Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvješće Svjetskog ekonomskog foruma

Top 10 tehnologija koje će potpuno zavladati u roku od tri do pet godina

storyeditor/2023-06-29/sustanable_computing.jpg
Foto: PR
01.07.2023.
u 08:12

Na popisu su: fleksibilne baterije, generativna umjetna inteligencija, održivo zrakoplovno gorivo, dizajnerski fagi, metaverzum za mentalno zdravlje, senzori za biljke, prostorna omika, fleksibilna neuronska elektronika, održivo računalstvo i zdravstvena skrb omogućena AI-jem

Nosivi senzori za biljke, održivo zrakoplovno gorivo i generativna umjetna inteligencija među deset su najperspektivnijih tehnologija za 2023. godinu, prema novom izvješću Svjetskog ekonomskog foruma ("Top 10 Emerging Technologies Report 2023"). Izvješće, u svom 11. izdanju, donosi pregled revolucionarnih tehnologija s najvećim potencijalom pozitivnog utjecaja na svijet u sljedećih tri do pet godina. Odabrane tehnologije prošle su kroz detaljan pregled stručnjaka koji su ih ocijenili prema kriterijima inovativnosti, primjenjivosti, broju tvrtki koje ih razvijaju i njihovoj sposobnosti da promijene ustaljene načine rada i industrije.

Jeremy Jurgens, izvršni direktor Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) i voditelj Centra za četvrtu industrijsku revoluciju, istaknuo je: "Nove tehnologije imaju moć poremetiti industrije, razviti gospodarstva, poboljšati živote i zaštititi planet – ako su dizajnirane, skalirane i implementirane na odgovoran način."

Dodao je da se nadaju da će ovogodišnje izvješće poslužiti kao moćan alat za poslovne lidere i kreatore politike kako bi otključali transformacijski potencijal novih tehnologija i oblikovali njihovu inkluzivnu integraciju. Centar za četvrtu industrijsku revoluciju, globalna platforma koju je uspostavio WEF, fokusira se na inkluzivno upravljanje tehnologijom i odgovornu digitalnu transformaciju. Izvješće tako, primjerice, opisuje generativnu umjetnu inteligenciju kao novu vrstu AI koja je sposobna generirati novi i originalni sadržaj učeći iz velikih skupova podataka, a javnu pozornost privukla je krajem 2022. godine javnim objavljivanjem ChatGPT-a. Izvješće prepoznaje generativnu AI kao trenutačno najpopularniji aspekt umjetne inteligencije. Navodi se da je potrebno izgraditi povjerenje javnosti u generativne AI aplikacije putem dogovorenih profesionalnih i etičkih standarda

"Evoluirajući brzo, generativna umjetna inteligencija sprema se poremetiti više industrija, primjenama u obrazovanju, istraživanju i dalje", navodi se u izvješću, u kojem se i upozorava kako se ovoj tehnologiji treba pristupiti odgovorno.

Jedna od tehnologija koje su identificirane u izvješću je fleksibilna baterija. Prema izvješću, očekuje se da će fleksibilne baterije do 2027. doseći tržišnu vrijednost od 240 milijuna dolara. Ova nova generacija baterija ima široku primjenu u medicinskim nosivim uređajima, biomedicinskim senzorima, fleksibilnim zaslonima i pametnim satovima. Izvješće ističe da bi standardne krute baterije uskoro mogle postati stvar prošlosti jer dolaze na tržište tanke, fleksibilne baterije izrađene od laganih materijala koji se mogu savijati i istezati.

Popis tehnologija također uključuje održivo zrakoplovno gorivo proizvedeno iz bioloških i nebioloških izvora, što bi moglo pomoći u smanjenju emisija ugljikova dioksida u zrakoplovnoj industriji. Zrakoplovna industrija trenutačno pridonosi s od 2 do 3 posto globalnih emisija CO2.

Dizajnerski fagi također su istaknuti kao revolucionarna tehnologija. Fagi su virusi koji selektivno inficiraju određene vrste bakterija. Znanstvenici sada mogu genetskim inženjeringom reprogramirati fage da ciljaju specifične vrste bakterija uključujući one prisutne u biljnim, životinjskim i ljudskim mikrobiomima. Dizajnerski fagi mogu se koristiti za liječenje bolesti povezanih s mikrobiomima kod ljudi i životinja te za liječenje biljnih bolesti i uklanjanje opasnih bakterija u lancima opskrbe hranom.

Izvješće također spominje napredak u poljoprivrednoj tehnologiji. Zahvaljujući tehnološkom napretku, velike farme više ne ovise samo o ručnom ispitivanju tla i vizualnom promatranju, već koriste satelite i bespilotne letjelice opremljene senzorima za praćenje. Nova generacija biljnih senzora, malih neinvazivnih uređaja, omogućuje kontinuirano praćenje temperature, vlažnosti, vlage i hranjivih tvari na razini pojedinačnih biljaka. Ovi senzori, ako postanu financijski održivi, mogu poboljšati zdravlje biljaka i povećati prinose.

Tu je i fleksibilna neuronska elektronika, koja se također navodi kao tehnologija s potencijalno važnim primjenama u medicini i neuroznanosti. Ona omogućuje izravnu komunikaciju između mozga i vanjskih računala, što otvara vrata liječenju epilepsije, depresije ili paralize.

Među deset najperspektivnijih tehnologija koje će najviše utjecati na svijet u iduće tri do pet godina izvješće navodi prostornu omiku (koja omogućuje znanstvenicima da "vide" biološke procese na molekularnoj razini unutar stanica), metaverzum za mentalno zdravlje, održivo računalstvo i zdravstvenu skrb potpomognutu umjetnom inteligencijom.

 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
16:05 01.07.2023.

Pitanje svih pitanja bit' će, može li Umjetna Inteligencija - otkazati poslušnost. Ma što to značilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije