Naslovnica Vijesti Hrvatska

Idući tjedan u Beogradu nastavak razgovora o nestalima

Provjerava se vjerodostojnost dokumentacije o troje nestalih koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donio u Zagreb
14. veljače 2018. u 22:12 2 komentara 541 prikaza
Foto: Robert Anic/PIXSELL

– U postupku je primopredaja između institucija, treba najprije utvrditi vjerodostojnost dokumentacije koju je Aleksandar Vučić donio – komentira predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir izjavu predsjednika Srbije kako je donio dokumentaciju o tri osobe nestale devedesetih.

Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić na Velikoj skupštini SNV-a Iva Puljić-Šego Vučiću, na putu do Beograda poslušaj snimku. Sjećanja će sama nadoći

Alvir pretpostavlja da bi te informacije mogle rasvijetliti gdje su nestali ubijeni, što ne mora nužno značiti da se ondje nalaze i posmrtni ostaci.

Postoje nagađanja kako je riječ o žrtvama koje su ubijene i pokopane na teritoriju Srbije, o čemu će ovisiti i čija će komisija – hrvatska ili srpska – preuzeti daljnji postupak utvrđivanja identiteta nakon čega obitelji žrtava trebaju biti obaviještene.

To što je predsjednik Vučić donio u Hrvatsku dokumentaciju koja bi mogla rasvijetliti nestanke tri osobe govori o tome da bi “u Srbiju po dokumentaciju trebalo ići šleperima”, smatra Alvir, jer se u njihovim arhivama očito nalazi pregršt dokumentacije koju Hrvatska traži. Ljiljana Alvir će, na poziv predsjednika Srbije, idući tjedan ići u Beograd gdje će se nastaviti razgovori o problematici nestalih u ratu u Hrvatskoj:

– Ne znam još koliko će nas biti na sastanku, ali nastojat ćemo da budu zastupljene sve kategorije koje traže svoje najmilije. Pokušat ćemo isključiti emocije i operativno iznijeti što i na temelju čega tražimo. Tu prvenstveno mislim na zubne kartone iz arhiva JNA za osobe koje su služile vojsku u JNA, a nalaze se na popisu nestalih. Uz pomoć tih kartona možda uspijemo identificirati nečije ekshumirane ostatke. Tražit ćemo i protokole iz vukovarske bolnice, otvaranja arhiva srpskih i postrojbi JNA koje su djelovale na okupiranom području – kaže Ljiljana Alvir.

Pogledajte i govore na Velikoj skupštini SNV-a u Lisinskom:

[video: 23893 / ] Kolinda Grabar-Kitarović Grabar-Kitarović: 'Nikoga nisam zvala marginalcima. O braniteljima imam najbolje mišljenje' SNV u Lisinskom grabar-kitarović 'Nitko u Hrvatskoj ne smije biti građanin drugog reda. Hrvatska je vaša domovina!' Marijan Pavliček nisu zadovoljni HKS: Posjeta Vučića rezultirala jednim velikim ništa
Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

  • Hrvatska:

    Bravo za predsjednicu sto je sve dogovorila.

  • ibiza:

    znaci oni nisu sudijelovali u ratu na Hrvatsku a znaju sve ,malo smesno...haha