Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADNIČKI DOM Nastavak obnove objekta financirat će Europska komisija

Tri milijuna eura za prepoznatljiv spomenik

26.02.2009.
u 16:11

Obnova Radničkog doma Vukovar bit će nastavljena novcem koji će osigurati Europska komisija u RH kroz projekt Očuvanje kulturne baštine.

Za zbližavanje ljudi
Europska komisija, naime, od Grada je zatražila prijedlog objekta u koji bi se uložilo tri milijuna eura, a vukovarsko je Poglavarstvo danas odlučilo da će to biti dalja obnova Radničkog doma. Riječ je, podsjetimo, o iznimno vrijednom kulturnom spomeniku u središtu Vukovara.

– Gradska je uprava još ranije donijela odluku o daljoj namjeni Radničkoga doma. Po završetku obnove dio će objekta biti iskorišten za gradske urede, gdje će se, između ostaloga, nalaziti uredi gradonačelnika, predsjednika Vijeća i Gradska vijećnica, dok će u donjem dijelu i dalje biti Gradska kavana, kao i kinodvorana koja će se moći iskoristiti u niz svrha – ističe vukovarska gradonačelnica Zdenka Buljan. Kod odabira objekta koji bi se financirao, Europska je komisija zahtijevala da on po završetku obnove bude iskorišten u svrhu zbližavanja ljudi na ovome, nekadašnjem ratnom području.

Najbolji izbor
– Smatram da je Radnički dom najbolji izbor, a podsjećam da smo još tijekom mirne reintegracije donijeli odluku da je on među pet najbitnijih gradskih objekata koje treba što prije obnoviti. Njegovom bi obnovom središte grada dodatno dobilo na dinamici i živosti, ali svoj prepoznatljiv izgled – kaže Z. Buljan.

Prema mišljenju stručnjaka, dodatnih tri milijuna eura za kompletnu obnovu Radničkoga doma neće biti dostatno, s obzirom na to da je potrebno izvesti niz zahtjevnih građevinskih radova. Neke procjene govore da je za kompletnu obnovu potrebno osigurati pedesetak milijuna kuna.

– Za očekivati je da se u financiranje obnove uključi neko od ministarstava ili pak da Grad za tu namjenu digne kredit – smatra dogradonačelnik Svetislav Lađarević.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije