Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Život u Siriji

Samra i Sabina zatrudnjele sa borcima ISIL-a, a sada bi se vratile u Beč

Selimović Kešinović
Foto: interpol
1/2
11.10.2014.
u 16:40

- Najveći je problem s onima koji se vrate u Austriju. Jednom kada odu to je gotovo nemoguće izvesti - kazao je Grundboeck.

Dužnosnici kažu da je gotovo nemoguće da se u Austriju vrate 17-godišnja Samra Kešinović i 15-godišnja Sabina Selimović koje su zatrudnjele nakon što su se preselile u Siriji gdje žive sa borcima ISIL-a, piše Daily Mail.

Djevojke, koje su odrasle u Beču, u travnju su otišle u Siriju kako bi sudjelovale u "Svetom ratu". Po odlasku su roditeljima u Beču ostavile poruku: "Ne tražite nas. Otišle smo služiti Alahu i umrijet ćemo za njega".

ISIL-ovci im preuzeli Facebook profile

Austrijska policija tvrdi da su im ISIL-ovci preuzeli profile na društvenim mrežama. U lažnim statusima na njihovim profilima se hvalio život kojim žive kako bi se privukle i druge djevojke u Siriju. Izvor iz sigurnosnih službi kazao je austrijskim medijima da su djevojke uspjele stupiti u kontakt sa obiteljima i rekle da više ne mogu trpjeti takav život i da se žele vratiti doma.

No, gotovo da nema šanse da napuste svoj novi život nakon što su postale "modeli" za promicanje života žena u ISIL-ovim redovima. Austrijske novine pišu da su djevojke trenutno u gradu Rakka, koji kontrolira ISIL, te da su se udale za čečenske borce i zatrudnjele.

Najveći je problem s onima koji se vrate u Austriju

Glasnogovornik austrijskog Ministarstva vanjskih poslova, Karl-Heinz Grundboeck jasno je rekao da je za njihov povratak vjerojatno prekasno.

- Najveći je problem s onima koji se vrate u Austriju. Jednom kada odu to je gotovo nemoguće izvesti - kazao je Grundboeck. Nije poznat točan motiv zbog kojeg su djevojke porijeklom iz BiH otišle u Siriju, ali prije odlaska su imale kontakte sa čečenskom mladeži te su posjećivale džamiju u Beču.

>>Poginula jedna od tinejdžerki iz BiH koje su otišle u 'sveti rat' u Siriju?

>>Ponovno počeli napadi, ISIL želi opkoliti Kurde

>>Džihadisti ISIL-a javno pogubili snimatelja i troje civila na sjeveru Iraka

Komentara 116

WI
winniepooh
17:05 11.10.2014.

Cijeli njihov smisao je biti mašine za rađanje malih đihadista.

GL
glava5
17:49 11.10.2014.

ni u kom smislu povratak, otisle same kurve bez prisile pa bi sad teroriste radjale u eu: nek budu di su i osle dok ih metak nenadje

Avatar Idler 3
Idler 3
17:15 11.10.2014.

Valjda bi sad htjele u Beču rodit male talibane, svaka čast avstrijskim vlastime. Ne primit ih više nikad osi s turističkim vizama >;-))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije