Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesni dan

Tunižani iščekuju rezultate prvih demokratskih izbora

izbori,tunis
Reuters/PIXSELL
24.10.2011.
u 10:34

Čak 90% registriranih birača odazvalo se na prve demokratske izbore u povijesti zemlje.

Tunižani su u iščekivanju rezultata prvih demokratskih izbora u povijesti koji su održani jučer, devet mjeseci nakon Arapskog proljeća.

Na birališta koja su diljem zemlje bila otvorena do 19 sati svoj glas došlo je dati čak 90 posto od ukupno 4,1 milijuna registriranih birača, prenosi BBC.

Ovaj povijesni dan tuniski narod dočekao je nakon 23-godišnje vladavine bivšeg predsjednika Zinea al-Albidina Ben Alija koji je svrgnut u masovnim prosvjedima početkom godine.

Na izborima u kojima je sudjelovalo oko stotinu stanaka i nezavisnih kandidata biralo se ukupno 217 zastupnika koji bi trebali imenovati privremenu vladu te do kraja godine predložiti nacrt ustava.

Iako se očekuje da će najveći broj zastupničkih mjesta osvojiti islamistička stranka Ennahda, nije sigurno da bi ona mogla odnijeti i ukupnu većinu glasova.

Europska unija i američki predsjednik B.Obama pozdravili su izbore te obećali potporu onima koji budu proglašeni pobjednicima.

Izborno povjerenstvo najavilo je da će zbog velikog odaziva birača rezultati biti poznati najranije u ponedjeljak popodne.

Ključne riječi

Komentara 3

RI
Riznica
12:18 24.10.2011.

EU i USA su pozdravili izbore te obecali potporu onima koji budu proglaseni pobjednicima !!! Da isto kao sto ste demokratski pozdravili pobjednike u Alziru i Palestini ....

Avatar Sidewinder
Sidewinder
13:36 24.10.2011.

Tunižani će demokratski izabrati islamiste, to znači da su ovo ujedino prvi i zadnjii demokratski izbori u Tunisu... do sljedeće revolucije.

RI
Riznica
17:27 24.10.2011.

Zasto uvijek krijete istinu i pravite konfuziju kod citalaca ...pisete Iako se očekuje da će najveći broj zastupničkih mjesta osvojiti islamistička stranka Ennada, nije sigurno da bi ona mogla odnijeti i ukupnu većinu glasova... Pa napisite da na izborima ucestvovujeuje vise partija i..tako da islamisticka partija Enanda (koja je bila progonjena u vrijeme Ben Alijeve diktature) moze da saraduje s drugim strankama, a analitičari se nadaju da ce to ipak otvoriti put varijantu islama slicnu onoj kakva vec godinama postoji u Turskoj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije