Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAUSTAVLJANJE SUKOBA

Turske i ruske snage patrolirat će svaka na jednoj strani sirijskog koridora

Eskalacija sukoba u Idlibu
Foto: YAMAM AL SHAAR/REUTERS/PIXSELL
1/2
10.03.2020.
u 12:16

Ostalo je nejasno što će se dogoditi s džepom teritorija pod pobunjeničkim nadzorom koji će se stvoriti južno od autoceste.

Turska vojska patrolirat će na sjeveru sigurnosnog koridora oko autoceste u sjeverozapadnoj sirijskoj pokrajini Idlibu, a ruske snage na južnoj strani, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u utorak.

Dogovor o koridoru dio je dogovora o primirju koji su postigli Turska i Rusija prošli tjedan kako bi se zaustavio sukob u Idlibu zbog kojeg je domove napustilo gotovo milijun ljudi u tri mjeseca. Borbe u Idlibu povećale su rizik od izravnog vojnog sukoba između Turske i Rusije.

Dvije zemlje podržavaju suprotstavljene strane u sirijskome devetogodišnjem ratu. Moskva podržava predsjednika Bašara al Asada, a Turska podržava neke pobunjeničke skupine. Nekoliko prijašnjih dogovora o dokončanju borbi u Idlibu je propalo.

Dogovor je cementirao dobitke snaga koje podržava Rusija nad pobunjenicima koje podržava Turska, no ograničava napredak Asadovih snaga i ublažava turske najveće strahove - priljev novih sirijskih migranata koji bi se priključili već postojećima u Turskoj, kojih je već 3,6 milijuna.

Rusko vojno izaslanstvo stiglo je u Ankaru u utorak na pregovore o detaljima sporazuma, rekao je Cavusoglu u intervjuu za državnu agenciju Anadoliju.

Detalji koridora koji se proteže 6 km sjeverno i južno od autoceste M4 bit će dogovoreni unutar sedam dana od dogovora.

U sklopu dogovora zajedničke tursko-ruske ophodnje počet će se izvoditi duž autoceste 15. ožujka.

Ostalo je nejasno što će se dogoditi s džepom teritorija pod pobunjeničkim nadzorom koji će se stvoriti južno od autoceste.

Cavusoglu je rekao da će Rusija osigurati da sirijske snage ne pokušavaju ući u koridor duž M4 te da će pobunjenici pod turskom podrškom ostati na mjestu.

Također je rekao da je bilo malo kršenje primirja sa strane sirijskih vladinih snaga u ponedjeljak te da su im Rusi poslali jako upozorenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije