Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mirko Galić: Milanovića će sigurno pratiti to da je šef države s ljevice

Galić ne očekuje da bi Milanović i Plenković mogli ulaziti u neke velike konflikte
18. veljače 2020. u 14:54 15 komentara 4382 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

O inauguraciji Zorana Milanovića govorit će se i u studiju Večernjeg TV-a, gdje nam je u goste prvi stigao kolumnist Večernjeg lista Mirko Galić, inače bivši hrvatski veleposlanik u Francuskoj. S njim je razgovarala naša novinarka Iva Boban Valečić.

Zoran Milanović NOVI HRVATSKI PREDSJEDNIK Zoran Milanović prisegnuo za predsjednika RH: Tako mi Bog pomogao

"Govor je bio vrlo kratak i bit će ga potrebno dobro proučiti kako bi se utvrdilo i ono što je rekao i ono što nije", kazao je Galić o inauguraciji. "Hrvatska himna djelovala je kao jaki glazbeni broj, Josipa Lisac izvela ju je onako kako to nitko drugi nije izveo", naglasio je Galić.

"Milanović želi biti moderan predsjednik moderne Hrvatske", dodao je Galić.

"Hrvatske vlasti nisu se dobro postavile prema tim inicijativama da se točno zna što se referendumom određuje u Hrvatskoj. Očekujem da će se ograničiti područja na kojima se odlučuje referendumom", kazao je Galić.

"Ne očekujem da bi Milanović bio uz one koji bi htjeli vratiti neke stare vrijednosti", dodao je.

"Neće biti problema ako se predsjednik države i Vlade drže svojih odgovornosti. Njihove nadležnosti nisu tako precizno definirane. Ima stvari u vezi s kojima se može pitati predsjednika", kazao je Galić o suradnji Milanovića i Plenkovića.

"Predsjednik može odlučivati u pitanjima pravne države, u pitanjima odnosa prema prošlosti, da se oslobodimo toga tereta, o koheziji. Ne očekujem da bi se oni mogli upuštati u neke velike konflikte", kazao je Galić.

Zoran Milanović prisegnuo i preuzeo dužnosti predsjednika RH OVO JE NAŠA KUĆA Milanović u govoru parafrazirao kultnu srpsku grupu

"Do toga bi jedino moglo doći procijeni li Plenković da sukob s predsjednikom koristi njemu u unutarstranačkim borbama", kazao je.

"Predsjednica se koristila platformom koja ističe zajedništvo, a ne shvaća da demokracija počiva na različitosti... Razlike svakog društva čine bogatstvo svakog naroda", dodao je komentirajući dio Milanovića govora o različitostima. 

"Društvo pati kada se dijeli na domoljube i na one koji to nisu. Što je s onim drugima koji ne ističu da su domoljubi. Mislim da Milanović hoće opomenuti Hrvate. Domoljublje je stvar osjećaja. Hajdemo stati na moderan teren gdje neće biti sumnje oko toga tko je patriot. Za mene je veliki domoljub maestro Repušić", kazao je Galić. "Milanovića će sigurno pratiti to da je šef države s ljevice", kazao je Galić.

"Ključno za Hrvatsku jest da se sva energija, i politička i znanstvena, usmjeri na to da se potakne rast Hrvatske. Znam da predsjednik ne može razvijati gospodarstvo, ali može poticati klimu, a da bi do toga došlo, Hrvatska se mora osloboditi, kao što je Milanović rekao – klijentelizma i korupcije", kazao je Galić. 

Galić je rekao da ne vjeruje da bi se Milanović prihvatio promjene Ustava. 

U 17 sati u studio stižu politički analitičari Krešimir Macan i Ankica Mamić, a tu će emisiju voditi Petra Maretić-Žonja.

1 / 19
Svečana ceremonija inauguracije izabranog predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića
Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
  • prajdali100:

    Josipa Lisac je " odmnjaukala" Našu Himnu.Nakon toga,minuta šutnje koja je trajala 6 sekundi.Nisam više mogao gledati...

  • ICCO:

    Jos nije ni poceo a vec priznaje da ce griješiti. Ovo jos povijest nije vidjela.

  • Duslikr:

    Super su vam komentatori.