Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOŽE ZARAZITI LJUDE

Kod šišmiša u Kini otkriven novi virus sličan Covidu-19, znanstvenike zabrinjava jedna stvar

Pandemic prevention workers in protective suits collect trash in a locked-down residential compound as outbreaks of the coronavirus disease (COVID-19) continue in Beijing
Foto: Thomas Peter/REUTERS
1/4
25.11.2022.
u 13:35

Istraživači su primijetili veći broj slučajeva da je više virusa zarazilo jednog šišmiša u isto vrijeme. To može dovesti do toga da postojeći virusi zamijene dijelove svog genetskog koda kako bi formirali nove patogene

Virus sličan Covidu otkriven u šišmišima u južnoj Kini jedan je od pet virusa koji mogu prijeći na ljude, kažu znanstvenici. Virus poznat kao BtSY2, usko je povezan sa SARS-CoV-2, virusom koji uzrokuje Covid. To je jedan od pet 'zabrinjavajućih virusa' pronađenih u šišmišima diljem kineske pokrajine Yunnan koji su 'vjerojatno patogeni za ljude ili stoku', kažu znanstvenici, piše Daily Mail. 

Istraživanje su vodili istraživači sa Sveučilišta Sun Yat-sen u Shenzhenu, Institutu za kontrolu endemskih bolesti Yunnan i Sveučilišta u Sydneyu. 

- Identificirali smo pet virusnih vrsta koje su vjerojatno patogene za ljude ili stoku, uključujući novi rekombinantni koronavirus sličan SARS-u koji je usko povezan sa SARS-CoV-2 i 50 SARS-CoV - piše u studiji. 

Za potrebe studije, istraživači su prikupili uzorke rektuma od 149 pojedinačnih šišmiša koji predstavljaju 15 vrsta, u šest okruga ili gradova u kineskoj pokrajini Yunnan.

RNA – nukleinska kiselina prisutna u živim stanicama – ekstrahirana je i sekvencionirana pojedinačno za svakog šišmiša.

Ono što je zabrinjavajuće, istraživači su primijetili veći broj slučajeva da je više virusa zarazilo jednog šišmiša u isto vrijeme. To može dovesti do toga da postojeći virusi zamijene dijelove svog genetskog koda kako bi formirali nove patogene, prema profesoru Jonathanu Ballu, virologu sa Sveučilišta u Nottinghamu.

- Glavna poruka koju možemo izvući je da pojedinačni šišmiši mogu sadržavati mnoštvo različitih vrsta virusa, povremeno im istovremeno biti domaćini - rekao je profesor Ball koji nije bio uključen u istraživanje.

VIDEO Znanstvenici u šišmišima pronašli novi koronavirus; Otporan je na postojeća cjepiva

Ključne riječi

Komentara 40

IV
Ivan2304
13:58 25.11.2022.

Još uvijek lupetate o toj prevari? Jel to moguće?

Avatar zidam spremno
zidam spremno
14:39 25.11.2022.

Ovo je toliko prozirno da je smiješno. Nećete ovaj put, razbojnici !!!

TE
Templo
14:36 25.11.2022.

Jadni WHO, zlatno tele Covid vise ne donosi milijarde, suoceni su sa manjkom naivaca, teska vremena za Pfizer i ekipu.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije