Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suradnja s Kinom

Ministar Luo Shugang: Sad je vrijeme za izravne letove

Gari Cappelli
Foto: Ministarstvo turizma
20.09.2018.
u 13:55

Kineski investitori bit će pozvani i na Dane hrvatskog turizma 2019. u Slavoniji, kazao je u Dubrovniku ministar Gari Cappelli

Turista iz Kine lani je u Hrvatskoj bilo 160.000, ove su godine taj rezultat zamalo dosegli već za osam mjeseci, no ti su gosti za mnoge naše domaćine i dalje pomalo enigma. Većina se kući ipak vratila zadovoljna ako je suditi prema činjenici da je domaći turizam dosad upisao samo 4000 gostiju i 5000 noćenja manje od 160.000 dolazaka iz Kine i 237.000 noćenja tijekom svih dvanaest mjeseci 2017.

Trodnevna konferencija ‘Kina+16’ za područje turizma, koja se održava u Dubrovniku, svakako je pridonijela boljem upoznavanju i općenito širenju turističkog razumijevanja.

Potrošili 315 mlrd. dolara

A oko kineskog se tržišta svakako valja potruditi. Osim što dolasci iz te zemlje kod nas trenutno rastu čak 40 posto, veliki su i potencijali. Prema studiji tvrtke Fung Global Retail&Technology, Kinezi su lani na putovanjima potrošili 315 milijardi američkih dolara, što ih je svrstalo u ponajveće potrošače u svijetu turizma.U prosjeku je na dalekim putovanjima svaki trošio 2335 USD.

Zanimljivo je da ih čak 75 posto na putovanju kupuje odjeću i obuću, a 66 posto parfeme i druge "beauty“ proizvode. Procjenjuje se da će i idućih godina brojke rasti te da će 192 milijuna kineskih putnika 2021. u inozemstvu potrošiti 458 milijardi dolara. Hrvatski turizam među onima je koji prepoznali turističke potencijale te zemlje. Sve više zemalja tamo se marketinški i poslovno angažira, a naša nacionalna turistička organizacija u Šangaju otvara predstavništvo i značajno intenzivira marketinške aktivnosti.

Dakako, turistička razmjena bez gospodarske nadogradnje samo je dio uspješne međudržavne priče. Od dosadašnjih poslova najjače je, dakako, odjeknulo da su Kinezi dobili gradnju Pelješkog mosta, no ni u turizmu stvari ne stoje baš na mrtvoj točci. Interesa ne manjka, a najviše se zna o investiciji u Krapinske toplice.

Zajednička promocija

Zdravstveni turizam potencijalnim je kineskim ulagačima i najzanimljiviji, a i na konferenciji ‘Kina+16’ to će biti tema središnjeg panela. Predstavnici tri najjače kineske kompanije s područja medicinskog turizma u Dubrovniku su najavili i studijska putovanja po Hrvatskoj.

– Napori zemalja članica platforme „Kina + 16“ donijeli su velike pomake i olakšali putovanja kineskim građanima. U budućnosti snažniji naglasak trebamo staviti na uspostavljanje izravnih letova kako bismo dodatno potaknuli turističku razmjenu koja je već dostigla brojku od 1,7 milijuna – rekao je ministar kulture i turizma NR Kine Luo Shugang.

Zemlje članice inicijative “Kina + 16” potpisale su u Dubrovniku izjavu o suradnji, a ministar Gari Cappelli izjavio je da su se obvezale na konkretnije korake u pristupu kineskom tržištu.

– Potrebna nam je jača i kvalitetnija suradnja i zajedničko predstavljanje na kineskom tržištu. Zacrtali smo put buduće suradnje s Kinom – kaže Cappelli i ističe da je Kina zainteresirana za ulaganja u Hrvatsku.

– Naša agencija za investicije ponudit će im sve što ima. Razgovaramo vrlo široko. Kineska investicija u gradnju hotela u Krapini iznosi oko 30 milijuna eura, a na sjednici Vlade u Puli otvorili smo tri ili četiri vrlo kvalitetna projekta s tri milijarde kuna ulaganja. Zanimaju ih turističke ture kontinentalnom Hrvatskom, a pozvat ćemo ih na Dane hrvatskog turizma 2019. u Slavoniji te predstaviti taj kraj na drukčiji način – kaže Cappelli.

Plenković: Pelješki most sinteza je ideje 16+1

Gari Cappelli
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije