Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pismo podrške

Potpora humanitarnih udruga predsjednici Grabar-Kitarović nakon Vučićeva posjeta

Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić u HGK
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
15.02.2018.
u 23:30

U istupima hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović, u njezinu glasu i licu tijekom Vučićeva posjeta prepoznale su, kažu, brigu i želju da se učini odlučujući korak u rješavanju svih problema.

Članice humanitarnih udruga iz vremena Domovinskog rata uputile su u četvrtak pismo podrške predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović nakon što su njezin poziv predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću  da posjeti Hrvatskoj i izjave o 'pojedincima s rubova političkog spektra, lijevog i desnog', koji protiv toga prosvjeduju, izazvali nesporazume i prijepore u dijelu hrvatske javnosti.

Hrvatska pozadinska fronta, Centar Apel te nekadašnje članice Bedema ljubavi 1991. poziv predsjednice hrvatske države srbijanskom predsjedniku procjenjuju kao korak ka rješavanju nagomilanih problema između Hrvatske i Srbije, iako, kako ističu, razumiju bol obitelji hrvatskih branitelja i civila čiji su članovi stradali ili nestali tijekom Domovinskog rata i koji su na dan Vučićeva posjeta prosvjedovali. 

Među tim nagomilanim problemima izdvajaju pitanje nestalih, položaj Hrvata u Srbiji, protokol Vukovarske ratne bolnice kao i pitanje povrata dokumenata koji su od neizmjerne važnosti za otkrivanje istine o zatočenim hrvatskim braniteljima. 

U istupima hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović, u njezinu glasu i licu tijekom Vučićeva posjeta prepoznale su, kažu, brigu i želju da se učini odlučujući korak u rješavanju svih tih problema.

Svjesne su da predsjednici Republike Hrvatske nije bilo lako pozvati osobu koja je sudjelovala u ratnim zbivanjima 90-tih i koja nosi veliku odgovornost, no ta ista osoba jedina može započeti s rješavanjem tih problema, navodi se u priopćenju.

U pismu su se predstavnice Hrvatske pozadinske fronte, Centra Apel te nekadašnje članice Bedema ljubavi 1991. osvrnule i na prosvjed održan na Trgu bana Josipa Jelačića u vrijeme dolaska srbijanskog predsjednica Vučića, a s kojega su, po njihovoj ocjeni, neke poruke bile neprimjerene i promašene, iako, ističu, treba imati na umu da su izazvane bolnim osjećajima i još bolnijim sjećanjima na izgubljene živote članova obitelji.

"Trebalo je imati hrabrosti i snage, podmetnuti svoja leđa radi svih onih nemoćnih i ucviljenih majki koje traže svoje neprežaljene sinove, polako gubeći nadu i vjeru u pravdu", ističu u pismu podrške predsjednici Grabar-Kitarović, uz želju da hrvatski branitelji i udovice hrvatskih branitelja shvate da u njoj imaju prijatelja i zaštitnika.

Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić u HGK
1/88

Komentara 34

DU
Deleted user
07:28 16.02.2018.

Jeste vise naporni s Kolindom i potporama i osudam. Posjet Vucica Hrvatskoj je iniciran od Europske unije, samo dan nakon poruke iz vIjeca EU kako se sporovi moraju rijesiti Kolinda zove Vucica U HR.. Slucajno ? Kaze kolinda nece joj marginalci krojiti politiku, nece to je istina zato sto joj politiku vec kroji elita iz brisela...

Avatar berija1
berija1
23:58 16.02.2018.

I nas Francek je imao levu i desnu levicu protiv sebe promjenio se samo Vožd iz Beograda. Uzalud vam trud svirači!!

Avatar comparator
comparator
10:16 16.02.2018.

Može normalizacija ali ne i bilo kakva zajednica pa ni ekonomska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije