Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TOTALNA BLAMAŽA'

Porezna nespremna dočekala reformu: U vrijeme obrade plaća knjigovođe nisu mogle do podataka

USB stick i prijava na web portal ePorezna
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
10.01.2024.
u 15:14

Iz Porezne uprave tvrde da se problem riješio i da sad imaju tek manje pogreške koje žurno otklanjaju

"Ovo je totalna blamaža. Porezna nije spremna na poreznu reformu, da ne kažem da je to skandal." "Ovo danas je čista prijevara s uvidom u umanjenja mjesečne osnovice za MIO I. Svi imaju pravo 0,00 eura bez toga da netko zna da je to često pogrešan podatak i radnici će biti oštećeni."

"Posljedice će snositi radnici i to najosjetljivije skupine s najnižim plaćama. Poduzetnici koji inače isplaćuju plaće oko prvoga sada isplaćuju netočne plaće, a neki imaju više stotina radnika. APIS koji je imao sve potrebne informacije i prije ostalih nije uspio pripremiti sve na vrijeme, dok se od programera koji održavaju sustave poduzetnika očekuje da to uspiju. I od knjigovodstava da ručno poprave sve pogreške nedovoljno testiranih sustava puštenih u pokusni rad. Pa ispadamo softver testeri"

Ovo su samo neke od poruka koje su prije nekoliko dana razmjenjivali knjigovođe na svojim grupama na društvenim mrežama nakon što je zakazao sustav ePorezna, baš u vrijeme kad su proknjižavali godišnja izvješća i pripremali isplatu plaća u skladu s novim poreznim tarifama.

Knjigovođe su ogorčeni – žale se kako je Porezna uprava nespremna dočekala reformu i da im je danima bio onemogućen uvid u umanjenje mjesečne osnovice zbog čega su oni koji isplaćuju plaće prvih dana u mjesecu kasnili i morali "ručno" ispravljati pogreške sustava da ne isplate pogrešne plaće, na štetu radnika.

Iz Porezne uprave odvraćaju da je tijekom 3. siječnja uočeno da sustav ePorezne ima tehničke poteškoće pri korištenju usluge Uvid u umanjenje mjesečne osnovice doprinosa MO I stup, o čemu su obavijest stavili na web stranicu Porezne uprave. No knjigovođe tvrde da je problem trajao danima, a ne samo 3. siječnja, i ne trenutačno, nego stalno.

POVEZANI ČLANCI:

– Većina poteškoća u sustavu ePorezna riješena je 4. siječnja 2024. kada smo objavili i priopćenje. Moguće je da postoje još manje pogreške koje se tiču pojedinih korisnika, a koje se žurno otklanjaju, a korisnici su upućeni da u slučaju poteškoća kontaktiraju Poreznu upravu putem web forme „Pišite nam“ – kažu u Poreznoj upravi te dodaju da je broj poslodavaca koji su uspješno dostavili obrazac u sustav ePorezna s umanjenjem iznosa MIO I od 1. siječnja do 8. siječnja 2024. godine 519.262, uz napomenu da je u istom razdoblju prošle godine podnesen sličan broj obrazaca.

– Zahvaljujemo svima na suradnji i strpljenju dok radimo na optimizaciji sustava – na kraju poručuju iz Porezne uprave.

>> VIDEO Cajke pobijedile na sudu: Koncert Duška Kuliša se nije smio zabraniti, gradonačelnik Pule najavio žalbu

Komentara 6

PO
Polarus
16:58 10.01.2024.

porezna pogriješi: "ispričavamo se i hvala na razumijevanju", privatnik pogriješi... tup 10.000 eura kazne...

PO
poluprovokator
19:29 10.01.2024.

Kad cvjećari rade software...

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
18:15 10.01.2024.

Ja mislim da je to je posljedica neznanja tih "svjetski poznatih" hvatskih programera. Niti jedan softver program se ne smije koristiti ako se njegove efikasnosti i tocnost ne provjeri testovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije