Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
deblokiran sporazum

U BiH sada više nisu sigurni kako od 1. 7. prelaziti u Hrvatsku

'BIH , 06.11.2008. ,SARAJEVO , NEBOJSA RADMANOVIC , SRPSKI CLAN BIH PREDSJEDNISTVA FOTO ZVONIMIR CORIC'
Foto: Zvonimir Ćorić
1/4
18.06.2013.
u 19:45

Mislili su da će im trebati osobna, pa putovnica, pa da u Hrvatsku neće moći nitko

Unutarnje političke nesuglasice u Bosni i Hercegovini neočekivano su bile dovele u pitanje režim prelaska granice i pogranični promet s Hrvatskom. Rješenje je pronađeno u utorak, samo dan prije potpisivanja ugovora o graničnim prijelazima i sporazuma o pograničnom prometu BiH i Hrvatske u Bruxellesu. No to je stvorilo konfuziju među građanima BiH koji se nakon brojnih svađa političara pitaju kako će od 1. srpnja uopće prelaziti granicu.

Osporio legitimitet

Najprije su mislili da će Hrvatska pokušati produžiti prelazak granice osobnim iskaznicama. Poslije je potvrđeno da će u Hrvatsku moći samo oni državljani BiH koji imaju biometrijsku putovnicu, a u ponedjeljak se proširila informacija da zbog blokade Nebojše Radmanovića u Hrvatsku neće moći – nitko. Ova se posljednja situacija zakomplicirala nakon što je srpski član Predsjedništva BiH Radmanović osporio legitimitet povjerenstva BiH koje je pregovaralo o spomenutim sporazumima, a potom ih i parafiralo.

Radmanović, koji ima mogućnost veta u tročlanom Predsjedništvu BiH, zaprijetio je da neće podržati ove sporazume jer se pri njihovoj izradi nije konzultiralo s institucijama RS-a, a ni sastav pregovaračkog izaslanstva nije bio entitetski balansiran.

Zbog toga što je do ulaska Hrvatske u EU ostalo manje od dva tjedna, u bosanskohercegovačkoj javnosti nastupila je svojevrsna panika. Mediji su prenijeli izjave pojedinih dužnosnika koji su protumačili da bez potpisa dvaju sporazuma građani i roba iz BiH neće moći prelaziti u Hrvatsku.

Svađa s Radončićem

Kasnije je objašnjeno da će djelomična sloboda kretanja ostati na snazi, no izvoz bosanskohercegovačke robe mogao bi biti potpuno zaustavljen. Radončić i drugi političari iz Federacije obrušili su se na Radmanovića tvrdeći da on urušava državu BiH. S druge strane, u RS-u vlada mišljenje da je i ovaj put demonstrirana bošnjačka želja za dominacijom u BiH. Uglavnom, Predsjedništvo BiH prihvatilo je sporazum nakon što je iz Republike Srpske stigla uvjetna suglasnost za to te da će on danas biti potpisan u Bruxellesu.

>>U Hrvatsku nakon 1. srpnja ne mogu građani s putovnicom BiH?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije