Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mladi tetorist

Uhićen 14-godišnji džihadist koji je planirao bombaški napad u Beču

lisice
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
29.10.2014.
u 12:22

Prema navodima medija, dječak je navodno na prvom saslušanju priznao da se je putem interneta informirao o planovima za gradnju bombe, te da je uskoro želio ostvariti svoj pakleni plan.

Gotovo svi austrijski tiskovni i elektronski mediji u srijedu izvještavaju da je Služba sigurnosti za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma pokrajine Donje Austrije u utorak u St. Pöltenu uhitila 14-godišnjeg dječaka turskog podrijetla zbog sumnje da je planirao baciti bombu na bečki Zapadni kolodvor (Westbahnhof) i željezničku prugu zapadno od Beča.

- Pokrenut je istražni postupak protiv jedne muške osobe zbog sumnje na sudjelovanje u terorističkom udruženju - potvrdila je Michaela Obenaus, glasnogovornica Državnog odvjetništva u St. Pöltenu, glavnom gradu pokrajine Donje Austrije. Napomenula je da iz ''kriminalističkih razloga“ ne može više reći o uhićenju. Voditeljica navedenog Državnog odvjetništva Michaela Schnell rekla je da se je dječak ''htio pridružiti džihadističkom pokretu“.

Austrijski mediji navode da je 14-godišnjak imigrantskog podrijetla uhićen u utorak poslijepodne i da se nalazi u istražnom zatvoru u St. Pöltenu. Kao razlog uhićenja navodi se da je maloljetnik kao pristaša Islamske države imao konkretne planove za izvršenje terorističkog napada u Austriji, te da se je pripremao za put u džihad u Siriju. Prema navodima medija, dječak je navodno na prvom saslušanju priznao da se je putem interneta informirao o planovima za gradnju bombe, te da je uskoro želio ostvariti svoj pakleni plan. Austrijske vlasti očigledno su pravovremeno spriječile dječakov plan, koji je bio blizu cilja. Postao je sumnjiv jer se je posljednje vrijeme u školi čudno ponašao, a navodno je prijetio i napadima na javna mjesta.

Nakon uhićenja, u Austriji, posebno St. Pöltenu i okolici vlada velika zabrinutost i strah od mogućeg selenja terorističkih napada i na tlo ove alpske zemlje, koja je u dobroj namjeri udomila veliki broj stranih doseljenika, navode mediji.

>>Dojava o bombi uzbunila Bečane

>>Samra i Sabina zatrudnjele sa borcima ISIL-a, a sada bi se vratile u Beč

Komentara 10

Avatar gladnijura
gladnijura
10:34 29.10.2014.

Vratiti u Tursku zajedno sa obitelji.

MA
makotako
11:03 29.10.2014.

jeste breivik je terorist, ali eh..a sto se tice ubujstva djece, ma to su "kolateralne stete" pri sirenju demokratije

PA
pacoje
11:00 29.10.2014.

breivik,nije dzihadist,kako se zovu oni koji ubijaju djecu bombama ali nisu teroristi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije