Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGIJA BUDUĆNOSTI

Tijekom posjeta španjolskog kralja potpisan je i važan ugovor: Hrvatska dio najvećeg energetskog projekta u Europi

Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/9
18.11.2022.
u 15:46

DONES-om treba doći do materijala koji će se primjenjivati u izgradnji prve fuzijske demonstracijske elektrane

U prostorijama Hrvatskog državnog arhiva jučer je održan Hrvatsko-španjolski forum IFMIF-DONES (The International Fusion Materials Irradiation Facility – Demo Oriented Neutron Source) na kojem je potpisan i Memorandum o razumijevanju između Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Ministarstva znanosti i inovacija Kraljevine Španjolske. Memorandum je potpisan na temu suradnje u Programu DONES koji je dio fuzijske strategije Europske unije, odnosno Plana razvoja fuzije.

Akcelerator čestica

Riječ je o strateški važnom europskom znanstvenom projektu, praktički najvećem dugoročnom energetskom projektu u Europi. Rijetko je nekom događaju nazočilo toliko dostojanstvenika. Prije svega, u Hrvatskom državnom arhivu bili su Njegovo Veličanstvo španjolski kralj Felipe VI. i kraljica Letizia koji su događaj posjetili u sklopu dvodnevnog posjeta Hrvatskoj, zatim predsjednik RH Zoran Milanović i ministri znanosti i obrazovanja te gospodarstva i održivog razvoja, Radovan Fuchs, odnosno Davor Filipović te ministrica znanosti i inovacija Španjolske Diana Morant.

 

Ništa neobično s obzirom na to da je postizanje dobivanja korisne energije iz fuzije jedna od nada za budućnost, tehnologija koja bi doista mogla zamijeniti fosilna goriva te namiriti velik dio potreba čovječanstva za energijom.

– Čast je s Vašom Ekselencijom, gospodine predsjedniče, svečano otvoriti ovaj znanstveno-poslovni forum posvećen projektu IFMIF-DONES, prije svega uzimajući u obzir važnost koju tema o kojoj se raspravlja danas ima. Upravo je jedan od glavnih izazova našeg vremena potraga za učinkovitom, čistom, pouzdanom i održivom proizvodnjom energije, sposobnom pokriti naše sadašnje i buduće potrebe. Nuklearna fuzija nudi jedan od načina koji najviše obećava da se ova težnja ostvari, potvrdio je u uvodnom obraćanju i sam španjolski kralj. Podsjetio je i kako su 2017. godine Španjolska i Hrvatska ujedinili svoje kandidature za domaćinstvo postrojenja IFMIF-DONES složivši se kako je Granada idealna lokacija.

– Ovaj objekt bit će dopunski projekt ITER-u (International Thermonuclear Experimental Reactor) gdje će se koncentrirati na prepoznavanje, testiranje i provjeru materijala koji mogu izdržati ekstremne temperature te ih se u budućnosti može koristiti za konstruiranje fuzijske elektrane. Ovaj program dokaz je važnosti koje obje zemlje daju istraživanju održivih izvora energije budućnosti te je na bilateralnom nivou ovo sjajan primjer suradnje i partnerstva između dvije zemlje, rekao je Felipe IV.

17.11.2022. Zagreb - Spanjolski kralj Filip VI. i kraljica Letizia u posjetu su Hrvatskoj. Predsjednik Republike Zoran Milanović i prva dama Sanja Music Milanovic i Njihova Velicanstava spanjolski kralj Filip VI. i kraljica Leticija sudjelovali su na Hrvatsko-spanjolskom IFMIF-DONES Forumu u Hrvatskom drzavnom arhivu Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Predsjednik Milanović u svojem je govoru pokazao dobru upućenost u ovaj veliki europski projekt.

– Projekt IFMIF-DONES sudjeluje u ambicioznom programu EU za razvoj fuzije kao izvora energije, u sklopu međunarodne suradnje koja uključuje ključne partnere u ITER-u. Također je ključni dio izgradnje Demonstracijske fuzijske elektrane (DEMO), europskog cilja do polovine stoljeća. U okviru ovog međunarodnog projekta, s Granadom kao europskom lokacijom, izgradit će se veliki akcelerator čestica koji će proizvoditi neutrone dovoljnog intenziteta za provođenje ubrzanih ispitivanja materijala, a koji će se koristiti u fuzijskim reaktorima budućnosti – kazao je Milanović potvrdivši kako je ovaj projekt iznimno važan za Hrvatsku.

– Pogled na europsku kartu fuzije pokazuje da se Hrvatska, bez obzira na svoju veličinu, ističe kako po aktivnostima njezinih znanstvenika tako i po sudjelovanju njenih tvrtki koje su izravno ili kao kooperanti uključene u rad na ITER-u i DONES-u. Znanstvenici okupljeni u Hrvatsku fuzijsku istraživačku jedinicu koju koordinira Institut Ruđer Bošković već su nekoliko puta pokazali koja je njihova uloga u globalnim istraživanjima fuzije – rekao je.

17.11.2022. Zagreb - Spanjolski kralj Filip VI. i kraljica Letizia u posjetu su Hrvatskoj. Predsjednik Republike Zoran Milanović i prva dama Sanja Music Milanovic i Njihova Velicanstava spanjolski kralj Filip VI. i kraljica Leticija sudjelovali su na Hrvatsko-spanjolskom IFMIF-DONES Forumu u Hrvatskom drzavnom arhivu Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Ovo je sasvim točno, a u mnogome se za naš veliki doprinos može zahvaliti dr. sc. Tončiju Tadiću s Instituta Ruđer Bošković, koji je podsjetio kako je sporazum kojim je projekt DONES dobio zeleno svjetlo potpisan u ožujku ove godine te je tada taj korak označen kao vrhunac europskog fuzijskog projekta.

– DONES-om treba doći do materijala koji će se primjenjivati u izgradnji prve fuzijske demonstracijske elektrane, takvih materijala koji su kadri izdržati najveća opterećenja fuzijskog procesa u kojem se oslobađa ogromna energija, što je preduvjet za početak gradnje demonstracijske elektrane 2035. godine koja bi trebala biti gotova do 2050. – kazao je dr. Tadić objasnivši i kako je na Institutu Ruđer Bošković smješten jedan od četiri sustava u Europi za ozračivanje fuzijskih materijala s dva snopa iona, zbog čega hrvatski znanstvenici imaju primat u ovom području.

Ususret ovom skupu dr. Tadić uputio je na nekoliko činjenica koje govore o važnosti DONES-a. Ukupna procijenjena vrijednost uređaja IFMIF-DONES je 707 milijuna eura, a Hrvatska donira 5 posto, odnosno oko 35 milijuna eura.

17.11.2022. Zagreb - Spanjolski kralj Filip VI. i kraljica Letizia u posjetu su Hrvatskoj. Predsjednik Republike Zoran Milanović i prva dama Sanja Music Milanovic i Njihova Velicanstava spanjolski kralj Filip VI. i kraljica Leticija sudjelovali su na Hrvatsko-spanjolskom IFMIF-DONES Forumu u Hrvatskom drzavnom arhivu Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Pet posto kapaciteta

Hrvatska daje komponente proizvedene u Hrvatskoj u toj protuvrijednosti, a proizvodnjom hrvatskih komponenti DONES-a hrvatske kompanije stječu važne reference, uz zaradu, naravno. U tu svrhu neće se koristiti proračunski novac, nego sredstva Nacionalnog programa za otpornost i opravak te strukturnih fondova EU. Konkretno, Hrvatska u projektu sudjeluje s dizajnom cijelog uređaja te se od nas očekuje dizajn i isporuka dva ključna krana za DONES, HROC i ACMC. Donacijom opreme u iznosu od pet posto vrijednosti projekta Hrvatska stječe pravo na pet posto eksperimentalnih kapaciteta na ovom jedinstvenom uređaju, što možemo poslije koristiti kao ulog za buduću znanstvenu suradnju s drugim članicama EU, odnosno sa zemljama izvan EU. Nakon sudjelovanja na znanstvenom skupu, Felipe VI. susreo se s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem čime će i završiti dvodnevni posjet.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije