicanje znanja na području društvenih ekonomskih odnosa, stvaranje jednake šanse za sve populacijske skupine u društvu. U registru udruga navedeno je pak da je potpredsjednica HR+ Vesna Trnokop, koja je vodila Janaf od 2001. do 2004. No, ona je novinarima kazala da nije znala da je potpredsjednica Kovačevićeve udruge i da nije bila na njenoj osnivačkoj skupštini. U Slovenskoj 9 je bio i takozvani Kovačevićev klub u koji su zalazili mnogi poznati političari i poslovnjaci.

FOTO: Uhićenje Dragana Kovačevića prošlog tjedna

Dragan Kovačević
1 / 4

Prema njihovim svjedočenjima, radi se o malom prostoru u kojem su se družili nekad uz kartanje, a nekad samo uz piće i jelo. U taj klub je, kako sumnjaju istražitelji, Krešo Petek donio Kovačeviću mito od 1,96 milijuna kuna, na Martinje prošle godine. A baš taj dan je u Slovenskoj 9 bio i suprug bivše predsjednice RH Jakov Kitarović. Prema vlastitim priznanjima u Kovačevićev klub su zalazili i aktualni predsjednik RH Zoran Milanović, bivši predsjednik Stipe Mesić, ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić, Radimir Čačić kao i o neki bivši i sadašnji ministri. Upućeni kažu da to nije ništa čudno jer je Kovačević imao širok krug prijatelja i poznanika, a često je i njima ustupao prostor u Slovenskoj 9 za organizaciju nekih njihovih proslava. Klub je slovio kao okupljalište Slavonaca pa je u njega, priznao je, dolazio i ministar Josip Aladrović.

Suteren sa separeima

Prostor kluba je pak na dvije etaže, kažu nam oni koji su bili ondje, u njega se ulazilo odmah s ceste na gornju etažu, koja ima šank te stol s visokim stolcima. Nije riječ o velikom prostoru, 30-ak četvornih metara. Donji dio kluba je u suterenu i to je nešto veći prostor s nekoliko stolova i separea u koji stane najviše 20-ak osoba. Iako su se u javnosti pojavile informacije da je ulazak u klub bio moguć samo uz ostavljanje mobitela na ulazu, naši sugovornici koji su bili u klubu kažu da to baš i nije točno i da oni nisu to morali učiniti.

 

oglasila se
Mikulić pokazala užasne poruke koje je dobila nakon objave o sinu: Nije li te sram, neka djeca stvarno su bolesna
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
 • Deleted user:

  Ista ekipa parazita vrti se na relaciji JANAF, HGK i INA.

 • DeGogi:

  Menedzer desetljeca. Jel ga Forbes vec zvao?

 • Avatar Asterix
  Asterix:

  Mi nikako do 10-ak novih aviona. Da se nije kralo mogli smo bez problema kupiti nosač aviona, ma što nosač, kompletnu 5. flotu.