Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javna rasprava

Tri zakona koja će promijeniti opis Bulićevu sustavu TZ-a

turizam
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
21.09.2018.
u 08:12

Ministar bi ubuduće pravilnikom utvrdio najniži i najviši iznos boravišne pristojbe, a županijske skupštine propisivale bi konačni iznos

Zakoni su vrlo kompleksni i za pripremu je potreban kvalitetan i detaljan dijalog sa svim dionicima, kazao je lani ministar Gari Cappelli za tri nova turistička zakona, koje branša već dugo čeka. Sva tri, o turističkim zajednicama, boravišnoj pristojbi i članarinama u turističkim zajednicama, od prekjučer su u javnoj raspravi, koja će, vidjet ćemo, potvrditi ili demantirati ministrovu o “kompleksnoj pripremi i kvalitetnom dijalogu”.

Turističko ministarstvo prijedloge triju novih zakona pustilo je u raspravu bez puno pompe, e-savjetovanje je otvoreno do 18. listopada, a prema idealnom scenariju, nova zakonska rješenja trebala bi zaživjeti 1. siječnja 2020. godine. O sadržaju buduće turističke regulative dosad se moglo doznati samo uopćeno, ali većina smjernica o kojima je Cappelli dosad govorio je i zadržana. Tako, recimo, o visini boravišne pristojbe ubuduće više ne bi odlučivala Vlada. Ministar turizma pravilnikom bi utvrdio najniži i najviši iznos, a županijske skupštine propisivale bi konačan iznos za općine i gradove na svom području.

Sadašnji broj od 310 turističkih zajednica neće preživjeti nova pravila. Sustav se prekraja po modelu destinacijskih menadžment organizacija na lokalne i regionalne, odnosno županijske, turističke zajednice, zagrebačku i Hrvatsku turističku zajednicu. Direktora TZ-a će u svakom slučaju biti manje, ponajmanje turističke zajednice neće imati izbora: ili gašenje ili udruživanje sa susjednima. Predlagači, naime, osim na preustroju po načelu destinacijskog menadžmenta inzistiraju i na – racionalizaciji.

Predstoji i nova raspodjela prihoda, a financijski bi trebali osnažiti lokalni TZ-i. Političari, ministar, gradonačelnik i načelnik općine i ubuduće bi bili predsjednici turističkih zajednica, a Glavni ured HTZ-a neke će lokalne aktivnosti prebaciti lokalnoj razini i fokusirati se međunarodnu promociju. Komentara, primjedbi i prigovora sigurno neće manjkati. Prođe li većina ideja, bit će to prvi ozbiljni redizajn sustava TZ-a kakav je uspostavio prvi direktor Niko Bulić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije