Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.06.2014. u 13:13

HRT-ove informativne emisije trebaju više voditi računa o tome da su prijevremeni izbori najpreči javni interes siromaštvom i političkom krizom pogođene Hrvatske. Na pomolu je zlatno doba novinarstva

DNEVNIK 3, Nedjelja, HRT 1, 00.15

HRT se tri sata, od devet do poslije ponoći, zaigrao s nepotrebno dugom tzv. specijalnom emisijom o hrvatskim izborima za europski parlament, ali vrijedilo je čuti izjavu predsjednika Milanovića. Iako njegove riječi već dugo imaju težinu guščjeg paperja, iako je njegovu stranku pomeo HDZ, iako zemlja pod njegovom upravom propada iz dana u dan, on je izdao borbeni naputak koji zvuči kao da je izdan iz sobe s gumenim zidovima (ili iz bunkera): "Nema odstupanja, idemo naprijed, još jače, još odgovornije." Nesklad između stvarnosti i tog neprimjerenog ispada je tolik da bi se trebalo zapitati treba li javna televizija jače zagovarati prijevremene izbore? Naravno da treba, jer prijevremeni izbori su najpreči javni interes siromaštvom pogođene Hrvatske čija vlada već treću godinu za redom ne uspijeva pokrenuti proizvodnju i zaustaviti pad nacionalnog dohotka. Na pomolu je zlatno doba novinarstva.

(1 kaktus)

SVAKI DAN DOBAR DAN, Ponedjeljak, HRT 2, 18.10

Kod empatičnog voditelja Brune Šimleše stigao se pojaviti simpatični i uvjerljivi g. Hrvoje Lucić, prezaposleni načelnik katastrofalno poplavljene općine Gunja. Od općinskog načelnika saznali smo da Gunja ima 1604 kuće. Podatak se primio, jer ga je nekoliko dana kasnije ponovila i reporterka Stela Sep, a bilo je i krajnje vrijeme: prošlo je deset dana od poplave, a nitko iz Vlade i ministarstava nije priopćio čak ni jedan jedini broj prema kojem bi se znalo koliki su razmjeri štete, čak ni broj kuća u Gunji. Empatičar Šimleša je iz priča dvojice policajaca koji su čamcem prvi ušli u poplavljene kuće uspio izvući više nego što se moglo saznati iz svih dosadašnjih vijesti svih naših televizija. Njih dvojica u sobi u kojoj se voda prebrzo diže, pa čovjek koji je spašavanje rođene starice majke odgodio dok se ne spase žene i djeca iz sela – sve same priče koje imaju autentičnost nemoguću u drugim formama.

(1 vijenac)

TV KALENDAR, Utorak, HRT 1, 12.24

Puniša Račić, atentator na Stjepana Radića u beogradskoj skupštini, osuđen je na 60 godina, a zapravo na 20 godina zatvora, jer je, prema objašnjenju suda, postupio u afektu i u nužnoj obrani. Suđenje je bilo lakrdija na kojoj se Radićeva obitelj odbila pojaviti, a neutralna zadnja rečenica priloga, da su Račića strijeljali partizani 1944. godine u okolici Beograda, zvuči kao da opravdava jednu drugu sudsku praksu – onu koja se izvršava po goloj volji komunističke vlasti, bez nepotrebnih pravnih zavrzlama. I ovaj neznatni povod svjedoči o tome da bi bilo pristojno da uredništvo TV kalendara počne malo brže, tako da to dožive i stariji gledatelji, prilagođavati sadržaj svoje emisije suvremenosti. U prošlosti taj sadržaj drži i danas upotrijebljeni izraz "šestojanuarska diktatura", jer se Šestosiječanjska diktatura već udomaćila, kao i Listopadska revolucija. Unaprijed molimo da se to osuvremenjivanje sadržaja ne dogodi u okolnostima diktature ili revolucije.

(1 kaktus)

A SADA VLADA, Srijeda, HRT IV, 9.05

Prošle srijede je u ovoj emisiji ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio da je tvrtka župana Bože Galića, vinkovačka Vodoprivreda, gradila nasip koji je pukao, što je neistina koju je voditeljica mirno otrpjela. Druga voditeljica, Silva Celebrini, danas izjavljuje da je demanti župana Bože Galića pročitala u cijelosti. Nije ga pročitala u cijelosti onako kako je napisan i kako je objavljen u Glasu Slavonije i u mnogim medijima – što sve skupa znači, rekli bi voditelji HRT-a koji obožavaju narodne mudrosti, da su u laži kratke noge. Nije pročitala da g. Božo Galić izjavljuje da nije vlasnik nikakve tvrtke – pa tako ni tvrtke koja je gradila nasip. Istinoljubiva djelatnica Hrvatskog radija i Hrvatske televizije, gđa Silva Celebrini, to je propustila pročitati – ne zna se zašto i u čijem interesu. Ona razumno pretpostavlja da je to u njenom, kao i svi zalutali u novinarstvo.

(4 kaktusa)

PROVJERENO, Četvrtak, Nova TV, 22.00

Nagrađivana reporterka Danka Derifaj sada upozorava na smrtnu opasnost od Čačić-Milanovićeve termoelektrane na ugljen koja bi se trebala graditi kod Plomina. Smrt se zove Plomin C , podaci su neumoljivi: od termoelektrana na ugljen razbolijevaju se i umiru ljudi, a europske države ih zatvaraju. Naša napredna vlada, s ministrom Ivanom Vrdoljakom iz Čačićeve stranke u glavnoj ulozi, termoelektrane na ugljen gradi i još nas uvjerava da nisu opasne. Mogli smo proći i gore: istinoljubivi g. Vrdoljak i njegov dobro odgojeni predsjednik vlade na korak su od toga da nas počnu uvjeravati da termoelektrane liječe astmu i rak. Sve je na njihovoj strani: i tobožnje stručne studije o utjecaju na okoliš i političari. Prosvjeduju mještani i aktivisti civilnih udruga, javnost je na njihovoj strani, ali ništa se ne mijenja i termoelektrana ide dalje – kao i mnogi zločini bezbroj puta do sada.

(1 vijenac)

BUJICA, Petak, Osječka TV, 20.00

Gost Davorin Mlakar (HDZ) nije ispričao nedolazak najavljenog g. Karamarka, ali je to vrlo pristojno na kraju emisije učinio voditelj Velimir Bujanec: predsjednik HDZ-a se iznenada razbolio, ima navodno upalu grla, doći će drugi tjedan. Davorin Mlakar bio mu je dostojna zamjena, čime ne želimo reći da je bio prehlađen, nego da se po njegovu dobro poznatom nastupu vidjelo da dolazi iz velike stranke. Svojim suzdržanim i samouvjerenim načinom g. Mlakar je najozbiljnije najavio da će HDZ vratiti Dan državnosti na svima poznati datum – 30. svibnja. Ničemu što političari ovih dana pričaju ne vjerujemo više nego Tridesetom svibnju. Navikli smo na njega, ništa nikoga neće previše koštati da vrati ono što je nepotrebno oteto, a i ostvarit će se ta mjera lakše nego sve ono što opozicija najavljuje. Vijest je toliko beznačajno dobra, a važna, da smo u općoj euforiji zaboravili na neophodnu sitnicu: izbornu pobjedu HDZ-a.

(1 vijenac)

STUDIO 4, Subota, HRT 4, 10.10

Svoj ugled najboljeg ekonomskog analitičara učvrstio je prof. Željko Lovrinčević danas kod urednika Studija 4 Joze Barišića kojem za titulu najboljeg urednika nedostaje samo da na kraju emisije prestane pozdravljati s "poštovanje", što je pozdrav koji pristaje rastanku dvojice penzionera na ulici, pa ga je kao takvog odavno odbacila urednica vijesti iz kulture, uvažena gđa Ljiljana Saucha. Prof. Lovrinčević izriče svoje ocjene o današnjoj ekonomskoj katastrofi na krajnje (nedoučeni anglofili bi rekli: ultimativno) uvjerljiv način. S drugom gošćom emisije, Nansi Tireli, komedija je tek počela, a mislili smo da je završila kad je njezin šef Dragutin Lesar, nepristojno sretnog izraza lica, podnosio ostavku zbog potpunog izbornog poraza. Sada njegova privremena nasljednica Nansi Tireli, vršiteljica dužnosti predsjednice strančice Hrvatskih laburista, izjavljuje da su oni moralni pobjednici izbora (za vic godine).

(1 vijenac)

>> Pojavljivanje Tomislava Josića u 'Nedjeljom u 2' samo po sebi je provokacija

Komentara 22

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
13:35 01.06.2014.

To nije javna televizija već režimski medij Partije koji s javnošću ima poveznicu samo u novcu koji uzima od te iste javnosti da bi s tim istim novcem radio protiv te iste javnosti. Kad padne Partija padaju i mnogi partijci u toj kući i to je ono što će biti lijepo za vidjeti.

Avatar hdzvrapcejug
hdzvrapcejug
13:15 01.06.2014.

Komunistička javna televizija zna da su tada i njima prijevremni izbori,,a zna se kako će SKOJEVIĆI završiti

DU
Deleted user
13:46 01.06.2014.

Prvo, to nije javna televizija. Voli se tako nazivati. Kad pak dođe do parlamentarnih izbora (ma kada oni bili) nova vlast će tu televiziju pretvoriti u javnu televiziju i u servis građana koji je i plaćaju. Tad pak od ovih sluga vladajuće koalicije, bivših komunističkih čimbenika nitko više neće ostati na svojem radnom mjestu. Oni to znaju i zato ime je "prijevremeni izbori" pojam koji se izgovara samo kao privid apsolutno nemoguće situacijer jer oni su tu da stvore "pozitivan dojam" o ovoj nesposobnoj Vladi i još nesposobnijem premijeru. Radi li se tu doista samo u premijerovoj "nesposobnosti" ili će to pokazati da su u pitanju i kriminalne radnje - to će se još vidjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije